310 Prosjekter funnet
NorwegianFoods
Det er et stort behov for å utnytte norske landbruksressurser bedre for å øke selvforsyningen og redusere matsvinn. Prosjektet NorwegianFoods skal bidra til økt verdiskaping gjennom innovativ bruk og prosessering av norske råvarer til attraktive, sunne og bærekraftige produkter.
Tidsrom
2025 - 2028
Finansiert av
FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter
OsmoProtect
Laks er avhengig av å kunne skille ut salt fra sjøvannet og holde vannet i kroppen, noe den gjør gjennom en prosess kalt osmose. I dette prosjektet undersøker vi hvordan osmotisk ubalanse kan føre til dårlig skinnhelse hos laks.
Norges forskningsråd
InnoSense
Matindustrien må omstille seg for å møte forbrukernes ønsker om sunnere og mer bærekraftig mat. InnoSense-prosjektet hjelper norske matprodusenter med å utvikle produkter som smaker godt, og er bra for helse og miljø.
MicroPack
Norge er kjent for trygg matproduksjon, men patogene mikroorganismer og matsvinn er fortsatt utfordringer som må håndteres. Gjennom MicroPack-prosjektet vil forskere utvikle ny kunnskap om hvordan vi kan sikre trygg mat, forebygge matsvinn og utvikle sirkulære emballasjeløsninger som møter fremtidens krav til bærekraft.
Enable
For å møte fremtidens matbehov på en bærekraftig måte trenger vi nye teknologier som kan utnytte råvarene bedre og redusere matsvinn. Prosjektet Enable skal utvikle smarte sensorer, dataanalyseverktøy og bioteknologiske metoder som vil forbedre utnyttelsen av råvarer, øke prosesseffektiviteten, og fremme innovativ produktutvikling.
EFF-CoP:
Målet med dette Horisont Europa-prosjektet er å revolusjonere kampen mot matsvindel.
2025 - 2027
Horisont Europa
Food4Cells
I dette prosjektet utforsker vi muligheten for å bruke plantebasert restråstoff til å utvikle bærekraftige cellekulturmedier som er egnet for industriell produksjon av dyrket kjøtt.
Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og deltakende bedrifter
STRAMA
I det strategiske forskningsprosjektet STRAMA vil vi forske på ernæring og genetikk i hele torskens livssyklus, fra den er et embryo til slakt. Prosjektet vil styrke kunnskap og utvikle verktøy for å fremme diversifisering av akvakultur, og med det forbedre Nofimas muligheter for å finansiere fremtidige forskningsprosjekter om ulike oppdrettsarter.
Nofima
SIS Newbie
Klimaendringer og endrede vandringsmønstre gjør at nye marine arter stadig oftere dukker opp i norske farvann. Dette prosjektet skal undersøke hvordan slike ressurser kan forvaltes og utnyttes på en bærekraftig og lønnsom måte, med særlig fokus på matproduksjon og verdiskaping.
SIS Frontiers
Sykdommer og lidelser som påvirker hjertet, huden og gjellene utgjør store utfordringer for laksens helse og velferd. I det strategiske forskningsprosjektet Frontiers vil vi utforske nye grenser for forståelsen av funksjonene til disse organene.
SIS Fordøyelighet
Hva er det som gjør at proteiner fra nye fôrråvarer ikke tas opp i laksen i samme grad som proteiner fra mer tradisjonelle råvarer? Kan det skyldes prosessbetingelsene? I dette prosjektet skal vi finne svar, og utvikle metoder og analyser som forklarer sammenhengen mellom prosess og proteinfordøyelighet.
SIS DILEMMAER
I denne strategiske instituttsatsingen skal vi undersøke og øke kunnskapen om dilemmaer som kan oppstå mellom de tre bærekraftsdimensjonene - økonomi, miljø og sosiale forhold - ved utnyttelsen av våre ville fiskebestander.
AI-SHeFMan
I dette prosjektet er visjonen å gjøre det lettere for yngre forbrukere å ta sunnere matvalg fra mer bærekraftige matkilder.
Norges Forskningsråd
FermGrønt
I dette prosjektet skal vi kartlegge muligheter og barrierer for utvidelse og suksess i marked for norske fermenterte grønnsaker.
2025 - 2025
Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri, prosjektet er et forprosjekt med referanse: 2024/72909, Agros 279625
Akvatiske matsystemer
I dette prosjektet kartlegger vi utfordringer og muligheter for å øke konsumet av akvatisk mat i Norden. Vi undersøker rollen til akvatiske matsystemer i forhold til matsikkerhet og beredskap, og kartlegger utslipp av klimagasser i ulike deler av verdikjedene i disse matsystemene.
2024 - 2026
Nordisk ministerråd
VaxiCod
Torskeoppdrett er i ferd med å gjøre comeback og trenger støtte for å forbedre motstandsdyktighet mot sykdommer.
MABIT
Kyllingmel til laks
Målet med dette prosjektet er å legge til rette for økt utnyttelse av kyllingrestprodukter i fôr til laks.
2024 - 2027
Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfinansiering (FHF)
Fish2Bio
I dette prosjektet utforsker vi hvordan vi kan bruke enzymatisk hydrolyse til å utvinne verdifulle ressurser, som proteiner og olje, fra laks som dør i oppdrett. Vi undersøker også mulige bruksområder for disse ressursene.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)
Dette er et lite utvalg av de over 500 prosjektene Nofima til enhver tid er engasjert i.
Ta kontakt for samarbeid
Fant 310 prosjekter. Viser side 1 av 18