Pulserende elektriske felt (PEF) er en ny skånsom teknologi for matbehandling som kan gi mange fordeler. Den kan blant annet sørge for mer og sunnere mat, lengre holdbarhet, mindre energi- og vannforbruk og mindre matsvinn.

Sist oppdatert

Innhold

Her kan du lese om

    Hvordan fungerer PEF-teknologi?

    Når de elektriske pulsene treffer cellen, lages det hull i celleveggen. Dette gir råvaren nye egenskaper som blant annet kan bedre utbytte og produksjon. Illustrasjon: Raquel Maia Marques, Nofima

    I denne teknologien brukes elektriske felt til å lage hull i cellemembranen i plante-, dyre- og/eller mikrobielle-celler. Formålet er å gi råvaren endrede egenskaper, eller å drepe mikroorganismer.

    Matvaren sendes gjennom et kammer hvor den utsettes for sterke, støtvise elektriske felt som lager hull i celleveggene. Intensiteten i de elektriske pulsene kan varieres, avhengig av typen råvare og hvilken effekt man ønsker å oppnå. For poteter vil styrken typisk være på rundt 20 000 Volt, og behandlingen er over i løpet av sekunder. Hullene i cellene kan være permanente eller reversible, avhengig av styrken på den elektriske pulsen.

    Bruksområder i matproduksjon

    PEF-teknologien kan brukes til en rekke formål i matproduksjon:

    • Endre og mykgjøre tekstur, for eksempel gjøre rotfrukter og andre harde råvarer mer fleksible, så de blir lettere å skjære opp.
    • Øke mattrygghet og forlenge holdbarhet på matvarer ved å inaktivere mikroorganismer. Dette er spesielt godt egnet for blant annet juice, smoothie eller supper
    • Enklere skrelling, for eksempel i produksjon av tomatbaserte sauser og produkter
    • Mer utbytte, for eksempel få mest mulig væske ut av druer eller oliven i hhv. vin- og oljeproduksjon. Hullene i cellene gjør at mye mer væske slippes ut
    • Raskere tørking, frysing og tining
    • Effektivt hente ut bioaktive stoffer fra råvarer
    • Forbehandle råvarer før hydrolyse
    • Stimulere bakterievekst i fermenteringsprosesser

    Erfaringer med PEF

    Pulserende elektriske felt (PEF) er en forholdsvis ny teknologi som har mange bruksområder i matproduksjon. Foreløpig er den mest brukt på frukt- og grønnsaksprodukter, vin og olivenolje i Europa og USA.

    Kommersielt er det foreløpig i overkant av 100 maskiner i verden som brukes til å mykgjøre rotfrukter som potet, søtpotet og kålrot, i snacks- og chipsindustrien, og det er satt opp rundt 15 systemer for kontinuerlig kaldpasteurisering av juice.

    Potetindustrien sparer energi og vannforbruk ved å bruke PEF, i tillegg til at de får økt utbytte av poteten, bedre farge og raskere fritering. Dessuten har den endrede teksturen gjort kuttingen enklere, og det er mindre knivslitasje på kuttemaskinene.

    Se animasjonsfilm om PEF

    Filmen viser hvordan PEF fungerer til matprosessering.

    Den er laget i forskningsprosjektet iNOBox (se under).

    Søtpotet og gulrot klargjøres for forsøk i Nofimas lokaler. Innsatsen settes i maskinen hvor grønnsakene utsettes for pulserende elektriske felt (PEF).
    Søtpotet og gulrot klargjøres for PEF-forsøk i Nofimas forsøkshall Foto: Jan Inge Haga, Nofima

    Forskning på PEF

    Nofima og samarbeidspartnere jobber med å teste og dokumentere effekten av PEF på ulike råvarer og matprodukter, både faste og flytende.

    Å bruke PEF til frysing og tørking er fortsatt på prøvestadiet, men ulike forskningsinstitutt optimaliserer metoden for ulike råvarer og dokumenterer effekten på kvalitet og holdbarhet.

    I forskningsprosjektet iNOBox laget vi et eget nettsted med mye informasjon og dokumentasjon om effekten av nye prosesseringsteknologier, blant annet
    PEF: innovativefoodprocessing.no

    Kontaktperson