I BIOCOAT utforsker vi anvendelse av bærekraftig, spiselig biocoating av probiotisk ost i kombinasjon med biodegraderbar emballasje for økt holdbarhet og funksjonalitet.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. jan 2021

Slutt

31. des 2023

Finansiert av

EEA Financial Mechanism

Samarbeid

Lithuanian University of Health Sciences, Litauen, Latvian University of Agriculture, Latvia og Biotechnology Competence Centre, BioCC OÜ, Estland.

Bakgrunn

Med bakgrunn i behovet for bærekraftig, trygg og sunn mat, ser prosjektgruppa muligheter for å utvide bruk av flytende sur myse og bioaktive forbindelser i form av spiselig ostecoating til å forbedre holdbarheten og ostens funksjonelle egenskaper.

Mål

Målet med BIOCOAT å utvikle en spiselig coating rundt ost laget av flytende sur myse og bioaktive forbindelser, som i kombinasjon med biodegraderbar emballasje, sikrer trygg ost med økt holdbarhet og forbedrede funksjonelle egenskaper.

Delmål

  • Utvikle spiselig biocoating med flytende syrnet myseproteinkonsentrat som bærer for bioaktive forbindelser
  • Velge biodegraderbar emballasje med egnede fysiokjemiske og mikrobiologiske egenskaper egnet for probiotisk ost
  • Analysere effekten av både spiselig biocoating og biodegraderbar emballasje på trygghet og kvalitet av probiotisk ost under lagring
  • Analysere interaksjon mellom beskyttende melkesyrebakterier og probiotiske bakterier i osten
  • Analysere helseeffekter av den nye osten med in vitro fordøyelse og tykktarmsfermentering

Dette gjør vi

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med de baltiske landene og ledes fra Litauen. Nofimas rolle i prosjektet er å studere interaksjoner og overlevelse av melkesyrebakterier og probiotika i osten og gjennom fordøyelsen og tykktarmen, og effekter på proteinfordøyeligheten.

Publikasjoner