Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss
  • English
Hjem Resultater Tema A-Å Frukt og bær

Tema: Frukt og bær

Resultater

13. jun 2024

Ikke døm eplene etter utseendet!

07. des 2023

Solid smakskunnskap om sider og vin er nøkkel til suksess

14. sep 2023

Frukt og grønnsaker trenger ulik oppbevaring

25. des 2022

Stort smakspenn for norsk sider

15. sep 2022

Norsk tyttebær bør utnyttes bedre, og mulighetene finnes

07. jul 2022

Kjemien i perfekte jordbær er nøkkelen når roboter skal lære seg å plukke dem

16. okt 2018

Salat til lunsj ga anbefalt dagsinntak av grønnsaker

21. des 2017

Den sunne «søpla»

16. jan 2017

Dette eplet er for stygt!

23. nov 2016

Mer veksthusgrønnsaker i kantina

31. aug 2015

Økologisk mat for storhusholdninger

03. aug 2015

Doblet holdbarhet for oppkuttet frukt og grønt

Prosjekter

Miniatyrbilde for Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

NorwegianFoods

Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

2025 - 2028

Miniatyrbilde for Siderspråk og produktdifferensiering

Siderspråk

Siderspråk og produktdifferensiering

2023 - 2027

Miniatyrbilde for Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora

GutFeedingNow

Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora

2021 - 2025

Miniatyrbilde for Kartlegge stedsegen smak for norsk sider

Siderkultur

Kartlegge stedsegen smak for norsk sider

2020 - 2023

Miniatyrbilde for Norske landbruksprodukter og ingredienser for en sunn og bærekraftig fremtid

SusHealth

Norske landbruksprodukter og ingredienser for en sunn og bærekraftig fremtid

2021 - 2024

Miniatyrbilde for Teknologiske løsninger for optimal håndtering av frukt

FruktKlima

Teknologiske løsninger for optimal håndtering av frukt

2020 - 2024

Miniatyrbilde for Bærekraftig handtering av eple etter hausting

Eple-Handling

Bærekraftig handtering av eple etter hausting

2020 - 2024

Miniatyrbilde for Testsystem for riktig emballasje

HoldbarSjekken

Testsystem for riktig emballasje

2020 - 2022

Miniatyrbilde for Forutsigbarhet og verdiskaping fra ville, norske bær

Wildberries

Forutsigbarhet og verdiskaping fra ville, norske bær

2019 - 2022

Miniatyrbilde for Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

FoodSMaCK

Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Bærekraftig utnyttelse av norske matråvarer med fokus på helse og kvalitet

SunnMat

Bærekraftig utnyttelse av norske matråvarer med fokus på helse og kvalitet

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Bekjempelse av virus i mat

Bekjempelse av virus i mat

2015 - 2018

Miniatyrbilde for Helserelaterte plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker

Helserelaterte plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker

2013 - 2016

Miniatyrbilde for Bedre sorter av jordbær og bringebær for friskkonsum og industri

Bærsort

Bedre sorter av jordbær og bringebær for friskkonsum og industri

2014 - 2018

Verdt å vite

Verdt å vite om metabolomikk

Fasiliteter

Vegetabilhallen

Vi har lang erfaring i å hjelpe våre små og store kunder med å få testet ut nye prosesser og produkter i liten skala, og å komme frem til skånsomme prosesser som bevarer mest mulig av de positive innholdsstoffene som finnes i frukt, bær og grønnsaker.

Måltidets hus

I Måltidets hus finner du både fiskehall, forsøkshall, pakkehall, autoklavrom og flere ulike laboratorier.

Matpiloten

Nofima huser, sammen med NMBU, Norges største forskningsfabrikk for mat. Food Pilot Plant Norway, kalt Matpiloten på norsk, tilbyr førsteklasses fasiliteter for forskning, utdanning og produktutvikling av mat og restråstoff.

Programmer

ØkoMat

Produserer du økologiske varer - og har noen utfordringer og trenger veiledning eller bistand? Da kan ØkoMat og Nofima hjelpe deg.

Kompetansenettverk

Kompetansenettverket for lokalmat

Små matbedrifter med inntil 10 ansatte kan få tilbud om hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping.

Pressemeldinger

⬤

Til finalen i Det Norske Måltid med Aroma-smak (01. feb 2023)

⬤

Sidereventyret i Hardanger (06. jan 2022)

⬤

– Få øynene opp for tyttebær (06. sep 2019)

Publikasjoner

A CACTA-like transposon in the Anthocyanidin synthase 1 (Ans-1) gene is responsible for apricot fruit colour in the raspberry (Rubus idaeus) cultivar ‘Varnes’

PLOS ONE, 2025
Vitenskapelig artikkel

The interplay of different sensory attributes in lingonberry nectars with sucrose and high intensity sweeteners

Applied Food Research, 2025
Vitenskapelig artikkel

Exploring Near-Infrared and Raman Spectroscopies for the Non-Destructive In-Situ Estimation of Sweetness in Half Watermelons

Foods, 2024
Vitenskapelig artikkel

Internasjonale utviklingstrekk i plomme- og aprikosproduksjon

Norsk frukt og bær, 2024
Fagartikkel

Inter seasonal validation of non-contact NIR spectroscopy for measurement of total soluble solids in high tunnel strawberries

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2024
Vitenskapelig artikkel

Investigating the influence of biotic and abiotic factors on the phytochemical variation of lingonberries (Vaccinium Vitis-idaea L.) in Norway

2023
Doktorgradsavhandling

Near infrared light penetration in watermelon related to internal quality evaluation

Postharvest Biology and Technology, 2023
Vitenskapelig artikkel

Ubrutt kjølekjede gir lengre holdbarhet for frukt og grønnsaker

Mat og Marked, 2023
Fagartikkel

Composition of Sugars, Organic Acids, Phenolic Compounds, and Volatile Organic Compounds in Lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.) at Five Ripening Stages

Foods, 2023
Vitenskapelig artikkel

The stability of phenolic compounds and the colour of lingonberry juice with the addition of different sweeteners during thermal treatment and storage

Heliyon, 2023
Vitenskapelig artikkel

Effect of ripening temperature on the chemical composition of lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.) of northern and southern origin

Food Research International, 2023
Vitenskapelig artikkel

Evaluation of extraction methods for determination of phenolic compounds, organic acids and sugars in lingonberries (Vaccinium vitis-idaea)

Acta Horticulturae, 2023
Vitenskapelig artikkel

Norwegian wild berries – increased predictability and value creation – the “WildBerries” project

Acta Horticulturae, 2023
Vitenskapelig artikkel

Effects of geographic origin on anthocyanin profile of wild Norwegian lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.)

Acta Horticulturae, 2023
Vitenskapelig artikkel

Importation of roughage to Norway – Implications for plant health, biodiversity, animal and human health. Opinion of the Scientific Committee of the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment

VKM Report, 2022
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Quantification of soluble solids and individual sugars in apples by Raman spectroscopy: A feasibility study

Postharvest Biology and Technology, 2021
Vitenskapelig artikkel

Magnetic ligand fishing using immobilized DPP-IV for identification of antidiabetic ligands in lingonberry extract

PLOS ONE, 2021
Vitenskapelig artikkel

European Database of Carotenoid Levels in Foods. Factors Affecting Carotenoid Content

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

A comprehensive review on carotenoids in foods and feeds: status quo, applications, patents, and research needs

Critical reviews in food science and nutrition, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Tilknyttede forskningsområder

Kosthold og helse

Kvalitet og målemetoder

Råvarekunnskap

Hjem Resultater Tema A-Å Frukt og bær

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie