I dette prosjektet vil vi skaffe ny  kunnskap om sjømatens rolle i norsk matberedskap. Forskningen vil danne grunnlag for konkrete råd som kan styrke beredskapen.

Sist oppdatert

Start

13. aug 2025

Slutt

31. mar 2027

Finansiert av

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering

Samarbeid

Forsvarets forskningsinstitutt, Havforskningsinstituttet, Transportøkonomisk institutt

Bakgrunn

Det økende fokuset på matsystemer i både EU og Norge gjør det nødvendig å forstå og dokumentere sjømatsektorens rolle. Matsystemene er ikke bare en kilde til næring, men også en kritisk komponent i beredskap og selvforsyning, spesielt i lys av de utfordringene vi står overfor i dagens samfunn. Global oppvarming, endringer i folkehelse og et økende risikobilde gjør det nødvendig med en helhetlig tilnærming til matsikkerhet og beredskap. Krig og pandemi har vist en rekke sårbarheter i de globale forsyningskjedene. Dette er også fremhevet i Totalberedskapsmeldingen. Det er et klart mål å øke den nasjonale selvforsyningsgraden innen mat- og fôrproduksjon. Regjeringen har forpliktet seg til å stimulere til økt produksjon av bærekraftig fôr basert på norske ressurser. Målet er at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.

Sjømatnæringen har i liten grad blitt innlemmet i de nasjonale planene for å sikre mat i krisesituasjoner. Analyser av selvforsyning av mat spriker og er preget av store kunnskapshull. Datagrunnlaget er mangelfullt i slike analyser.

I 2024 eksporterte Norge 2,8 millioner tonn sjømat. Det tilsvarer 38 millioner måltider hver eneste dag. Sjømatnæringen kjøper varer og tjenester for 137 milliarder i året, og mange av disse importeres. For oppdrettsnæringen er fôr en kritisk del av innkjøpene. I 2020 var kun 8 % av ingrediensene i laksefôr norsk-produserte.

Vår store sjømatproduksjon og betydelige eksport gjør det nødvendig å styrke kunnskapen om hvordan sjømatsektoren kan innlemmes i de overordnede nasjonale planene for matberedskap.

Prosjektet vil utvikle en omfattende, forskningsbasert dokumentasjon som vil bidra til å styrke beredskapen i møte med fremtidige kriser.

Mål

Utarbeide bred forskningsbasert dokumentasjon av sjømatens rolle og betydning i matsystemene og for matsikkerhet.

Delmål

  • Dokumentere matsystemene generelt og sjømatsektorens rolle spesielt, i Norge og internasjonalt
  • Gjennomføre sårbarhetsanalyser for sjømatsystemene
  • Kartlegge sjømatnæringens transport- og logistikksystemer, organisering, sårbarhet og implikasjoner ved forstyrrelser
  • Analysere robusthet ved krisescenarioer basert på funn i sårbarhetsanalysene og eksplisitte krav i utlysningen
  • Gi anbefalinger for å inkludere sjømat i Norges matvareberedskap

Dette gjør vi

Beskrive sjømatsystemet

Vi vil detaljert beskrive matsystemene for sjømat:

  • hvilke råvarer som brukes
  • hvor de hentes fra
  • hvilke produkter som lages
  • konservering og ernæringsverdi
  • verdikjedeorganisering
  • lokalisering
  • handelsstrukturer

Sårbarhetsanalyser av (sjø)matsystemet

Vår hypotese er at de norske sjømatsystemene er avgjørende for å dekke befolkningens næringsbehov i krise og ikke minst i krig. Vi vil undersøke hvilke sårbarheter som fins og hvilke negative konsekvenser dette vil ha i ulike situasjoner.

Sårbarheter ved transport- og logistikksystemene

Transport- og logistikksystemer er tilpasset næringens behov og konkurransesituasjon. Vi vil undersøke både normalen og hva som vil skje når ulike slags forstyrrelser oppstår.

Robusthet i matsystemene

Vi vil undersøke hvordan matsystemene vil påvirkes av ulike krisescenarier. Vi vil også finne ut hvordan de ulike delene av matsystemene vil håndtere kriser.

Anbefalinger for fremtidig styrket beredskap

Etter at analysene er gjennomført vil vi gi anbefalinger om:

  • Hvordan sjømaten kan innlemmes i den norske matberedskapen
  • Hvordan sårbarhet kan reduseres og robustheten økes i sjømatnæringen
  • Hvilke former for beredskapslager som kan styrke sjømatnæringens evne til å bidra til matberedskapen
  • Hvordan forskningsmetodikken kan forbedres for å avdekke sårbarhet og utvikle robusthet i sjømatnæringen i ulike krisesituasjoner

Kontaktperson

Magnar Pedersen leder prosjektet på vegne av Nofima.
Telefon: +47 99 29 62 84
E-post: magnar.pedersen@nofima.no.

Du kan også kontakte: