Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

– Matkonkurranser er en viktig læringsarena for lokalmatprodusenter. Slike konkurranser gir produsentene selvtillit, inspirasjon og konkrete råd til å utvikle både produkter og bedrift. Det kan like gjerne handle om ny kunnskap om emballasjen og historiefortellingen som det konkrete produktet, sier Stine Alm Hersleth, forsker ved Nofima og prosjektleder for Kompetansenettverk Lokalmat Øst.

Fra tilbakemelding til handling

Studien viser at produsentene bruker juryens vurderinger og tilbakemeldinger aktivt. De forbedrer produktene, styrker markedsføringen og bygger sterkere nettverk. For mange blir deltakelsen et vendepunkt.

– Jeg ser gang på gang hvordan lokalmatprodusentene vokser på tilbakemeldingene og opplevelsen av å nå opp i en matkonkurranse der både store og små bedrifter deltar. De får selvtillit til å ta neste steg i utviklingen av både produkter og bedrift, forteller Stine Alm Hersleth.

Produsentene mottar nyttige tilbakemeldinger på produktene, knyttet til smak, utseende, emballasjedesign og pakkemetode:

I forkant av kåringsfesten deltok finalistene på speed-dating. Der fikk de vist fram sine produkter og knyttet nyttige kontakter. Slik studien viser at nettverksbyggingen åpner dører til nye kunder og samarbeidspartnere. Foto: Det Norske Måltid/FABEL media
  • 78 prosent av finalistene bruker konkurransestatusen i markedsføringen
  • 35 prosent deltar i flere konkurranser etterpå
  • 19 prosent forbedrer emballasjedesign
  • 18 prosent legger større vekt på lokal opprinnelse
  • 18 prosent forbedrer historiefortellingen om produktet

For lokalmatprodusenter med begrensede ressurser gir konkurranser som Det norske måltid en mulighet til å nå ut til markedet. Juryens tilbakemeldinger hjelper dem å finpusse produktene, mens nettverksbyggingen åpner dører til nye kunder og samarbeidspartnere.

– Det handler ikke bare om å vinne en pris. Lokalmatprodusenter som deltar i matkonkurranser investerer i framtiden når de deltar. De viser fram både produktene og historiene bak, og bygger stolthet rundt lokal mat, sier Hersleth.

Forskerne undersøkte over 100 deltakere fra 2016-2019 gjennom spørreundersøkelser, intervjuer og observasjoner. De fant at ferske produsenter primært deltar for å få profesjonelle vurderinger, mens erfarne deltakere vektlegger økt synlighet og salg.

Kristin Austigard, leder av Den Norske Måltid omkranset av glade vinnere. Foto: Det Norske Måltid/FABEL media

Konkurranser løfter hele næringen

– Det er inspirerende å se at Nofima dokumenterer hvor viktig Det Norske Måltid er for lokal verdiskaping og utvikling. For produsentene handler deltakelsen ikke bare om heder og ære – det gir faglig påfyll, bygger sterkere nettverk og bidrar til å løfte matbransjen. Det er en hyllest til kunnskapen, råvarene, håndverket – og menneskene bak, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Hun legger til at de som initiativtakere og arrangører av Det Norske Måltid er stolte og motiverte over å bidra til å løfte lokal verdiskaping og utvikling.

For lokalmatprodusenter som vurderer å delta i matkonkurranser, er anbefalingene klare: Delta for å lære, utnytt tilbakemeldingene, bygg merkevaren din og samarbeid med andre produsenter.

– Lokalmat bidrar til økt mangfold og  god ressursutnytting, noe som er viktig både for naturen, landbruket og matopplevelsen på tallerkenen. Jeg gir honnør til lokalmatprodusenter som er dyktige til å fremheve tilleggsverdiene i sine lokale matspesialiteter, tradisjoner og ressursbruk, understreker Stine Alm Hersleth.

Matkonkurranser er mer enn bare konkurranser – de gir lokalmatprodusenter nye muligheter for vekst, samarbeid og synlighet. Det løfter hele lokalmatnæringen.