Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Bjarne Hatlen

Jeg er seniorforsker i Ernæring og fôrteknologi i Nofima. Her arbeider jeg med ulike temaer innen praktisk ernæring, slik som fôrformulering, råvareevaluering og proteinutnyttelse, hovedsakelig på laks. I de senere årene har jeg også vært involvert i prosjekter på ulike oljekilder i fôr og utnyttelse av marine omega-3 fettsyrer. Jeg er sivilingeniør i bioteknologi fra NTH (1990) med doktorgrad i akvakulturbiologi fra Universitetet i Tromsø (1997) og har vært i Nofima siden 2004.

Bjarne Hatlen har 44 publikasjoner ved Nofima:

Selection for improved feed efficiency in Atlantic salmon

Gjerde, Bjarne; Hatlen, Bjarne; Boison, Solomon Antwi ; Åsgård, Torbjørn Einar; Kristjánsson, Ólafur Hjörtur; Seim, Rudi Ripman

2020

Effekt av fôr, temperatur og stress på pigmentering i laks. Faglig sluttrapport

Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander; Shumulina, Elena; Bæverfjord, Grete; Krasnov, Aleksei; Ciampa, Alessandra; Hatlen, Bjarne; Østbye, Tone-Kari K; Bou, Marta; Dessen, Jens-Erik; Rørvik, Kjell-Arne; Ruyter, Bente

2019

Increased dietary protein-to-lipid ratio improves survival during naturally occurring pancreas disease in Atlantic salmon, Salmo salar L.

Dessen, Jens-Erik; Mørkøre, Turid; Bildøy, Jan Ivar; Johnsen, Stig N; Poppe, Lars Thomas; Hatlen, Bjarne; Thomassen, Magny Sissel S.; Rørvik, Kjell-Arne

2018

Mineral nutrition and bone health in salmonids

Bæverfjord, Grete; Prabhu, Antony; Fjelldal, Per Gunnar; Albrektsen, Sissel; Hatlen, Bjarne; Denstadli, Vegard; Ytteborg, Elisabeth; Takle, Harald Rune; Lock, Erik-Jan; Berntssen, Marc; Lundebye, Anne-Katrine; Åsgård, Torbjørn Einar; Waagbø, Rune

2018

Improving production efficiency of farmed Atlantic salmon(Salmo salar L.) by isoenergetic diets with increased dietaryprotein-to-lipid ratio

Weihe, Runi; Dessen, Jens-Erik; Arge, Regin; Thomassen, Magny Sissel S.; Hatlen, Bjarne; Rørvik, Kjell-Arne

2018

Measurement of gastrointestinal passage rate in Atlantic salmon (Salmo salar) fed dry or soaked feed

Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Åsgård, Torbjørn Einar

2017

Beste praksis for medikamentfrie metoder for lakseluskontroll (MEDFRI) - Faglig sluttrapport

Holan, Astrid Buran; Roth, Bjørn; Breiland, Mette Serine Wesmajervi; Kolarevic, Jelena; Hansen, Øyvind J; Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Gjerde, Bjarne; Hatlen, Bjarne; Mortensen, Atle; Lein, Ingrid; Johansen, Lill-Heidi; Noble, Chris; Gismervik, Kristine; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter

2017

Requirements of n-3 very long-chain PUFA in Atlantic salmon (Salmo salar L): effects of different dietary levels of EPA and DHA on fish performance and tissue composition and integrity

Bou, Marta; Berge, Gerd Marit; Bæverfjord, Grete; Sigholt, Trygve; Østbye, Tone-Kari K; Romarheim, Odd Helge; Hatlen, Bjarne; Leeuwis, Robin; Venegas, Claudia; Ruyter, Bente

2017

Effekter av endret fettsyresammensetning i fôr til laks relatert til fiskens helse, velferd og robusthet (Fett for fiskehelse): Oppdatering 2016

