Kjøtthallen

Trenger du hjelp til å utvikle nye kjøttprodukter eller forbedre produksjonen? Nofimas kjøtthall gir deg muligheten til å teste, lære og lykkes – sammen med våre eksperter.
Vi vet hvor krevende det kan være å utvikle nye kjøttprodukter, sikre god produksjonshygiene og finne de beste løsningene for holdbarhet og lagring. Hos oss får du tilgang til moderne utstyr for de fleste kjøttprosesser – fra pølser og kjøttkaker til skinker, bacon og spekemat. I tillegg kan vi hjelpe deg med prosessering av fisk til ulike produkter, som fiskekaker, røyking av laks og mye mer.
Sammen med våre forskere og fagfolk kan du prøve ut nye ideer, få svar på spørsmål om råvarer og produksjonsmetoder, og få innsikt som gir trygghet i videre utvikling. Produktene som lages i pilothallen er kun for testing og utvikling – ikke for salg – slik at du kan eksperimentere og lære i trygge omgivelser.
Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg å finne de beste løsningene for din bedrift.
Utstyr i kjøtthallen:
- Blandemaskiner, 5 liter til deiger og hamburgere, 12 liter til leverpostei, deiger o.l. 85 liter vakuumblander
- Båndsag til stykking av fersk eller frossent kjøtt
- Båndsteikemaskin og annet steikeutstyr
- Formemaskin for kakeprodukter
- Hurtighakker, 13 liter til blanding av farser og deiger og 65 liter med gode styringsfunksjoner
- Kjøttkverner, 170 liter blandekapasitet 100 kg
- Klimaskap til røyking, tørking og modning av for eksempel spekepølser
- Koke-/røykeskap til koking, steaming, varmrøyking, kaldrøyking og flytende røyk til for eksempel spekemat, pølser og fisk
- Kombiovn til steking, koking og damp
- Maskiner for injisering av saltlake, med ulik nåletykkelse for både kjøtt og fisk
- Mikrokutter for emulsjoner, til paté, kjøtt og fisk
- Pølsestoppere, 26 liter til stopping av pølser, pålegg og spekemat i mindre skala og med vakuum for 2000kg/time til stopping av pølser, spekepølser og pålegg samt fylling av leverpostei og paté i porsjonspakninger.
- Kjøle- og fryserom for styrt lagring
- Spektroskopiske instrumenter for direkte in-line måling av kjemisk innhold, kjøttkvalitet og temperatur. Her inngår bl.a. NIR og Raman, også håndholdte instrument.
Se film om Kjøtthallen
I denne korte filmen møter du Tom Johannessen, pølsemakermester i matforskningsinstituttet Nofima.
Du får se vår kjøtthall og utstyret som finnes her. Du får høre om hvordan vi kan hjelpe både små og store kjøttprodusenter og eksempler på forskningen som pågår her.
I tillegg til forskningsoppdrag, kan vi tilby:
- Produktutvikling
- Produksjonsforbedring
- Prøveproduksjon
- Kvalitetsmålingsmetoder
- Sensoriske tester
- Kurs og seminarer

Se film fra et av våre kurs
Lokalmatprodusenter kan få tilbud om hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping. Nofima er ansvarlig for to av fem kompetansenettverk som dekker hele Norge.
Bli med på pølsemakermester Tom Johannessens kurs i nedskjæring av kjøtt.
Besøksadresse
Nofima
Osloveien 1
NO-1433 Ås
Matpiloten – Norges største forskningsfabrikk for mat
Vi tilbyr sammen med NBMU førsteklasses fasiliteter for forskning, utdanning og produktutvikling av mat og restråstoff.
Matpiloten består av en rekke prosesshaller der forskere, studenter og bedrifter kan teste ut blant annet ny teknologi og emballasjeløsninger samt nye kombinasjoner av råvarer.
Les mer om Matpiloten.
Følgende prosesshaller er lokalisert hos Nofima: