I dette prosjektet utforsker vi muligheten for å bruke plantebasert restråstoff til å utvikle bærekraftige cellekulturmedier som er egnet for industriell produksjon av dyrket kjøtt.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. jan 2025

Slutt

31. des 2027

Finansiert av

Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og deltakende bedrifter

Samarbeid

Prosjektet ledes av Nofima og øvrige prosjektpartnere er: SINTEF Industri, Skretting AI, Askim Frukt & Bærpresseri, Norrek Dypfrys og Rethink Food.

Bakgrunn

Global matproduksjon må øke for å møte befolkningsvekst og endringer i kosthold. Tradisjonell kjøttproduksjon har betydelige miljøpåvirkninger, og dyrket kjøtt representerer et bærekraftig alternativ.

Cellekulturmedier er en kritisk faktor for økonomisk og miljøvennlig storproduksjon av dyrket kjøtt. Prosjektet utforsker bruk av plantebaserte ingredienser for å utvikle kostnadseffektive og bærekraftige medier.

Mål

Hovedmålet med prosjektet er å utvikle bærekraftige cellekulturmedier for dyrket kjøtt basert på norske plantebaserte ingredienser.

 Delmålene er:

  • Identifisere, isolere og karakterisere bærekraftige, kostnadseffektive og egnede norske plantebaserte ingredienser.
  • Teste og verifisere ingrediensene i cellekulturmedier og kartlegge essensielle næringsstoffer.
  • Å bekreftet hvorvidt ingrediensene som er valgt til bruk i cellekulturmedier fungerer i skalerbare dyrkningsformater.
  • Vurdere miljøpåvirkningen og estimere den økonomiske levedyktigheten til cellekulturmediene gjennom livssyklusanalyser (LCA).

Samfunns- og næringseffekter

Prosjektet vil bidra til å øke utnyttelsen av plantebasert restråstoff, utvikle og tilgjengeliggjøre bærekraftige cellekulturmedier for matprodusenter og fremme en mer bærekraftig matproduksjon ved å øke aksepten og bruken av plantebasert dyrket kjøtt.

Slik jobber vi

Arbeidet er delt inn i følgende arbeidspakker:

  1. Identifisere og produsere plantebaserte proteinhydrolysater.
  2. Karakterisere bioaktive fytokjemikalier fra plantebaserte biprodukter.
  3. Undersøke potensialet for å bruke bærekraftige proteinhydrolysater og bioaktive fytokjemikalier i cellekulturmedier.
  4. Validere cellekulturmediene i skalerbare dyrkningsformater.
  5. Vurdere produksjonskostnadene og miljøpåvirkningen av cellekulturmediene.
  6. Kommunikasjon og administrasjon