Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss
  • English
Hjem Resultater Tema A-Å Grønnsaker

Tema: Grønnsaker

Resultater

07. apr 2025

Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er 

15. jan 2025

Grønnfarging av poteter i butikk fører til matsvinn

05. des 2024

Norskproduserte vegetarprodukter har framgang, men det er nedgang i salget totalt

30. okt 2024

Prototyper: Brobyggere for bedre matinnovasjon

29. feb 2024

Smart sensor kan måle sødme i tomater

14. sep 2023

Frukt og grønnsaker trenger ulik oppbevaring

18. feb 2022

Vrakede grønnsaker ga sunnere og saftigere veganburgere

09. feb 2022

Kun små forskjeller mellom frosne og ferske grønnsaker

22. mar 2021

Nye metoder kan sikre mer sunn og god mat

04. nov 2020

Gulrot bør lagres kjølig

27. apr 2020

Slik unngår du grønne poteter

18. des 2019

Et hull i boksen kan gi bedre hermetikkmat

24. jun 2019

Nykål er lekker supermat

17. jun 2019

Foretrakk norske tomater framfor importerte

20. mai 2019

Suksess med ny produktkategori

25. mar 2019

Fra 3 til 33 tomatsorter

16. okt 2018

Salat til lunsj ga anbefalt dagsinntak av grønnsaker

22. jan 2018

Brokkoli holder seg best i kjøleskapet

21. des 2017

Den sunne «søpla»

14. des 2017

Mørkerøde cherrytomater, takk!

26. jun 2017

Brokkoli gjør potetmosen sunnere

16. jan 2017

Dette eplet er for stygt!

23. nov 2016

Mer veksthusgrønnsaker i kantina

25. aug 2016

Fleksitarianernes fremtidige favoritter

31. aug 2015

Økologisk mat for storhusholdninger

03. aug 2015

Doblet holdbarhet for oppkuttet frukt og grønt

30. mar 2015

Tomater for enhver smak

29. mar 2015

Frosne versus ferske grønnsaker

27. mar 2015

Enklere og raskere å måle potetkvalitet

24. mar 2015

Mer nepe og kålrot i kosten

Prosjekter

Miniatyrbilde for Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

NorwegianFoods

Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

2025 - 2028

Miniatyrbilde for Fermenterte grønnsaker: Veien til økt etterspørsel og innovasjon i Norge

FermGrønt

Fermenterte grønnsaker: Veien til økt etterspørsel og innovasjon i Norge

2025 - 2025

Miniatyrbilde for Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora

GutFeedingNow

Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora

2021 - 2025

Miniatyrbilde for Norske landbruksprodukter og ingredienser for en sunn og bærekraftig fremtid

SusHealth

Norske landbruksprodukter og ingredienser for en sunn og bærekraftig fremtid

2021 - 2024

Miniatyrbilde for Norske grønnsaker, belgvekster og korn i bærekraftige vegetarprodukter

NORSKVegetar

Norske grønnsaker, belgvekster og korn i bærekraftige vegetarprodukter

2020 - 2023

Miniatyrbilde for Testsystem for riktig emballasje

HoldbarSjekken

Testsystem for riktig emballasje

2020 - 2022

Miniatyrbilde for Bearbeidet mat med norske råvarer for forebygging av tykktarmskreft

VegMeatCRC

Bearbeidet mat med norske råvarer for forebygging av tykktarmskreft

2018 - 2021

Miniatyrbilde for Innovativ prosessering av grønnsaker og poteter

InProVe

Innovativ prosessering av grønnsaker og poteter

2018 - 2021

Miniatyrbilde for Mer og bedre norske veksthusgrønnsaker

Biofresh

Mer og bedre norske veksthusgrønnsaker

2016 - 2019

Miniatyrbilde for Arktis som matproduserende region

Arktisk mat

Arktis som matproduserende region

2015 - 2019

Miniatyrbilde for Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

FoodSMaCK

Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Ny bruk av grønnsaker i sunne og bærekraftige kjøttprodukter

GRØNTiKJØTT

Ny bruk av grønnsaker i sunne og bærekraftige kjøttprodukter

2015 - 2017

Miniatyrbilde for Bærekraftig utnyttelse av norske matråvarer med fokus på helse og kvalitet

SunnMat

Bærekraftig utnyttelse av norske matråvarer med fokus på helse og kvalitet

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Norske planteproteiner i nye matprodukter

FoodProFuture

Norske planteproteiner i nye matprodukter

2017 - 2021

Miniatyrbilde for Helserelaterte plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker

Helserelaterte plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker

2013 - 2016

Miniatyrbilde for Økt verdiskapning for norske Brassica-vekster

KålSmak

Økt verdiskapning for norske Brassica-vekster

2016 - 2020

Miniatyrbilde for Bedre utnyttelse av tomat og brassica

SUNNIVA

Bedre utnyttelse av tomat og brassica

2014 - 2017

Miniatyrbilde for Innovativ og bærekraftig emballasje for optimal matkvalitet

FoodPack

Innovativ og bærekraftig emballasje for optimal matkvalitet

2013 - 2016

Verdt å vite

Verdt å vite om metabolomikk

Verdt å vite om belgvekster – en kilde til funksjonelle proteiner

Hvorfor smaker agurksalat så godt til laks?

Fasiliteter

Vegetabilhallen

Vi har lang erfaring i å hjelpe våre små og store kunder med å få testet ut nye prosesser og produkter i liten skala, og å komme frem til skånsomme prosesser som bevarer mest mulig av de positive innholdsstoffene som finnes i frukt, bær og grønnsaker.

