Gå til hovedinnhold

Forskerne skal utvikle løsninger for måltider og fysisk aktivitet for å forebygge underernæring hos eldre.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. apr 2021

Slutt

31. mar 2024

Finansiert av

Norges forskningsråd

Samarbeid

INRAE (Frankrike), University of Reading (UK), Vrije Universiteit Brussel (Belgia)

Bakgrunn

Dårlig appetitt er en viktig faktor for underernæring hos eldre. Ernæringsbehovene blir ikke mindre med økende alder, og for enkelte næringsstoffer vil anbefalingen faktisk være høyere for eldre.

Berikning består i å tilsette ingredienser med høyt proteininnhold og/eller energi i vanlige mat- og drikkevarer.

FORTIPHY vil utvikle nye løsninger som gjør at eldre mennesker (= 70 år og som bor hjemme) kan berike sine daglige måltider, enten de er laget fra bunnen, basert på halvfabrikat eller ferdigmat. I tillegg vil FORTIPHY evaluere merverdien av fysisk aktivitet i kombinasjon med måltidsløsningene.

For å sikre et optimalt inntak og at FORTIPHY-løsningene etterleves vil sluttbrukere (eldre og omsorgspersoner) fra Frankrike, Belgia, Storbritannia og Norge bli involvert i prosjektet gjennom samarbeid og deltakelse i forskningen.

Mål

I prosjektet FORTIPHY skal det utvikles løsninger for måltider og fysisk aktivitet for å forebygge underernæring hos eldre.

Dette gjør vi

I arbeidspakke 1 vil vi kartlegge tilgjengelige høyproteiningredienser på markedet, teknologiske og funksjonelle egenskaper, samt måltidsvaner hos hjemmeboende eldre.

Basert på disse innsiktene vil arbeidspakke 2 utvikle og teste ut forbedrede oppskrifter i preferansetester hvor den eldre er involvert. Aminosyrenes biotilgjengelighet i berikede retter, metthetsfølelse og biologiske appetittmarkører vil bli undersøkt.

Arbeidspakke 3 vil i en randomisert kontrollert studie undersøke effekten av berikning av måltider og merverdien av fysisk aktivitet for å forebygge underernæring hos eldre småspisere som bor hjemme.

Arbeidspakke 4 vil formidle resultatene i et åpent onlinekurs (MOOC) i tillegg til sommerskole for interessenter i offentlig og privat sektor. Dette vil bidra til å øke bevisstheten om problemet og hvilke løsninger som er mulige for å forebygge underernæring.