BioLab
Vårt akkrediterte oppdrags- og forskningslaboratorium tilbyr analyser innen kjemi, mikrobiologi og fysikalske målinger.
Vi utfører årlig ca. 50 000 analyser for norske og utenlandske virksomheter. BioLab har spisskompetanse innen marine råvarer og produkter, og kan derfor tilby ekstra støtte og produktkunnskap utover det man kan få hos vanlige kommersielle analyseleverandører.
Våre ansatte har omfattende kunnskap om råvarer, prosessutvikling og produkter innen marine og vegetabilske ingredienser til fôr og oppdrett, og til human anvendelse. Vi garanterer konfidensiell behandling av alle typer oppdrag.
Akkrediterte metoder
Kvalitetssystemet vårt er basert på kravstandarden ISO 17025, og laboratoriet er akkreditert av Norsk Akkreditering.
P12 Kjemisk analyse
Objekt | Parameter | Referansestandard | Intern metode identitet | Merknad |
Fiskefôr, fiskemel, oljer og fôringredienser | Vitamin E (α-, β- γ- og δ- tokoferol) | Intern metode | A 121 | Basert på NS-EN 12822 |
Fôr og fôringredienser | Fluor (syreløselig) | NS-EN 16279 | A 98 | Ioneselektiv elektrode-metode (ISE) |
Fôr og fôringredienser | Nitrogen, forbrenning Råprotein, forbrenning | NS-EN ISO 16634-1 | A 25 | Forbrenning v/1100 grader og bestemmelse med termisk ledninsevne |
Fôr og fôringredienser | Fett, Soxhlet | AOCS Ba 3-38 | A 03 | Ekstraksjon |
Fôr og fôringredienser | Fett, syrehydrolyse (EU) | COMMISSION REGULATION (EC) No 152 | A 38 | Hydrolyse, fettekstraksjon |
Fôr, fôringredienser og fisk | Total flyktig nitrogen, destillasjon | AOAC 920.03 | A 05 | Destillasjon / titrering |
Fôr, fôringredienser og fisk | Astaxanthin | Intern metode | A 23 | Normal fase HPLC og UV deteksjon |
Fôr, fôringredienser og fisk | Råprotein, vannløselig | Intern metode | A 20 | Ekstraksjon med kokende vann og bestemmelse ved Kjeldahl metode |
Fôr, fôringredienser og fisk | Biogene aminer: Putrescin, cadaverin, histamin og tyramin | Intern metode | A 55 | PCA ekstraksjon HPLC, post-kolonne derivatisering og fluorescensdeteksjon |
Fôr, fôringredienser og fisk | Aske | ISO 5984 | A 02 | Glødeovn, 550 grader |
Fôr, fôringredienser og fisk | Vanninnhold / tørrstoff | ISO 6496 | A 04 | Tørkeskap, 103 grader |
Fôr, fôringredienser og fisk | Fosfor | ISO 6491 | A 37 | UV spektrofotometer |
Fôr, fôringredienser og fisk | Salt, NaCl bestemt som klorid | AOAC 937.09 | A 06 | Titrering. Volumetrisk metode |
Fôr, fôringredienser og fisk | Nitrogen, Kjeldahl Råprotein, Kjeldahl | NS-EN ISO 5983-2 | A 01 | Destillasjon (Kjeldahl) |
Fôr, fôringredienser og fisk | Panaferd: Astaxanthin, canthaxanthin, adonirubin | Intern metode | A 92 | Ekstraksjon med THF, heksan, metanol. Normalfase HPLC med to SI-kolonner og UV deteksjon |
Fôr, fôringredienser, fisk og fiskefeces | Totale aminosyrer: Asparaginsyre (Asp) Serin (Ser) Glutaminsyre (Glu) Glycin (Gly) Histidin (His) Arginin (Arg) Treonin (Thr) Alanin (Ala) Prolin (Pro) Tyrosin (Tyr) Valin (Val) Metionin (Met) Lysin (Lys) Isoleucin (Ile) Leucin (Leu) Fenylalanin (Phe) | Intern metode | A 42 | UPLC revers fase, derivatisering og fluorescensdeteksjon |
Fôr, fôringredienser, fisk og fiskefeces | Kalsium (Ca), natrium (Na), fosfor (P), magnesium (Mg), kalium (K), jern (Fe), sink (Zn), kobber (Cu), mangan (Mn) og yttrium (Y) | Intern metode | A 120 | Basert på NS-EN 15621 Mikrobølgeovnsoppslutning av prøve, analyse ved induktivt koblet plasma optisk emisjonsspektroskopi (ICP-OES) |
