Prosjektet tok opp problemstillinger rundt mattrygghet og matjuks mellom EU og Kina.

Overordnet mål

Det overordnede målet med EU-China-Safe var å utvikle og implementere et felles syn på beste praksis i EU og Kina for å bidra til å øke mattryggheten, avskrekke matjuks, gjenoppbygge forbrukertillit, lage en felles forståelse av data og standarder, samt støtte opp under den økonomiske flyten av agri-mat mellom de to handelsblokkene.

Prosjektet fokuserte på de produktene som oftest er utsatt for kjemisk og mikrobiologisk juks; meireriprodukter og morsmelkerstatning, bearbeidet kjøtt, frukt/grønnsaker, vin, honning og krydder.

Nofima hadde ansvaret for vin i denne sammenhengen.

Målsetninger

  • Definere et felles rammeverk for harmonering og visualisering av data som skal muliggjøre sammenfall av standarder og praksiser
  • Forsterke samarbeid og kompetanseutveksling mellom EU og Kina
  • Utvikle et digitalt sporbarhetsverktøy som vil styrke de mest utsatte forsyningskjedene
  • Utvikle nye og forbedrede verktøy for detektering av kjemiske/mikrobiologiske farer og matjuks som vil bli implementert på en harmonisert måte i EU og Kina
  • Analysere handelsbarrierer som er iverksatt på grunn av tilfeller av matjuks, og gi anbefalinger om hvordan man kan skape forutsigbarhet i forsyningskjeden

Ambisjonen var at prosjektet over tid kunne bygge et grunnlag for langsiktig samarbeid, synergier og tillit mellom et bredt spekter av industriaktører i EU og Kina.

Publikasjoner