DeList
Dekontaminering av listeria på laks og ørret

DeList vil undersøke mulige forebyggende tiltak for dekontaminering av laks og ørret for å redusere forekomsten av listeria.
Start
01. feb 2023
Slutt
31. jan 2025
Finansiert av
FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Trond Karsten Løvdal
Bjørn Tore Rotabakk
Bjørn Roth
Dagbjørn Skipnes
Anne-May Johansen
Pressemeldinger
Bakgrunn
Flere studier de siste årene viser funn av Listeria monocytogenes ved opptil 10 % av norske lakseslakteriene og videreforedlingsbedrifter. Funn gjøres ofte i miljøet og på utstyr, men det har vært lav forekomst på fisk, fileter og fiskeprodukter generelt, også på laks og ørret. Listeria er likevel en utfordring for næringen, da konsekvensene kan være store.
Funn av listeria i sjømatprodukter har forårsaket en rekke produkt-tilbakekallelser i de senere år. I tillegg til mulig eksponering av forbrukere for listeria, vil også tilbaketrekking av produkter grunnet listeria være en økonomisk belastning for dem det gjelder, og det vil også kunne medføre økt matsvinn dersom disse produktene må kastes/destrueres.
Det kan og bør gjøres tiltak på ulike nivåer for å minimere utbredelsen av listeria i lakse- og ørretnæringen. I dette prosjektetet vil en teste (forebyggende) tiltak for dekontaminering som generelt reduserer bakteriefloraen, inkl. listeria med fra 0,5 til 2 log enheter (30–99 %), og undersøke metoder for dekontaminering av laks og ørret og deres produkter til bruk ved positive listeria-funn. Produkter som skal brukes til humant konsum, må dekontamineres i prosesser som sikrer høy inaktivering av listeria.
Det finnes flere metoder og teknologier for dekontaminering av laks og ørret og deres produkter, som kan gi mer enn 5 log (>99,999 %) inaktivering av listeria.
Resultatene vil gi kunnskap om dekontamineringsmetoder og -teknologier for å drepe og hemme listeria i laks og ørret og deres produkter.
Hovedmål
Hovedmålet med prosjektet er å undersøke effekten og egnetheten av ulike metoder og teknologier separat eller i kombinasjon for dekontaminering av laks og ørret og fiskeprodukter (av disse) med listeria.
Verdt å vite
Publikasjoner
Pressemeldinger
Kan et bad gjøre fiskefileten listeria-fri?
Filer og Lenker