ReducePack
Bærekraftig matemballering – redusert plast og mer gjenvinnbare materialer
Målet med prosjektet er å redusere plastforbruket og de miljømessige utfordringene knyttet til plast. Samtidig skal emballasjens funksjon ivaretas: bevare matkvalitet og unngå/redusere matsvinn
Tidspunkt: | 1. mai 2019 – 30. april 2022 |
Finansiering: | Norges forskningsråd, ReducePack er et treårig innovasjonsprosjekt |
Samarbeid: | Deltakende bedrifter er BAMA (prosjekteier), Norsk Kylling, Grilstad, Mills, Moltzau, Wipak, Døvigen, RPC Packaging, Bewi Tommen Gram, FoodTech og Lexit. Forskningspartnere er i tillegg til Nofima, Universitetet i Lund og Østfoldforskning. Prosjektet har også en referansegruppe som består av Emballasjeforeningen, Grønt Punkt Norge og Romerike Avfallsforedling (ROAF), Handelens Miljøfond og Avfall Norge. |
Kontaktperson

Marit Kvalvåg Pettersen
Seniorforsker
Tlf.: +47 928 07 951
marit.kvalvag.pettersen@nofima.no
For å oppnå dette, og i tillegg imøtekomme ulike produkters behov for emballering, skal flere strategier utvikles og testes:
- plast erstattes med fiber (Reduce by Replace),
- mindre plast ved redusert materialforbruk (Reduce by Reduction) og
- økt bruk av materialer som kan materialgjenvinnes (Reduce by Recycle).
Prosjekteier er BAMA, og i tillegg deltar andre næringsmiddelbedrifter, emballasjeprodusenter, en etikettprodusent og en pakkemaskinleverandør.
Næringsmiddelbedriftene har fokus på å redusere plastemballasje og det er valgt ut noen produkter for testing av nye emballasjeløsninger. Prosjektet fokuserer på materialer og løsninger som er bærekraftige; at de er fra fornybare kilder, er gjenvinnbare, fungerer i produksjon/ pakkeprosess, under transport og lagring og samtidig aksepteres av forbruker og er enkle å sortere og materialgjenvinne. Det er manglende kunnskap om nye materialer som ivaretar de tekniske sidene og som i tillegg sikrer mattrygghet, produktkvalitet og holdbarhet og ikke resulterer il økt matsvinn.
Det skal også gjøres livsløpsanalyser, som kvantifiserer miljøaspektet både for eksisterende og nye emballasjeløsninger for å sikre at en forbedring på et område ikke vil gi en forverring på et annet.
Prosjektresultatene vil bli anvendt av de deltakende bedriftene, først og fremst ved å ta i bruk nye emballasjeløsninger som vil kunne bidra til å redusere mengden plastavfall, øke materialgjenvinning, redusere klimafotavtrykk og forsøpling – og dermed også ha stor samfunnsmessig nytte.
Nofimas rolle i prosjektet
Nofima er prosjektkoordinator og er ansvarlig for prosjektets FoU- aktiviteter. Nofima er ansvarlig for arbeidspakker og aktiviteter som omfatter emballeringsteknologi og matkvalitet; kjemisk mikrobiologisk og sensorisk kvalitet, samt forbrukerkunnskap; (H1: Reduce by replace; H2: Reduce by Reduction, H3: Reduce by recycle) og H5: Forbruker og kommunikasjon). Nofima er leder av produktspesifikke (Bama, Grilstad, Norsk kylling og Mills) case i prosjektet