I dette prosjektet er visjonen å gjøre det lettere for yngre forbrukere å ta sunnere matvalg fra mer bærekraftige matkilder.

Sist oppdatert

Start

01. jan 2025

Slutt

30. sep 2027

Finansiert av

Norges Forskningsråd

Samarbeid

Nasjonalt senter for e-helseforskning, NILU. Industripartnere: Reinøy Sjømat, Norges Sjømatråd, Lakseklyngen SA.

Prosjektleder(e):

Roy Robertsen

Andre deltakere:

Sten Ivar Siikavuopio

Bakgrunn:

Sjømatnæringen i Norge prioriterer miljøansvar, men det er fortsatt utfordringer når det gjelder forbrukerne, som møter feilinformasjon og motstridende budskap om matens bærekraft og helse.

Mål:

Målet med prosjektet er å skape et system for bærekraftig og sunn matforvaltning (AI-SHeFMan) basert på digitale verktøy som kombinerer helse- og miljøperspektiver for å støtte forbrukere og politiske beslutninger i retning av mer bærekraftige matsystemer. 

Vi ønsker å øke bevisstheten ved hjelp av lett tilgjengelig, personlig informasjon om bærekraft, kvalitet og sikkerhet for sjømat i hele verdikjeden. 

Ved å ta i bruk moderne AI-teknologi, er hovedmålet med AI-SHeFMan å senke barrierene for at forbrukerne skal få mer kunnskap om fordelene ved å konsumere sjømat, og deretter forhåpentligvis fremme et mer bærekraftig og sunt sjømatkonsum. 

Prosjektet satser på å utvikle en mobilapp med mål om å øke bevisstheten om sunne matvalg, og for å gi informasjon om bærekraft. Appen vil også gi tilbakemeldinger til forbrukeren om hvordan ens egne matvalg påvirker miljøet. 

Dette gjør vi:

Nofima leder arbeidet med å kartlegge viktige interessenter, samle inn/screene data for sjømatprodukter som er relevante for prosjektet; ernæring, kvalitet, sikkerhet, CO2-fotavtrykk, avfall og biprodukter.