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett | Frie fettsyrer | AOCS Ca 5a-40 | A 07 | Titrering |
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett | p-Anisidin-verdi | AOCS Cd 18-90 | A 09 | Spektrofotometer |
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett | Peroksidtall | AOCS Cd 8b-90 | A 10 | Titrering |
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett | Smuss i fett og oljer | NS-EN ISO 663 | A 11 | Filtrering / gravimetrisk |
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett | Vanninnhold i olje | AOCS Ca 2e-84 | A 13 | Karl Fischer titrering |
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett | Fettsyresammensetning: Mettede fettsyrer: 14:0, 16:0, 18:0; 20:0: 22:0. Enumettede (monoene) fettsyrer: 16:1, 18:1 (sum n-11, n-9, n-7, n-5), 20:1 (sum n-11, n-9, n-7), 22:1 (sum n-11, n-9, n-7), 24:1 n-9. Flerumettede fettsyrer (PUFA): 16:2 n-4, 16:3 n-4, 18:2 n-6, 18:3 n-6, 18:3 n-3, 18:4 n-3, 20:2 n-6, 20:3 n-6, 20:4 n-6, 20:3 n-3, 20:4 n-3, 20:5 n-3 (EPA), 21:5 n-3, 22:4 n-6, 22:5 n-3, 22:6 n-3 (DHA). Summeringer: Sum mettede fettsyrer, sum monoene fettsyrer, sum PUFA omega-6, sum PUFA omega-3, sum totale flerumettede, sum EPA + DHA, sum identifiserte fettsyrer. Forholdstall (n-6/n-3). | AOCS Ce 1b-89 | A 68 | Metylesterifisering, kapillær GC-FID |
Næringsmidler | Nitrogen, Kjeldahl Råprotein, Kjeldahl | Intern metode | A 01 | Basert på NS-EN ISO 5983-2 (Kjeldahl) |
P16 Mikrobiologisk analyse
Objekt | Parameter | Referansestandard | Intern metode identitet | Merknad |
Næringsmidler, fôr og fôringredienser | Bestemmelse av anaerobe sulfitt-reduserende bakterier | ISO 15213 | A 27 | |
Fôr og fôringredienser | Koliforme bakterier | Intern metode | A 46 | Basert på AOAC 998.09 og Petrifilm 3M Coliform Count Plate |
Fôr og fôringredienser | E. coli | Intern metode | A 46 | Basert på AOAC 991.14 og Petrifilm 3M E.coli |
Fôr, fôringredienser og produktavsetninger | Påvisning av Salmonella | Intern metode | A 53 | Basert på NMKL 71 |
Miljøprøver | Bestemmelse av anaerobe sulfitt-reduserende bakterier | Intern metode | A 125 | Basert på ISO 15213 |
Næringsmidler | Påvisning av Salmonella | NMKL 71 | A 53 | |
Næringsmidler | E. coli | AOAC 991.14 | A 46 | Petrifilm |
Næringsmidler | Koliforme bakterier | AOAC 998.08 | A 46 | Petrifilm |
Næringsmidler, fôr og fôringredienser | Mugg og gjær | AFNOR 3M01/13-07/14 | A 113 | |
Næringsmidler, fôr og fôringredienser | Påvisning og telling av Enterobacteriaceae | ISO 21528-2 | A 19 | Del 2: Colony-count technique. |
Næringsmidler, fôr og fôringredienser | Bestemmelse av aerobe mikroorganismer (kimtall) | AFNOR 3M 01/01-09/89 | A 16 | Petrifilm 3M Aerobic Count Plate |
Næringsmidler, fôr og fôringredienser | Bestemmelse av Clostridium perfringens | NS-EN ISO 7937 | A 26 |
P24 Molekylærbiologi
Objekt | Parameter | Referansestandard | Intern metode identitet | Merknad |
Fôr, fôringredienser, næringsmidler og miljøprøver | Salmonella | AOAC 120301 | A 87 | PCR (foodproof®) |
Næringsmidler og miljøprøver | Påvisning av Listeria monocytogenes | NordVal no: 025 | A 115 | PCR (foodproof®) |
Vi utfører også ulike prosjekter, slik som utvikling av nye analysemetoder, kjemisk og mikrobiologisk kvalitetsdokumentasjon og hjelp til tolkning av regelverk.
