I dette prosjektet skal vi undersøke hvilke sammenhenger det er mellom ketolinsyre fra fiskeolje og redusert utvikling av psoriasis ved bruk in vitro cellemodeller.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. mai 2023

Slutt

30. apr 2025

Finansiert av

Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)

Samarbeid

Queen Mary University of London

Bakgrunn

Psoriasis er en kompleks kronisk inflammatorisk hudlidelse karakterisert av røde, flassende utslett over store deler hele kroppen.

Fiskeoljer inneholder de flerumettede omega-3 fettsyrene EPA og DHA, som i flere studier er vist å ha en dempende effekt på utbrudd av psoriasis, mest sannsynlig via økt dannelse av immundempende bioaktive lipider fra EPA og DHA. Det er funnet ulike nivåer av disse bioaktive lipidene i hhv. friske og psoriasis pasienter, noe som støtter denne hypotesen. Enkelte fiskeoljer, slik som sildeolje inneholder i tillegg til EPA og DHA, et høyt nivå av den lange enumettede fettsyren ketolinsyre, som kan stimulere omdanning av alfa-linolensyre til EPA og DHA.

Tidligere studier har indikert at lange enumettede fettsyrer har en dempende effekt på inflammasjon, mens høyt fettnivå i celler har motsatt effekt, men mekanismene for responsen er ikke kjent.

I dette prosjektet vil vi gjennomføre studier med ketolinsyre for å kunne undersøke om dette er en funksjonell marin fettsyre med dempende effekt på inflammasjonen som oppstår under utbrudd av psoriasis, med eller uten kobling til forhøyet fettnivå i celler.

Prosjektet vil benytte både humane psoriasis hud- og fedme cellemodeller for studier av de underliggende mekanismene involvert i psoriasis utbrudd og effekter av ketolinsyre.

Mål

Hovedmål for prosjektet er å forstå hvilke sammenhenger det er mellom ketolinsyre og redusert utvikling av psoriasis ved hjelp av in vitro cellemodeller.