Optisalm
Optimal saltreduksjon i røkt laks
I dette prosjektet undersøker vi salterstattere i røkelaksproduksjon.
Start
01. jan 2020
Slutt
30. jun 2021
Finansiert av
FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Samarbeid
Lerøy ASA, i tillegg er det etablert en referansegruppe fra laksenæring og Sjømat Norge
Prosjektleder(e):
Bakgrunn
Et for høyt inntak av salt (natriumklorid) kan ha store helsemessige konsekvenser. Norge har sluttet seg til WHOs mål om å redusere gjennomsnittlig saltinntak med 30% innen 2025. Dette krever betydelige reduksjoner i industrielt produserte matprodukter.
Røkt fisk er én av ca. 100 matvarekategorier hvor det er utarbeidet veiledende saltmål. Både helseaspekter og merkekrav har gitt laksenæringen økt behov for å produsere røkt laks med mindre salt uten å gå på akkord med mattrygghet, holdbarhet, smak og kvalitet.
Dette gjorde vi
Målet med prosjektet har vært å gi næringen et kunnskapsbasert grunnlag og dokumentasjon for å kunne anvende salterstattere for produksjon av røkte lakseprodukter med lavere saltnivåer (NaCl) enn i dag og som ivaretar krav til smak, kvalitet, holdbarhet og mattrygghet.
Det ble utarbeidet en kunnskapsstatus på bruk av salterstattere og såkalte Listeria hemmesalter (salter av organiske syrer) i røkt laks.
Det ble deretter gjennomført prøveproduksjoner av røkt laks med utvalgte salterstattere og hemmesalter. Sensoriske, mikrobiologiske og fysiokjemiske analyser ga grunnlag for å gjennomføre en industriproduksjon av røkt laks med utvalgte salterstattere og hemmesalter.
Resultatene fra prosjektet viser at salterstatterne og hemmesaltene som ble testet i liten grad påvirker smaksprofilen til røkt laks som inneholder disse.
Delvis erstatning av NaCl med 30 % KCl gir ikke endret bakterievekst (inkludert Listeria) i laksen. Bruk av hemmesalter kan bidra til økt mikrobiologisk kvalitet og hemme vekst av Listeria.
Publikasjoner
Forskningsområder
Holdbarhet og mattrygghet
Forskningsanlegg