I fjor vinter døde mange oppdrettslaks av vintersår. Nå sitter forskere på ny kunnskap om skinnet til laksen og vaksiner, som kan være nyttig når oppdretterne går en ny vinter i møte.

Sist oppdatert

Publisert

  Frilanser Georg Mathisen

Les på engelsk

Resultatet er at den kan vaksineres bedre mot sår.

– Vi har dokumentert det alle trodde, sier seniorforsker Christian René Karlsen. Han snakker om laks som får sår på kroppen på grunn av bakterier.

Fiskehelseforskerne hos Nofima har vært opptatt av skinnet til laksen lenge. – Det er det organet som får førsteinntrykkene fra miljøet. Huden vil kjenne alle miljøendringene som fisken påvirkes av, forklarer Karlsen.

I vinterkaldt sjøvann kan laksen få sår. Bak vintersårene står en bakterie som heter Moritella viscosa.

Det går an å vaksinere mot vintersårbakteriene. Problemet er at bakterien kommer i veldig mange varianter. Når du vaksinerer laksen, virker vaksinen mye bedre hvis du lager den ved hjelp av akkurat den riktige varianten av bakterien.

Vaksine blir bedre

Selv ikke vaksinen holder all fisken frisk, nemlig. Christian René Karlsen forteller om høy sårutvikling også i fisk som er vaksinert. I et ferskt forsøk der fisk med sår ble blandet med frisk fisk, fikk 15 prosent av fisken dype sår og 25 prosent fikk overfladiske sår.

– Vaksinen er ikke fullgod. Derfor har vi gått videre, forteller han.

I tillegg til å se på hva de ulike Moritella viscosa-variantene har å si, har forskerne lært hvordan sårbakterien begynner å gjøre skade på fisken. – Den setter seg fast på overflaten av skjellene. Der utvider den seg og lager en koloni, forklarer Karlsen.

Store sår

Skjellene er ikke det ytterste på laksen. – Ytterst ligger et slimlag. Bakterien klarer å legge seg mellom dette ytterste laget og skjellene. Så lager de sår som kan bli så store at de går ned til muskelen, forteller han.

Når fisken får en sprøyte med vaksine, så har den de første bakteriene på skjellene. Hos den uvaksinerte fisken går bakteriene dypere i huden tidligere. Nå er det flere vaksiner mot forskjellige Moritella viscosa-bakterier på markedet.

Forskningen har blitt gjort i samarbeid med vaksineselskapet Pharmaq, og finansiert av Norges forskningsråd.

Publikasjon

Relatert bakgrunnsstoff

Kontaktpersoner