Sissener, Nini; Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Hatlen, Bjarne; Liland, Nina Sylvia; Ytteborg, Elisabeth; Sæle, Øystein; Rud, Ida; Remø, Sofie C.; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Skjerven, Kaja; Ytrestøyl, Trine; Holen, Elisabeth; Berge, Gerd Marit; Adam, Anne-Catrin

2016

Styrt fettsyresammensetning i fôr for å forebygge utbrudd av viktige virussykdommer i laks

Hatlen, Bjarne; Jørgensen, Sven Martin; Timmerhaus, Gerrit; Krasnov, Aleksei; Bou, Marta ; Ruyter, Bente; Evensen, Øystein

2016

Growth, feed utilization and endocrine responses in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets added poultry by-product meal and blood meal in combination with poultry oil

Hatlen, Bjarne; Jakobsen, Jan Vidar; Crampton, V.; Alm, M.; Langmyhr, Eyolf; Espe, Marit; Hevrøy, Ernst Morten; Torstensen, Bente Elisabeth; Liland, Nina Sylvia; Waagbø, Rune

2015

Including processed poultry and porcine by-products in diets high in plant ingredients reduced liver TAG in Atlantic salmon, Salmo salar L.

Liland, Nina Sylvia; Hatlen, Bjarne; Takle, Harald Rune; Venegas, Claudia; Espe, Marit; Torstensen, Bente Elisabeth; Waagbø, Rune

2015

Addition of yttrium oxide as digestibility marker by vacuum coating on finished pellets - A method for assessing digestibility in commercial salmon feeds?

Hatlen, Bjarne; Nordgreen, Andreas Hoel; Romarheim, Odd Helge; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar

2015

Rapport/Report 33/2014 norsk sammendrag

Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Selset, Roger; Åsgård, Torbjørn Einar

2014

Rapport 38/2013, norsk sammendrag

Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Åsgård, Torbjørn Einar

2013

Resource utilisation and eco-efficiency of Norwegian salmon farming in 2010

Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Berge, Gerd Marit; Hatlen, Bjarne; Sørensen, Mette; Ruyter, Bente; Thomassen, Magny S.; Hognes, Erik Skontorp; Ziegler, Friederike; Sund, Veronica; Åsgård, Torbjørn Einar

2011

Today’s and tomorrow's feed ingredients in Norwegian aquaculture

Sørensen, Mette; Berge, Gerd Marit; Thomassen, Magny S.; Ruyter, Bente; Hatlen, Bjarne; Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar

2011

Dietary lysine requirement and efficiency of lysine utilization for growth of Atlantic cod

Grisdale-Helland, Barbara; Hatlen, Bjarne; Mundheim, Harald; Helland, Ståle

2011

Feed intake, growth and nutrient utilization in Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus) fed diets containing a bacterial protein meal

Aas, Turid Synnøve; Hatlen, Bjarne; Grisdale-Helland, Barbara; Terjesen, Bendik Fyhn; Penn, Michael H; Bakke-McKellep, Anne Marie; Helland, Ståle

2007

Effects of diets containing a bacterial protein meal on growth and feed utilisation in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

Aas, Turid Synnøve; Hatlen, Bjarne; Grisdale-Helland, Barbara; Terjesen, Bendik Fyhn; Bakke-McKellep, Anne-Marie; Helland, Ståle

2006

Carotenoid and lipid content in muscle of Atlantic salmon, Salmo salar, transferred to seawater as 0+ or 1+ smolts

Ytrestøyl, Trine; Coral-Hinostroza, G.; Hatlen, Bjarne; Robb, David H.F.; Bjerkeng, Bjørn

2004

Cultivation of Arctic charr: an update

Jobling, Malcolm; Tveiten, Helge; Hatlen, Bjarne

1998

Pigmentation of 1, 2 and 3 year old Arctic charr (Salvelinus alpinus) fed two different dietary astaxanthin concentrations

Hatlen, Bjarne; Aas, Grete Hansen; Jørgensen, Even Hjalmar; Storebakken, Trond; Goswami, Umesh C

1995