VOM
Virkemidler for omstilling av matsystemet
Vi studerer hvordan vi kan få til et skifte mot en bærekraftig matsektor med lavt utslipp. Vi må finne potensialet og hindringene for endringer i etterspørsel, produksjon og innovasjon.
Start
01. apr 2021
Slutt
31. mar 2025
Finansiert av
Norges forskningsråd KSP
Samarbeid
CICERO, NMBU, UiO, NTNU, NLR, Ruralis, RISE, S-FOOD, Orkla, Dagens, Oda, Entusiast AS, Klimastiftelsen, Fremtiden i våre Hender og Etisk Handel Norge,
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Paula Varela-Tomasco
Laura Carraresi
Grethe Iren Andersen Borge
Bakgrunn
Dette prosjektet adresserer det sentrale målet for en bærekraftig og lavutslippsmatsystemomstilling i Norge ved å søke en bedre forståelse av hva som kan endres og hvordan slike endringer kan legges til rette.
Mål
Hovedmål med prosjektet er å studere hvordan man kan støtte et skifte mot et bærekraftig matsystem med lave utslipp ved å identifisere potensial og barrierer for endringer i etterspørsel, produksjon og innovasjon, og insentivene som kan fjerne disse barrierene og realisere potensialene.
Dette gjør vi
I løpet av prosjektet er målet å:
- Undersøke potensialene for mer plantebasert produksjon
- Analysere drivere for forbruksvalg og bærekraftige forretningsmodeller – her er Nofima involvert i samarbeid med NMBU båd emed forbruker og innovasjonskunnskap
- Utforske bærekraftige forretningsinnovasjoner og markedsmuligheter – her skal vi forstå hvordan aktører lykktes i andre land, identifisierer barrierer i Norge og komme med forslag til nye innovasjoner (forretningsmodell, produkter osv.) – produkt og råvarekunnskap (Mat og Helse) og innovasjonskunnskap fra Nofima bidrar.
- Analysere matvaresystemets konflikter og risikoer, og arbeide for større sammenheng i politikken.
Se film om prosjektet
Filmen er laget av Cicero.
Lignende prosjekter
Innovasjon, forbrukerforståelse og prosesseringskunnskap for økt bærekraft og helse
Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner
Norske grønnsaker, belgvekster og korn i bærekraftige vegetarprodukter
Grønn teknologi for plantebasert mat
Filer og Lenker