FermGrønt
Fermenterte grønnsaker: Veien til økt etterspørsel og innovasjon i Norge

I dette prosjektet skal vi kartlegge muligheter og barrierer for utvidelse og suksess i marked for norske fermenterte grønnsaker.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2025
Finansiert av
Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri, prosjektet er et forprosjekt med referanse: 2024/72909, Agros 279625
Samarbeid
Nofima (prosjektleder), Mills AS, Eimealt AS, Restaurant K2 og Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.
Prosjektleder(e):
Globalt, er det en økende interesse for fermentert mat. I tillegg til konservering, bidrar fermentering til forbedring av næringsinnhold med mulige helsemessige fordeler, samt sensoriske og funksjonelle egenskaper.
Bakgrunn
Det er økende global interesse for fermentert mat. Fermentering gir spennende innovasjonsmuligheter og kan bidra til et mangfoldig tilbud av sunne og holdbare norske grønnsaksprodukter. Prosessen kan forbedre næringsinnhold, gi gunstige helseeffekter og bidra til redusert matsvinn
Til tross for mulige positive helseeffekter og gastronomisk potensial, er utvalget og inntaket av fermenterte grønnsaksprodukter mindre utbredt i Norge sammenlignet med andre europeiske land. Norge har imidlertid stor produksjon av egnede råvarer som hodekål og agurk.
Mål
Prosjektets hovedmål er å kartlegge muligheter og barrierer for å utvide markedet for norske fermenterte grønnsaker gjennom fire delmål:
- Få innsikt i norske forbrukeres kunnskap og holdninger til fermenterte grønnsaker
- Kartlegge matprodusentenes interesse for produksjon av fermenterte produkter
- Samle kunnskap om aktuelle grønnsaker og fermenterte produkter
- Identifisere mulighetene for norske fermenterte grønnsaker
Slik jobber vi
Prosjektet består av følgende fem hovedaktiviteter:
- Samle forbrukerinnsikt
- Innsikt i matbransjen
- Kunnskapsinnsamling
- Sammestille innsikter og identifisere muligheter og forskningsbehov
- Prosjektledelse og kommunikasjon
Temaer
Grønnsaker
Forskningsanlegg