Bedre mattrygghet er målet når rumenske og norske forskere går sammen om å utviklet ny og innovativ bioemballasje med anti-mikrobielle og anti-oksidative egenskaper.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. jan 2014

Slutt

31. des 2017

Finansiert av

EØS-midlene

Samarbeid

Prosjektkoordinator: "Petru Poni" Institute of Macromolecular Chemistry, Iasi, Romania. Partnere: Nofima, ICPAO Medias - Research Institute of Organic and Auxiliaries Products, Rodax SRL, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine Bucharest

Prosjektleder(e):

Morten Sivertsvik

Mål

Hovedmålet med prosjektet er å lage komplekse bioaktive systemer basert på bioplaster (PHA, PLA) og kitosan biopolymere, inkludert utvikling av forkapslede former av aktive substanser for å:

  • øke holdbarhet på næringsmidler ved denne emballeringsteknologien
  • hindre vekst av sykdomsbakterier i maten
  • øke emballasjens funksjonalitet (hindre harskning, bioaktiv)

Gjennom prosjektmålene ønsker vi å oppnå:

  1. mindre smitte av næringsmidler og økt holdbarhet på produktter gjennom bruk av aktive og biodegraderbare emballasjeløsninger, og dermed øke matens kvalitet, sikkerhet, og trygghet under distribusjon og salg
  2. minimalisering av emballasjeavfall gjennom å erstatte tradisjonell plastemballasje med ny biodegraderbar og antimikrobiell biokomposittemballasje
  3. redusert matavfall gjennom lengre holdbarhet på matvarene ved bruk av aktiv og biodegraderbar emballasje

Verdt å vite

Publikasjoner