Dekontaminering av Listeria på laks og ørret
Publikasjonsdetaljer
Utgiver : Nofima
Internasjonale standardnummer
:
Trykt
:
978-82-8296-841-6
Publikasjonstype : Nofimas rapportserie
Serier : Nofima rapportserie 23/2025
År : 2025
Lenker
:
FULLTEKST
:
hdl.handle.net/11250/3199385
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
Listeria er en alvorlig matbåren patogen. Til tross for god produksjonshygiene har det vist seg at det kan være utfordringer knyttet til det å sikre fravær av Listeria i laks og lakseprodukter. Dette påfører norsk laksenæring betydelige økonomiske utfordringer hvert år. Formålet med prosjektet har vært å undersøke effekten av ulike dekontamineringsregimer. Mild dekontaminering vil kunne tas i bruk som forebyggende tiltak mot Listeria (0,5–2 log reduksjon). Ved behov for høy inaktivering av Listeria, er det i prosjektet undersøkt potensialet for å benytte metoder og teknologier som gir 5 log inaktivering eller mer. Det er et stort potensial med mange av metodene og teknologiene som er undersøkt i prosjektet. Flere av metodene vil det være behov for å utrede nærmere i forhold til ‘novel foods’-direktivet og søke om godkjenning før de eventuelt kan tas i bruk i Norge.