Gene2Bread
Kunnskapsbygging og utnyttelse av teknologi for å oppnå høy selvforsyning av hvete i Norge

Dette prosjektet har som mål å løfte selvforsyningen av norsk mathvete ved å øke kunnskapen for å forbedre kvaliteten og øke utnyttelsen. Tilstrekkelig proteininnhold og stabil kvalitet mellom sesonger og innen en sesong er forutsetninger for å øke andelen norsk mathvete.
Start
01. apr 2024
Slutt
31. mar 2028
Finansiert av
FFL/JA
Samarbeid
NMBU, NIBIO, Lantmännen Cerealia, Bakehuset, Orkla Foods Norge, Felleskjøpet Agri, Norgesmøllene, Graminor, Strand Unikorn, Yara.
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Bakgrunn
For å oppnå høy matsikkerhet og beredskap er det avgjørende å øke selvforsyningen av matkorn i Norge. Pandemien og krigen i Ukraina har vært påminnelser om at matsikkerhet er enda viktigere i dag. Dessuten, fra et etisk perspektiv, bør vi importere mindre og bruke så mye lokalt produsert hvete som mulig. Regjeringen har bestemt seg for å lagre beredskapshvete hovedsakelig basert på norsk hvete. Derfor er det et presserende behov for å øke produksjonen av mathvete som oppfyller kvalitetskriteriene samt markedets etterspørsel.
Mål
I prosjektet ønsker vi å øke kunnskapen for å forbedre selvforsyningen av norsk mathvete ved å sikre stabil og tilstrekkelig kvalitet, og forbedre utnyttelsen.
Dette gjør vi
I Gene2Bread-prosjektet vil Nofima karakterisere den kjemiske sammensetningen og bakekvaliteten til norske mathvetesorter dyrket under forskjellige miljøforhold.
Nofima gjennomfører årlige analyser av den nye avlingen tidlig i sesongen for å prediktere bakekvaliteten. Analyse av den nye avlingen vil hjelpe industrien med å planlegge for maksimal bruk av norsk mathvete.
Sammen med NMBU og NIBIO vil Nofima også identifisere forskjeller mellom sorter i respons på en soppinfeksjon som kan svekke glutenkvaliteten. Nofima vil være ansvarlig for å analysere glutenkvaliteten til hvetesorter infisert av sopp.
Videre vil vi undersøke muligheten og metoden for å justere bakeprosesser i henhold til sesongvariasjoner i bakekvalitet. Dette arbeidet vil bli utført i tett samarbeid med industripartnere. Mer fleksible prosesser hos industribakerier kan bidra til økt utnyttelse av norsk mathvete.
Prosjektets resultat vil tillate bønder å produsere mathvete med mindre miljøavtrykk ved å dyrke sorter med høy-protein gener og bruke banebrytende teknologier.
NMBU er ansvarlig for å identifisere høy-protein gener som skal brukes i avlsprogrammer. Mekanismene til kandidatgenene vil bli undersøkt med transkriptom- og proteomanalyser av henholdsvis NMBU og Nofima. NIBIO vil utforske nitrogengjødslingsstrategier tilpasset hver sort ved bruk av presis nitrogengjødsling.