Det er mange som ikke er klar over at de trenger mer proteiner og mer vitamin D når de blir eldre. Nofima-forskere har undersøkt hvordan man kan forebygge underernæring hos eldre.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark   og Georg Mathisen

Les på engelsk

Proteinbehovet øker mange år før du begynner å kjenne deg gammel. Protein er viktig for å opprettholde muskelmasse.

– Vi får nok protein i kosten i Norge. Men når du kommer opp i alder, er det flere forhold som gjør at du spiser mindre. Du blir for eksempel fortere mett. Vi har sett hva eldre over 70 år spiser, og hva som skal til for å øke innholdet av proteiner og vitamin D i deres kosthold, sier seniorforsker Øydis Ueland i Nofima.

Forskerne vil forebygge underernæring hos eldre

Sammen med forskere fra flere europeiske land har Øydis Ueland og hennes Nofima-kolleger undersøkt hva som skal til for å overbevise eldre (over 70 år) om at de bør berike maten som de lager hjemme hos seg selv.

– Vi ønsker å nå dem som er eller står i fare for å bli underernærte eller feilernærte. Det viktigste er at de eldre ikke skal oppleve at matlagingen blir mer krevende eller veldig annerledes. Dette er beregnet for eldre som bor hjemme og som lager maten sin selv. Kanskje har de litt reduserte muligheter og orker ikke å variere så mye, derfor vil de gjerne fortsette å lage det de er kjent med, forklarer Øydis Ueland.

Forskerne har prøvd seg frem til enkle måter å tilsette mer proteiner i maten. Aller helst i rettene de eldre spiser til vanlig, og uten at det blir vanskeligere å lage disse rettene, eller at de smaker annerledes.

– Vi startet med å finne ingredienser med høyt proteininnhold, som vi kunne tilsette maten. Det finnes et bredt utvalgt av proteinpulver, men disse har gjerne smakstilsetninger og passer derfor dårlig i matretter. Ideelt sett skal proteinpulveret kunne tilsettes i både kalde og varme, og søte og salte retter, og så skal de ikke endre smaken av maten. Vi har testet ut to nøytrale proteinpulver basert på henholdsvis melk og soya, forteller Øydis Ueland.

Populære retter

For forskerne ble det viktig å finne frem til hvilke retter som er mest populære. Deltakerne i studien er over 70 år, og bor i enten Frankrike, Storbritannia eller Norge. De ble bedt om å skrive matdagbøker. Disse landene har ganske forskjellige matvaner, så basert på maten som ble beskrevet i dagbøkene ble det gjort et utvalg som går igjen i alle tre landene: Havregrøt, granola, arme riddere, pannekaker, potetstappe, muffins, gulrotsuppe og pasta bolognese.

– Basert på disse rettene fikk vi en kokk til å utvikle oppskrifter hvor proteiningrediensene ble tilsatt slik at vi fikk økt proteininnholdet i rettene. Deltakerne synes det var både nyttig, gøy og veldig lærerikt. De likte rettene godt, og skulle fortsette å lage dem. Dog mente de fleste at proteinberiking nok passer bedre når de blir litt eldre, sier Øydis Ueland.

Holdningen var ikke uventet, det er kjent fenomen at man ikke opplever seg selv som eldre før helsen blir svekket, men du trenger altså en mer proteinrik kost lenge før det, også for å forebygge.

Skeptiske til proteinpulver

En viktig innsikt fra studien er at folk flest skeptiske til å bruke proteinpulver til å berike maten. De har ikke lyst til å tilsette et ukjent pulver til kjente retter. Det er litt skummelt. Mange tar gjerne kosttilskudd i tablettform, men å ha tilskuddet i selve maten, det er noe annet.

– Det er veldig vanskelig å få folk til å forstå at de enkelt kan ta tilskudd som de ikke synes de trenger. Men dette er en bedre måte å opprettholde et godt kosthold på enn å drikke energidrikker som koster en formue, eller å få energishots på sykehjemmet. Det er enklere å gjøre noe med det daglige kostholdet, sier hun.

Prøv dette hjemme!

Selv om den kommende generasjonen av eldre er vant til å teste nye retter og spise mat fra hele verden, er det begrenset hva de orker når de kommer opp i en alder der alt tar mer tid og mer krefter. Derfor kan det å på en enkel måte berike mat man lager selv være en god mulighet. Oppskriftene fra prosjektet skal bearbeides og forenkles, men i påvente av dette råder forskeren folk til prøve selv hjemme:

– Tenk bare: «Kan jeg tilsette proteinpulver i noe som jeg lager?». Du kan tilsette i sauser, gryter eller i potetmos fra pose.

Nofima-seniorforsker Øydis Ueland byr på proteinpulver. Ikke vent med å tilsette det til du føler deg gammel! Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Fakta om forskningen

Forskningen er gjennomført i det europeiske fellesprosjektet Fortiphy, en del av EUs ERANet, og det norske arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Prosjektets mål er å utvikle løsninger for måltider og fysisk aktivitet for å forebygge underernæring hos eldre.

Nofima samarbeider med INRAE (Frankrike), University of Reading (Storbritannia) og Vrije Universiteit Brussel (Belgia).

Mer om Fellesprosjektene JPI Mat og Helse her: