Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Denne innsikten gir både produsenter og forbrukere verdifull kunnskap om hvordan fenalår kan brukes og nytes.

Smaksdommerne kartlegger fenalårets mangfold

Nofimas ti profesjonelle sensoriske dommere har analysert åtte fenalår fra forskjellige produsenter over hele landet. Alle er store eller ganske store produsenter.

– Vi fant overraskende store forskjeller mellom lårene, både i smak og tekstur. Fenalår har generelt mye smak, men noen har en mildere smak av umami, urter og syrlighet. Andre har en mer moden, salt og søt smak. Denne variasjonen gjør det mulig å finne et fenalår som passer perfekt til ulike anledninger, sier Mats Carlehög, prosjektleder for sensorikk i Nofima.

Da smaksdommerne vurderte fenalårene ble lyset i smakslaboratoriet satt til rødt, for at dommerne ikke skal kunne se fargeforskjellene.  Forskning viser at en mer rød farge på et produkt gjør at produktet oppfattes søtere sammenliknet med samme produkt som ikke er like rødt. Foto: Nofima
Da smaksdommerne vurderte fenalårene ble lyset i smakslaboratoriet satt til rødt, for at dommerne ikke skal kunne se fargeforskjellene.  Forskning viser at en mer rød farge på et produkt gjør at produktet oppfattes søtere sammenliknet med samme produkt som ikke er like rødt. Foto: Nofima

Mats Carlehög understreker at dommernes vurderinger er objektive og fokuserer på å identifisere smaksegenskaper fremfor preferanser. – Dette gir produsentene et solid grunnlag for å videreutvikle produktene sine, samtidig som det hjelper forbrukerne med å velge riktig fenalår til sitt behov, legger han til.

Tradisjon møter innovasjon

Fenalåret har lange tradisjoner som strekker seg tilbake til vikingtiden, da speking var en nødvendig konserveringsmetode.

– Tradisjonelt ble fenalår laget av lam eller sau, ofte med en fyldig smak i tillegg til et ganske høyt saltinnhold. Mange av lårene ble røkt som ekstra konservering, og særlig lårene fra Vestlandet og Trøndelag hadde tydelig røyksmak, forklarer Tom Johannessen, Nofimas pølsemakermester.

Anne Ragnhild Thomlevold Rønning og Lars Rønning i Heidrun på Tynset er blant lokalmatprodusentene som har startet opp i løpet av det siste tiåret, og som produserer fenalår av kje. Her gir pølsemakermester Tom Johannessen gode råd for riktige lagringsvilkår og hva som kreves av klimarommet for å sikre smakfulle fenalår til. Foto: Nofima

Han legger til at utvalget av fenalår har økt det siste tiåret, og det er mange lokalmatprodusenter, fordelt over hele Norge, som har startet å produsere fenalår. – Det har bidratt til et langt større mangfold. I dag finnes fenalår av blant annet kje, boergeit og andre sauraser som gammel norsk spelsau eller Valais blacknose sheep. Smaksmessig går utviklingen i retning av mindre salt og mer urter. Dessuten har modningstiden mye å si for smaken, forteller Tom Johannessen.

Fenalår: Perfekt til påske

Påsken er en tid for tradisjoner, og fenalår passer perfekt inn i høytiden. Fenalåret kan være midtpunktet på bordet både til påskelunsjen eller når du vil servere noe litt utenom det vanlige.

Mats Carlehög deler gjerne noen tips:

Fenalår er utrolig allsidig, og kan kombineres på atskillige måter.

– Frukt som norske epler med god syre og sødme bryter fint med den salte og fyldige smaken fra fenalåret. Den samme effekten har jo rømmegrøt og rømmebasert potetsalat. Fenalår med midlere smak og et innslag av urter fungerer godt til norsk sider og øl.

  • Spekematfat: Gjør fenalåret til blikkfanget blant spekematen, og server sammen med rømme, flatbrød og syrlige epler. Den salte smaken balanseres perfekt med syrligheten og sødmen fra frukten.
  • Lefseruller: Kombiner fenalår med kremost eller rømme og friske urter i lefseruller. Prøv gjerne med revet pepperrot, enten pepperroten alene eller sammen vispet inn i kremfløte.
  • Til rømmegrøt: Fenalår fungerer utmerket som tilbehør til tradisjonsrik rømmegrøt, der den salte smaken harmonerer med grøtens fyldighet.
  • Som snacks: Server tynne skiver av mildere fenalår alene som en delikat velkomstrett sammen med norsk sider eller øl.

Fenalår-guide: Gjør perfekte valg

Denne tabellen hjelper deg å velge det ideelle fenalåret utfra hvordan du ønsker å servere det. Hvert produkt er vurdert av Nofimas profesjonelle smaksdommere for å identifisere smaksprofil.

ProduktSmaksprofilAnbefalt bruksområde
BjerkeSalt, sau og syrligLefserull, spekematfat og rømmegrøt
Gilde 200 gramSalt, sau og syrligLefserull, spekematfat og rømmegrøt
SpekeloftetSalt, sau og syrligLefserull, spekematfat og rømmegrøt
Coop 60 gramBitter, fetsmak, sauRømmegrøt, lefserull og spekematfat
VossakjøttBitter, fetsmak, sauRømmegrøt, lefserull og spekematfat
Gilde BirkebeinerSalt, moden, søt og sauSpekematfat, rømmegrøt, lefserull og som smaksforsterker
StrandaSalt, moden, søt og sauSpekematfat, rømmegrøt, lefserull og som smaksforsterker
TindUrter, umamiSnacks, spekematfat og rømmegrøt

Serveringstips: Til påskefeiringen kan du lage et fenalår-smaksbrett med 2-3 forskjellige varianter for å la gjestene oppleve mangfoldet i denne norske delikatessen.

Kontaktpersoner