Fiskefôr på blå resept
I prosjektet "Urea-tilsetning i fôr til oppdrettslaks for økt fiskevelferd" undersøker vi om urea-tilsetning i fôr til oppdrettslaks kan redusere sår, øke slimproduksjon og bedre sjøvanntilpasning.
Start
01. aug 2023
Slutt
31. mar 2025
Finansiert av
FHF
Samarbeid
NMBU
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Vetle Skjold
Lene Sveen
Aleksei Krasnov
Carlo C. Lazado
Kirsti Hjelde
Gerrit Timmerhaus
Norsk havbruk står overfor betydelige helseutfordringer knyttet til vintersår, sårdannelser og mekaniske skader fra håndtering og avlusing.
I henhold til Fiskehelse-rapporten for 2021 fra Veterinærinstituttet, utgjør sår med tilhørende bakterielle infeksjoner samt sår og mekaniske skader fra håndtering de primære helseproblemene hos laks i dagens matfiskanlegg. Disse problemene resulterer i redusert fiskevelferd og økt dødelighet.
Samtidig vil stress og sårdannelser føre til svekket tilpasning til sjøvannsmiljøet.
På grunn av denne alvorlige situasjonen er det avgjørende å utforske metoder og tiltak som kan bidra til å redusere disse helseutfordringene og fremme god fiskevelferd.
Urea – potensielle helsefordeler også for laks
Urea, som er kjent for å opprettholde fuktighet og elastisitet i menneskehuden, har vist seg å kunne ha potensielle helsefordeler også for laksefisk.
Nofima har tidligere testet urea i fôret som en osmolytt for å forbedre sjøvannstoleransen og redusere tap av vanninnhold i musklene hos laks under lave sjøtemperaturer. Tilsetning av urea førte til redusert drikkebehov, økt vanninnhold i musklene, forbedret vekst og mindre vintersår.
Andre studier har dokumentert at tilsetning av urea i fôret for regnbueørret kan føre til økt slimproduksjon i hudlaget og gjellene.
I dette prosjektet ønsker vi derfor å igjen ta opp og utforske muligheten for å bruke urea i fôr til å redusere dagens helseutfordringer innen havoppdrett av laks, spesielt knyttet til vintersår, sårdannelse og mekaniske skader/stress som oppstår under håndtering og avlusing.
Dette prosjektet vil være tilknyttet Nofimas FoU-tillatelser som er lokalisert i Sør-, Midt- og Nord-Norge. Dette gir oss muligheten til å undersøke hvordan urea fungerer i praktisk oppdrett under ulike breddegrader.
Disse breddegradene bringer med seg ulike utfordringer knyttet til sjøtemperatur, avlusing/håndtering, innblanding av ferskvann og sykdomsproblematikk.
Mål
Undersøke urea sin påvirkning på slimproduksjon, sårutvikling, sjøvanntilpasning og generell fiskevelferd hos oppdrettslaks.
Delmål
- Utforske effekten av ureatilsetning i laksefôret på gjellene og huden, med spesiell fokus på slimproduksjon gjennom analyse av slimcelletetthet og -størrelse, samt kvantifisering av mengden nøytrale og sure slimceller.
- Utforske mekanismene bak ureas virkning på hudens, gjellenes og tarmens barrierefunksjon, og undersøke om det er en sammenheng mellom dette og beskyttelse mot sår, lus og osmoregulatorisk ubalanse.
- Identifisere de osmo- og ioneregulerende og metabolske prosessene som urea kan påvirke i blod, nyrer, gjeller og lever, samt undersøke hvordan dette påvirker tilpasningen til sjøvann ved stressfaktorer som endringer i salinitet, håndtering og sykdom.
- Dokumentere at tilsetning av urea i fôret ikke medfører negative effekter på kvalitet og sensoriske egenskaper innenfor gitte tilbakeholdelsestider.
Slik jobber vi
- Nofima vil gjennomføre ulike analyser som undersøker virkningen av urea på hudens, gjellene og tarmens barrierefunksjon.
- Vi vil blant annet ta i bruk AI-teknologi for å gjennomføre objektive histologiske evalueringer på en betydelig mengde prøver.
- FoU-tillatelsene muliggjør sammenligning av feltobservasjoner (morfologi, velferdsscore, lusetelling osv.) og produksjonsdata med mer grundige analyser som blodkjemi, genuttrykk og vevsundersøkelser.
- I prosjektet vil man benytte anvendt og grunnleggende forskning for å prøve å løse utfordringene som havbruksnæringen står overfor.
Forskningsanlegg
Forskningstillatelser i akvakultur
Filer og Lenker