BIOCOAT
Bærekraftig biocoating av probiotisk ost med biodegraderbar emballasje
I BIOCOAT utforsker vi anvendelse av bærekraftig, spiselig biocoating av probiotisk ost i kombinasjon med biodegraderbar emballasje for økt holdbarhet og funksjonalitet.
Start
01. jan 2021
Slutt
31. des 2023
Finansiert av
EEA Financial Mechanism
Samarbeid
Lithuanian University of Health Sciences, Litauen, Latvian University of Agriculture, Latvia og Biotechnology Competence Centre, BioCC OÜ, Estland.
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Lars Axelsson
Anne Rieder
Dimitrios Tzimorotas
Charlotte Kummen
Anette Wold Åsli
Bakgrunn
Med bakgrunn i behovet for bærekraftig, trygg og sunn mat, ser prosjektgruppa muligheter for å utvide bruk av flytende sur myse og bioaktive forbindelser i form av spiselig ostecoating til å forbedre holdbarheten og ostens funksjonelle egenskaper.
Mål
Målet med BIOCOAT å utvikle en spiselig coating rundt ost laget av flytende sur myse og bioaktive forbindelser, som i kombinasjon med biodegraderbar emballasje, sikrer trygg ost med økt holdbarhet og forbedrede funksjonelle egenskaper.
Delmål
- Utvikle spiselig biocoating med flytende syrnet myseproteinkonsentrat som bærer for bioaktive forbindelser
- Velge biodegraderbar emballasje med egnede fysiokjemiske og mikrobiologiske egenskaper egnet for probiotisk ost
- Analysere effekten av både spiselig biocoating og biodegraderbar emballasje på trygghet og kvalitet av probiotisk ost under lagring
- Analysere interaksjon mellom beskyttende melkesyrebakterier og probiotiske bakterier i osten
- Analysere helseeffekter av den nye osten med in vitro fordøyelse og tykktarmsfermentering
Dette gjør vi
Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med de baltiske landene og ledes fra Litauen. Nofimas rolle i prosjektet er å studere interaksjoner og overlevelse av melkesyrebakterier og probiotika i osten og gjennom fordøyelsen og tykktarmen, og effekter på proteinfordøyeligheten.
Publikasjoner
Temaer
Emballasjematerialer
Lignende prosjekter