Vi tilbyr følgende analyser
- Kjemisk sammensetning
- Kjemiske analyser av protein- og nitrogenforbindelser
- Kjemiske analyser i fett og oljer
- Pigmentanalyser
- Mikrobiologiske analyser i fôr og næringsmidler
- Fysikalske målinger
- Mineralanalyser
Mikrobiologiske analyser
Laboratoriet har innarbeidet vel 20 mikrobiologiske analysemetoder som dekker ulike fysiologiske grupper, indikatororganismer samt de viktigste fôr- og matbårne patogener.
Mange av metodene er akkrediterte, blant annet metodene som brukes til dokumentasjon av produktsikkerhet eller som grunnlag for godkjenning av produkter i forhold til regelverk på fôr- og næringsmiddelområdet.
Proteiner og peptider
Vi har lang erfaring med proteinanalyser. I dag har vi akkrediterte analyser av protein både ved bruk av Kjeldahl-metoden og nitrogenforbrenningsmetoden i tillegg til akkrediterte analyser av aminosyresammensetning. Andre viktige analyser er størrelsesfordeling av peptider, hydrolysegrad samt flere ulike metoder for å bestemme nedbrytningsprodukter av protein.
Omega 3-oljer og fosfolipider
BioLab er et ekspertlaboratorium innen analyse av marine fettkilder, og vi kan bistå våre kunder med alle spørsmål de måtte ha på dette feltet.
Mariner organismer er opphav til et svært stort spekter av forskjellige fettsyrer. Analyse av marine fett er derfor mer krevende enn analyse av fett fra andre kilder. I Nofima utvikler vi metoder for å bestemme strukturen til forskjellige fettsyrer. Vi har særlig fokusert på å utvikle metodikk for sikker bestemmelse av transfettsyrer i marint fett, inkludert transfettsyrer dannet fra de viktige omega-3-fettsyrene EPA og DHA.
BioLab tilbyr akkrediterte analyser av fettsyresammensetning hvor kunden får vite det faktiske innholdet av de ulike fettsyrene i prøven, og ikke bare en prosentvis fordeling.
Ettersom de fleste oljer og lipidekstrakter består av en i utgangspunktet ukjent blanding av mettede og umettede molekyler, har vi også utviklet en analysemetodikk for å analysere lipidklasser i absolutte mengder. Disse analysene bruker vi ofte for kunder med fokus på marine fosfolipider.
Oksidasjon
Kvalitet på olje er uløselig knyttet til oksidasjon, derfor forsker vi mye på dette, og selger også akkrediterte analysemetoder. Vi bistår industrien med å produsere produkter med høy kvalitet på sensoriske egenskaper og lagringsstabilitet ved bruk av «shelf-life»-tester.
Blant analysene vi utfører er peroksidtall og anisidtall, frie fettsyrer, analyse av tidlig oksidasjon ved bruk av head-space-kromatografi.
Vi har dessuten utviklet spesielle metoder for å analysere potensiell oksidasjonsstabilitet, og har metoder som bestemmer innholdet av ulike antioksidanter.
Pigmentinnhold i fôr og fisk
Rødfargen på fileten er en svært viktig kvalitetsparameter for laksefisk og de siste årene har det blitt tatt i bruk nye pigmentkilder. BioLab har vært med på kvalitetssikring av de metodene som brukes i dag, og vi leverer akkrediterte analyser av astaxanthin i fôr, fôringredienser og fisk. Vi har egne metoder for de ulike alternative pigmentkildene som Phaffia og Panaferd, og analyserer også astaxanthinestere fra krill og andre akvatiske krepsdyr.
Spørsmål og henvendelser
Postadresse:
Nofima, Postboks 1425 Oasen, NO-5844 Bergen
Besøksadresse:
Kjerreidviken 16, NO-5141 Fyllingsdalen