I dette prosjektet skal vi kartlegge muligheter og barrierer for utvidelse og suksess i marked for norske fermenterte grønnsaker.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. jan 2025

Slutt

31. des 2025

Finansiert av

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri, prosjektet er et forprosjekt med referanse: 2024/72909, Agros 279625

Samarbeid

Nofima (prosjektleder), Mills AS, Eimealt AS, Restaurant K2 og Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

Globalt, er det en økende interesse for fermentert mat. I tillegg til konservering, bidrar fermentering til forbedring av næringsinnhold med mulige helsemessige fordeler, samt sensoriske og funksjonelle egenskaper.

Bakgrunn

Det er økende global interesse for fermentert mat. Fermentering gir spennende innovasjonsmuligheter og kan bidra til et mangfoldig tilbud av sunne og holdbare norske grønnsaksprodukter. Prosessen kan forbedre næringsinnhold, gi gunstige helseeffekter og bidra til redusert matsvinn

Til tross for mulige positive helseeffekter og gastronomisk potensial, er utvalget og inntaket av fermenterte grønnsaksprodukter mindre utbredt i Norge sammenlignet med andre europeiske land. Norge har imidlertid stor produksjon av egnede råvarer som hodekål og agurk.

Mål

Prosjektets hovedmål er å kartlegge muligheter og barrierer for å utvide markedet for norske fermenterte grønnsaker gjennom fire delmål:

  • Få innsikt i norske forbrukeres kunnskap og holdninger til fermenterte grønnsaker
  • Kartlegge matprodusentenes interesse for produksjon av fermenterte produkter
  • Samle kunnskap om aktuelle grønnsaker og fermenterte produkter
  • Identifisere mulighetene for norske fermenterte grønnsaker

Slik jobber vi

Prosjektet består av følgende fem hovedaktiviteter:

  • Samle forbrukerinnsikt
  • Innsikt i matbransjen
  • Kunnskapsinnsamling
  • Sammestille innsikter og identifisere muligheter og forskningsbehov
  • Prosjektledelse og kommunikasjon