Beste praksis for handel med mat mellom EU og Kina

Prosjektet tok opp problemstillinger rundt mattrygghet og matjuks mellom EU og Kina.
Overordnet mål
Det overordnede målet med EU-China-Safe var å utvikle og implementere et felles syn på beste praksis i EU og Kina for å bidra til å øke mattryggheten, avskrekke matjuks, gjenoppbygge forbrukertillit, lage en felles forståelse av data og standarder, samt støtte opp under den økonomiske flyten av agri-mat mellom de to handelsblokkene.
Prosjektet fokuserte på de produktene som oftest er utsatt for kjemisk og mikrobiologisk juks; meireriprodukter og morsmelkerstatning, bearbeidet kjøtt, frukt/grønnsaker, vin, honning og krydder.
Nofima hadde ansvaret for vin i denne sammenhengen.

Målsetninger
- Definere et felles rammeverk for harmonering og visualisering av data som skal muliggjøre sammenfall av standarder og praksiser
- Forsterke samarbeid og kompetanseutveksling mellom EU og Kina
- Utvikle et digitalt sporbarhetsverktøy som vil styrke de mest utsatte forsyningskjedene
- Utvikle nye og forbedrede verktøy for detektering av kjemiske/mikrobiologiske farer og matjuks som vil bli implementert på en harmonisert måte i EU og Kina
- Analysere handelsbarrierer som er iverksatt på grunn av tilfeller av matjuks, og gi anbefalinger om hvordan man kan skape forutsigbarhet i forsyningskjeden
Ambisjonen var at prosjektet over tid kunne bygge et grunnlag for langsiktig samarbeid, synergier og tillit mellom et bredt spekter av industriaktører i EU og Kina.