13. august 2019 var det kickoff-møte for prosjektet CMSEdit. (Foto: Binyam Sime Dagnachew/Nofima)

CMSEdit

 Avl og genetikk  

I prosjektet skal man identifisere og validere gener for CMS-resistens i atlantisk laks ved hjelp av genredigering.

Tidspunkt:1. mars 2020 – 28. februar 2023
Finansiering: Forskerstyrt NFR-finansiert
Finansiør:Norges forskningsråd
Samarbeid:Norwegian University of Life Sciences (NMBU), OsloMet, Fridtjof Nansen Institute (FNI), The Arctic University of Norway (UIT), Walter+Eliza Hall Institute of Medical Research (WEHI)
Kontaktperson
Portrettbilde av Binyam Sime Dagnachew

Genredigering er en ny teknologi som har potensiale for å forbedre avl for produksjonseffektivitet og sykdomsresistens.

Kardiomyopati syndrom (CMS) er en sykdom som forårsaker økonomisk tap og reduserer velferden til oppdrettslaks i Norge.

Bruk av genredigering for å forbedre CMS-resistens vil trolig være svært gunstig for lakseoppdrett.

Våre tidligere studier har lokalisert områder i genomet som inneholder gener som påvirker CMS-resistens. Dette prosjektet vil identifisere kandidatgener og og validere deres funksjon i laboratoriedyrkede hjerteceller og i fisk.

Prosjektet vil også utvikle og vurdere effektiviteten av avlsstrategier som benytter genredigering for å lage CMS-resistent laks, samt utforme og vurdere potensialet i ordning som tar sikte på å levere genredigerte yngel til leverandører.

De etiske, sosiale og juridiske konsekvensene av å utvikle CMS-resistent laks ved bruk av genredigering vil bli undersøkt.

Aktiv ansvarlig forskning og innovasjon(RRI)-prosesser for genredigering vil bli fremmet med interessenter. Prosjektet vil skape en kunnskapsbase og et eksempel for næringen om sykdomsbehandling ved hjelp av moderne genredigering; dette vil i stor grad forbedre bioøkonomien og bærekraften i produksjonen av atlantisk laks.

Les mer om:

Relatert innhold

  • Forskningsanlegg
Forskningsstasjonen ligger sentralt i Midt-Norge, ved tyngdepunktet av norsk lakseproduksjon. Foto: Kjell Merok / Nofima
 
Forskningsstasjon for bærekraftig akvakultur, Sunndalsøra

På dette landbaserte forskningsanlegget med ferskvann, sjøvann og resirkulert vann, kan vi gjøre biologiske og teknologiske forsøk innen hele verdikjeden i havbruk.