Fremtidige muligheter for å utnytte krabbe som en lokal ressurs på Svalbard. Svalbardplan - En leveranse fra prosjektet «Fishery at 78° – Small scale fishery for local value creation on Svalbard»
Publikasjonsdetaljer
Utgiver : Nofima
Internasjonale standardnummer
:
Trykt
:
978-82-8296-843-0
Publikasjonstype : Nofimas rapportserie
Serier : Nofima rapportserie 25/2025
År : 2025
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
I fremtiden forventes det at snøkrabbe vil være tilgjengelig for fiske i kystnære områder på Svalbard. Havforskningsinstituttet har observert at snøkrabbe etablerer seg rundt Svalbard, og kongekrabbe er funnet i snøkrabbeteiner i Barentshavet. Prosjektet «Fishery at 78°» ble opprettet for å utforske mulighetene for krabbefiske som en ny næringsvei, spesielt med tanke på økt turisme og behovet for nye næringer etter utfasing av gruvedriften. Prosjektet har inkludert aktiviteter som krabbefiske, bearbeiding av krabbe, og bruk av krabbe i kulinarisk turisme. Det har også blitt undersøkt hvilke muligheter og begrensninger dagens lovverk gir for lokalt fiskeri. Nåværende reguleringer begrenser yrkesfiske, men fritidsfiskere kan fiske og selge krabbe innenfor en årlig inntektsgrense på 50 000 kroner. Testfiske etter snøkrabbe ble gjennomført, og det ble funnet små snøkrabber i teinene. Riktig håndtering og transport av krabben er viktig for å sikre dyrevelferd og kvalitet. På grunn av regelverksbegrensninger ble forsøk med levendelagring, slakting og prosessering utført på fastlandet. Dersom det blir aktuelt med slike aktiviteter en gang i fremtiden, anbefaler vi at det gjøres i småskala. En start kan f.eks. være å teste ut slakting og prosessering på et storkjøkken. Turister på Svalbard ønsker å oppleve lokalmat, inkludert lokalfanget krabbe. Populære konsepter inkluderer krabbemåltider på restauranter og sightseeing-turer med båt. Når det blir aktuelt, kan denne rapporten tjene som en veiledning for fiske, håndtering og videre bearbeiding av krabbe, med mål om å skape verdier av ressursen og fremme lokale arbeidsplasser.