Måltidets hus

I Måltidets hus finner du både fiskehall, forsøkshall, pakkehall, autoklavrom og flere ulike laboratorier.

Matpiloten

Nofima huser, sammen med NMBU, Norges største forskningsfabrikk for mat. Food Pilot Plant Norway, kalt Matpiloten på norsk, tilbyr førsteklasses fasiliteter for forskning, utdanning og produktutvikling av mat og restråstoff.

Programmer

ØkoMat

Produserer du økologiske varer - og har noen utfordringer og trenger veiledning eller bistand? Da kan ØkoMat og Nofima hjelpe deg.

Kompetansenettverk

Kompetansenettverket for lokalmat

Små matbedrifter med inntil 10 ansatte kan få tilbud om hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping.

Pressemeldinger

⬤

Denne grønnsaken bør du kjøpe akkurat nå (06. jun 2024)

⬤

Grønnsaker gjør lussekattene saftigere og sunnere (10. des 2020)

Publikasjoner

Non-contact interactance NIR spectroscopy for estimating TSS and sensory sweetness in conveyor-belt transported cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum ’Piccolo’)

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2025
Vitenskapelig artikkel

Relying on Grandma’s Mushrooms: How Cultural Models Affect Appraisals of Edibility

2024
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Norwegian Vegetables for Plant-Based Food: Understanding Challenges and Opportunities in the Vegetable Value Chain

2025
Nofimas rapportserie

Recyclable and non-recyclable packaging films with different barrier properties: Effect of processing and storage time on quality of mashed potato and ground carrot

Journal of Food Science, 2024
Vitenskapelig artikkel

Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål

2024
Nofimas rapportserie

Health- and Sensory-Related Phytochemicals and Agronomic Characteristics of 26 Head Cabbage Cultivars

ACS Food Science & Technology, 2024
Vitenskapelig artikkel

Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1

2024
Nofimas rapportserie

Development and Characterization of Poly(butylene succinate-co-adipate)/Poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate) with Cowpea Lignocellulosic Fibers as a Filler via Injection Molding and Extrusion Film-Casting

Macromolecular Materials and Engineering, 2024
Vitenskapelig artikkel

New pulsed electric fields approach to improve the blanching of carrots

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2023
Vitenskapelig artikkel

Decision tree scoring system to guide selection for consumer preference in sweetpotato breeding trials

Journal of the Science of Food and Agriculture, 2023
Vitenskapelig artikkel

Ubrutt kjølekjede gir lengre holdbarhet for frukt og grønnsaker

Mat og Marked, 2023
Fagartikkel

An investigation on plant cell walls during biomass pyrolysis: A histochemical perspective on engineering applications

Applied Energy, 2023
Vitenskapelig artikkel

Levels of nitrate, nitrite and nitrosamines in model sausages during heat treatment and in vitro digestion – The impact of adding nitrite and spinach (Spinacia oleracea L.)

Food Research International, 2023
Vitenskapelig artikkel

Impact of industrial freezing on quality attributes of carrot slices

Acta Horticulturae, 2022
Vitenskapelig artikkel

Barrier performance of recyclable thermoforming sheets for sous-vide potatoes

2022
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Effect of Processing and Storage on Seabuckthorn Products

2022
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Samspillet mellom emballasje og lagringsbetingelser for utvikling av tuppråte i gulrøtter

Gartneryrket, 2022
Fagartikkel

Discolouration of Potato Tubers Under Retail Light: Cultivar Variations and Effect of Different Packaging Materials for Folva Potatoes Stored at 20 and 6 °C

Potato Research, 2022
Vitenskapelig artikkel

Gels and gelled emulsions prepared by acid-induced gelation of mixtures of faba bean (Vicia faba) protein concentrate and λ-carrageenan

Applied Food Research, 2022
Vitenskapelig artikkel

Importation of roughage to Norway – Implications for plant health, biodiversity, animal and human health. Opinion of the Scientific Committee of the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment

VKM Report, 2022
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Impact of Plasma-Activated Water Treatment on Quality and Shelf-Life of Fresh Spinach Leaves Evaluated by Comprehensive Metabolomic Analysis

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Cross-contamination of lettuce with Campylobacter spp. via cooking salt during handling raw poultry

PLOS ONE, 2021
Vitenskapelig artikkel

Anti-listerial properties of chemical constituents of Eruca sativa (rocket salad): From industrial observation to in vitro activity

PLOS ONE, 2021
Vitenskapelig artikkel

Rest Plant Materials with Natural Antioxidants Increase the Oxidative Stability of Omega-3-Rich Norwegian Cold Pressed Camelina sativa Oil

ASC Food & Science Technology, 2021
Vitenskapelig artikkel

European Database of Carotenoid Levels in Foods. Factors Affecting Carotenoid Content

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Optimization of instrument design for in-line monitoring of dry matter content in single potatoes by NIR interaction spectroscopy

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Carotenoids: Considerations for Their Use in Functional Foods, Nutraceuticals, Nutricosmetics, Supplements, Botanicals, and Novel Foods in the Context of Sustainability, Circular Economy, and Climate Change

Annual Review of Food Science and Technology, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Efficient inhibition of acrylamide formation in French fries by dipping in lactic acid solution before and after par-frying in a two-step procedure

Integrative Food, Nutrition and Metabolism, 2020
Vitenskapelig artikkel

A comprehensive review on carotenoids in foods and feeds: status quo, applications, patents, and research needs

Critical reviews in food science and nutrition, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Fiber i vegetabilske ingredienser

2020
Nofimas rapportserie

Tilknyttede forskningsområder

Kosthold og helse

Kvalitet og målemetoder

Råvarekunnskap

Hjem Resultater Tema A-Å Grønnsaker

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie