Ekstrakt av krydder hemmer sykdomsbakterier som Stafylococcus aureus. På bildet måles hemmingssonen fra rosmarinekstrakt.
Ekstrakt av krydder hemmer sykdomsbakterier som Stafylococcus aureus. På bildet måles hemmingssonen fra rosmarinekstrakt. Foto: Nofima

ActiBioSafe

Improving food safety through the development and implementation of active and biodegradable food packaging systems

 Prosessteknologi  

Rumenske og norske forskere går sammen om å utviklet ny og innovativ bioemballasje med anti-mikrobielle og anti-oksidative egenskaper.

Tidspunkt:1. januar 2014 – 31. desember 2017
Finansiering: Rumenske EØS-forskningsprogram håndtert av Ministry of National Education (MEN) under EØS-midlene 2009-2014.
Samarbeid:Prosjektkoordinator: "Petru Poni" Institute of Macromolecular Chemistry, Iasi, Romania. Partnere: Nofima, ICPAO Medias - Research Institute of Organic and Auxiliaries Products, Rodax SRL, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine Bucharest
Kontaktperson
Portrettbilde av Morten Sivertsvik
Morten Sivertsvik

Forskningssjef
Tlf.: +47 905 97 998
morten.sivertsvik@nofima.no

Hovedmålet med prosjektet er å lage komplekse bioaktive systemer basert på bioplaster (PHA, PLA) og kitosan biopolymere, inkludert utvikling av forkapslede former av aktive substanser for å:

  • øke holdbarhet på næringsmidler ved denne emballeringsteknologien
  • hindre vekst av sykdomsbakterier i maten
  • øke emballasjens funksjonalitet (hindre harskning, bioaktiv)

Gjennom prosjektmålene ønsker vi å oppnå:

  1. mindre smitte av næringsmidler og økt holdbarhet på produkteter gjennom bruk av aktive og biodegraderbare emballasjeløsninger, og dermed øke matens kvalitet, sikkerhet, og trygghet under distribusjon og salg
  2. minimalisering av emballasjeavfall gjennom å erstatte tradisjonell plastemballasje med ny biodegraderbar og antimikrobiell biokomposittemballasje
  3. redusert matavfall gjennom lengre holdbarhet på matvarene ved bruk av aktiv og biodegraderbar emballasje
Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Forskningsanlegg
  • Filer og lenker
Her i Måltidets hus i Stavanger har Nofima laboratorier og forsøkshaller hvor vi forsker på hvordan vi kan ta vare på maten best mulig. Noe av utstyret er tilgjengelig for matprodusenter som vil teste sine produkter.
 
Måltidets hus

I Måltidets hus deler vi lokaler med bedrifter og fagmiljøer som alle jobber for å skape gode måltider. …