VOM
Virkemidler for omstilling av matsystemet

Vi studerer hvordan vi kan få til et skifte mot en bærekraftig matsektor med lavt utslipp. Vi må finne potensialet og hindringene for endringer i etterspørsel, produksjon og innovasjon.
Start
01. apr 2021
Slutt
31. mar 2025
Finansiert av
Norges forskningsråd KSP
Samarbeid
CICERO, NMBU, UiO, NTNU, NLR, Ruralis, RISE, S-FOOD, Orkla, Dagens, Oda, Entusiast AS, Klimastiftelsen, Fremtiden i våre Hender og Etisk Handel Norge,
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Paula Varela-Tomasco
Laura Carraresi
Grethe Iren Andersen Borge
Bakgrunn
Dette prosjektet adresserer det sentrale målet for en bærekraftig og lavutslippsmatsystemomstilling i Norge ved å søke en bedre forståelse av hva som kan endres og hvordan slike endringer kan legges til rette.
Mål
Hovedmål med prosjektet er å studere hvordan man kan støtte et skifte mot et bærekraftig matsystem med lave utslipp ved å identifisere potensial og barrierer for endringer i etterspørsel, produksjon og innovasjon, og insentivene som kan fjerne disse barrierene og realisere potensialene.
Dette gjør vi
I løpet av prosjektet er målet å:
- Undersøke potensialene for mer plantebasert produksjon
- Analysere drivere for forbruksvalg og bærekraftige forretningsmodeller – her er Nofima involvert i samarbeid med NMBU båd emed forbruker og innovasjonskunnskap
- Utforske bærekraftige forretningsinnovasjoner og markedsmuligheter – her skal vi forstå hvordan aktører lykktes i andre land, identifisierer barrierer i Norge og komme med forslag til nye innovasjoner (forretningsmodell, produkter osv.) – produkt og råvarekunnskap (Mat og Helse) og innovasjonskunnskap fra Nofima bidrar.
- Analysere matvaresystemets konflikter og risikoer, og arbeide for større sammenheng i politikken.
Se film om prosjektet
Filmen er laget av Cicero.
Publikasjoner
Verdt å vite
Lignende prosjekter
Innovasjon, forbrukerforståelse og prosesseringskunnskap for økt bærekraft og helse
Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner
Norske grønnsaker, belgvekster og korn i bærekraftige vegetarprodukter
Grønn teknologi for plantebasert mat
Filer og Lenker