Målet med dette prosjektet er å legge til rette for økt utnyttelse av kyllingrestprodukter i fôr til laks.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. okt 2024

Slutt

30. sep 2027

Finansiert av

Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfinansiering (FHF)

Samarbeid

MOWI Feed AS, Nutrimar AS, NCE Seafood Innovation Cluster (Land møter hav)

Dette vil vi oppnå ved å utvikle prosesser og seleksjonskriterier for kyllingmel som sikrer god biologisk kvalitet, og undersøke hvilke faktorer som påvirker forbrukeraksept av kyllingmel til laksefôr. Vi skal også dokumentere eventuelle effekter av langtids fôring med kyllingmel på fiskens ytelse, helse og slaktekvalitet.

Bakgrunn

Om lag 85% av klimagassutslippene fra produksjon av norsk oppdrettslaks fram til slakt er knyttet til fôret fisken spiser, og utvikling av bærekraftige fôrråvarer er et prioritert mål i Norge. De fleste nye fôringrediensene har en lang og usikker vei fram til volumer, kostnadsnivå og ernæringsmessig kvalitet som er nødvendig for å være konkurransedyktige alternativer til for eksempel soyakonsentrat, mens kyllingmel allerede er tilgjengelig i store mengder.

Ved å bytte ut soyakonsentrat mot kyllingmel får man oppsirkulert en verdifull ressurs samtidig med at klimaavtrykket til fôret går ned. Det er særlig to faktorer som gjør at kyllingmel ikke brukes i norske laksefôr i dag.

Den ene er at fordøyeligheten av proteinet er variabel og oftest lav. Dette antas primært å skyldes varmebehandling, men også variasjoner i råstoffet, som ferskhet og fraksjon, kan ha betydning. Selv om lovgivningen i EU og Norge setter grenser for minimum varmebehandling, er det trolig potensiale for å øke den biologiske kvaliteten av kyllingmel gjennom optimalisering av logistikk og prosess.

Den andre faktoren som begrenser bruk av kyllingmel er frykt for markedsreaksjoner og en restriktiv holdning blant europeiske supermarkedkjeder. Det finnes imidlertid lite forskning på hvordan kyllingmel oppfattes som fôringrediens av europeiske forbrukere, og hvordan det vil påvirke forbrukeraksept og betalingsvillighet for laksen.

I dagens norske laksefôr kommer stort sett alt av protein utenom fiskemel fra planter. Sammenlignet med disse har kyllingmel noen fordeler, som fravær av antinæringsstoffer, en litt bedre aminosyreprofil, og innhold av f.eks. mineraler og fettkomponenter som kan være verdifulle for laksen. Effekter av langtids fôring med kyllingmel på fiskens ytelse, helse og slaktekvalitet er likevel dårlig dokumentert.

Mål

Å legge til rette for økt utnyttelse av kyllingrestprodukter i fôr til laks.

Delmål

1. Utvikle prosesser og seleksjonskriterier for kyllingmel som sikrer god biologisk kvalitet

2. Undersøke hvilke faktorer (neofobi, informasjon og individuelle egenskaper til forbruker) som påvirker forbrukeraksept av kyllingmel til laksefôr, samt effekt av bruk av kyllingmel på betalingsvillighet for laks, gi industriaktørene trygghet i valg om å benytte kyllingmel.

3. Dokumentere eventuelle effekter av langtids fôring med kyllingmel på fiskens ytelse, helse og slaktekvalitet

Dette gjør vi

I prosjektet vil ulike fraksjoner av restprodukt bli prosessert til kyllingmel med forskjellige metoder, i pakt med EUs regulativer for varmebehandling. Dette vil bli utført i liten skala ved Nofimas Aquafeed Technology Center i Bergen. Effekter av prosessbetingelser og råstoff (ferskhet, fraksjon) på biologisk kvalitet vil bli undersøkt i fordøyelighetsforsøk med fisk og in vitro, og sammenlignet med kommersielle kyllingmel samlet fra ulike prosessanlegg i Europa. Det vil bli utviklet råd om optimal prosessering og kriterier for valg av kyllingmel.

Prosjektet vil også frembringe kunnskap om hvordan forbrukerholdninger og aksept til kyllingmel i laksefôr, samt hvilke faktorer som påvirker dette. Et spesielt fokus vil rettes mot hvordan forbruker påvirkes av informasjon om at laks blir foret med kyllingmel, sammenlignet med andre eksisterende og nye fôringredienser. For å komme til bunns i dette vil det bli gjort ulike spørreundersøkelser blant forbrukere i relevante europeiske laksemarkeder.

Vi skal også dokumentere eventuelle effekter av langtids fôring med kyllingmel på fiskens ytelse, helse og slaktekvalitet. Kyllingmel som proteinkilde til laks vil bli testet i et fôringsforsøk med stor laks i sjø, hvor det vil bli tilsatt som erstatning for soyakonsentrat og/eller fiskemel i fôret. Fôrene vil bli testet for fôrinntak, tilvekst, fôrutnyttelse, slakteutbytte, filetkvalitet og tarmhelse. Retensjon av energi og protein i helfisk og spiselige deler vil bli beregnet som mål for ressursutnyttelse. Fisk som har fått fôr med og uten kyllingmel vil bli testet for lukt, farge/utseende, smak og tekstur av et trenet sensorisk panel.

Formidling av resultater

Resultater fra prosjektet blir formidles på en rekke måter til våre interessenter. Så langt det lar seg gjøre vil de fortløpende knyttes opp mot denne nettsiden. Spesielt nevnes at resultater fra prosjektet blir formidlet på fysiske og digitale møtearenaer i regi av Land møter hav-klyngen i samarbeid med NCE Seafood Innovation Cluster.

Verdt å vite


Kontaktperson