I dette prosjektet skal vi studere innovative metoder innen fôrteknologi for å forbedre sinktilgjengeligheten i laksefôr.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

20. sep 2025

Slutt

19. sep 2028

Finansiert av

FHF - Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering

