Prototyper: Brobyggere for bedre matinnovasjon

Matprodusenter søker stadig etter innovative løsninger for å møte forbrukernes og samfunnets behov og forventninger. Men hvordan kan forskere, matbedrifter og forbrukere samarbeide for å bringe nye ideer til live? Svaret ligger i prototyper.
Hva er prototyper?
Prototyper er tidlige modeller eller prøver av et produkt, en prosess eller et konsept. Tenk på dem som førsteutkastet til et nytt matprodukt eller en ny teknologi. De kan være fysiske gjenstander, som en ny type snack, eller virtuelle modeller, som en digital versjon av en ny emballasjedesign.
– Prototyper fungerer som en håndgripelig måte å teste ideer, samle tilbakemeldinger og gjøre forbedringer før et produkt ferdigstilles. De kan også gjøre forskningsresultater mer konkrete, sier seniorforsker Laura Carraresi i Nofima.
Prototypenes rolle i matinnovasjon
Prototyper spiller en viktig rolle i forsknings- og innovasjonsprosessen innen mat. De fungerer som “grenseobjekter,” som betyr at de hjelper ulike grupper—som forskere, produktutviklere og forbrukere —til å kommunisere og samarbeide mer effektivt.
Prototyper brukes ulikt i ulike stadier av matinnovasjon:
Idégenerering og utforskning:
I begynnelsen av innovasjonsprosessen kan prototyper være til hjelp med å frembringe kreativitet og flere ideer. De lar team visualisere konsepter og utforske forskjellige muligheter. For eksempel kan en prototype av en ny plantebasert burger hjelpe forskere med å forstå hvordan forskjellige ingredienser og prosesser påvirker smak og tekstur. Eller brukerkarakterer som representerer forskjellige målgrupper inspirerer til nye ideer.
Konseptutvikling og testing:
Når en idé tar form, brukes prototyper til å teste dens gjennomførbarhet. Denne fasen innebærer å raffinere konseptet basert på tilbakemeldinger fra ulike interessenter, inkludert forbrukere. Sensorisk testing, hvor forbrukere smaker og evaluerer prototyper, er en vanlig praksis. Dette bidrar til å sikre at det endelige produktet møter forbrukernes forventninger.
– Vi har blant annet gjennomført en test av emballasjedesign-prototyper for å få forståelse for hvilke produktegenskaper forbrukerne var opptatt av for plantebaserte drikker. Kartongene vektla ulike egenskaper, som bærekraft, norsk opprinnelse og helse og vi har funnet at forbruker foretrekker design som gjenspeiler sine egne verdier og interesser, sier Antje Gonera, leder av det strategiske programmet FoodForFuture. Dette kan brukes for å lage produkter og kommunikasjon til forskjellige forbrukergrupper.
Markedstesting:
Før et produkt lanseres på markedet, gjennomgår prototyper grundig testing for å sikre at de oppfyller alle spesifikasjoner og regulatoriske krav. Denne fasen inkluderer endelige justeringer basert på forbrukertilbakemeldinger og markedstester. For eksempel kan en prototype av en ny emballasje testes for holdbarhet og bærekraft.
Integrering av ulike disipliner gjennom prototyping
En av de største utfordringene og mulighetene i matinnovasjon er knyttet til tverrfaglig samarbeid. Når man samler eksperter fra forskjellige felt opplever man at matfaglige eksperter, produktutviklere, forbrukerforskere og innovasjonsledere ofte har forskjellige perspektiver og arbeidsmåter.
Prototyper hjelper med å bygge bro over disse gapene ved å gi et felles språk og en håndgripelig måte å dele ideer på.Ved å involvere alle viktige deltakere tidlig i prototypeprosessen, fra forskere, teknologer, produktutviklere til forbrukere, sørger man for at ulike perspektiver vurderes og inkluderes i utviklingsprosessen. Når folk med forskjellig bakgrunn jobber sammen rundt en prototype, kan det føre til bedre forståelse mellom dem, skape tillit og oppmuntre til felles problemløsning.
For eksempel, i et prosjekt for å utvikle en ny sunn snack, kan matfaglige forskere vektlegge næringsinnhold, mens forbrukerforskere ser på smakspreferanser. Ved å bruke prototyper kan begge gruppene samarbeide mer effektivt, og sikre at det endelige produktet både er næringsrikt og tiltalende for forbrukerne.
Fordeler med å bruke prototyper
Forbedret kommunikasjon:
Prototyper gjør det lettere for ulike deltakere å forstå og diskutere komplekse ideer. Dette fører til bedre beslutningstaking og mer effektiv problemløsning.
Trinnvis forbedring:
Prototyping er en iterativ prosess, det betyr at produkter kontinuerlig forbedres basert på tilbakemeldinger. Dette hjelper med å identifisere og løse problemer tidlig, og reduserer risikoen for kostbare feil senere.
Forbrukerinvolvering:
Ved å involvere forbrukere i testfasen kan selskaper sikre at produktene deres møter markedets behov. Dette øker sjansene for suksess ved lansering.
– Kort oppsummert, her er våre viktigste råd for bruk av prototyper i tverrfaglig samarbeid: Involver alle relevante deltakere fra starten av prosessen. Kommuniser tydelig og dokumenter hvert steg underveis. Identifiser og forstå bruker- og markedsbehov før du begynner. Test prototypene kontinuerlig, og forbedre dem basert på tilbakemeldinger. Fasiliter tverrfaglige workshops for å fremme forståelse og samarbeid, og ikke minst se på prototypetesting som en læringsprosess, ikke et sluttprodukt, avslutter Antje Gonera.
Fakta om forskningen
Forskningen er gjennomført i prosjektene FoodForFuture (314318) og GreenPlantFood (319049), finansiert av henholdsvis Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og Norges forskningsråd.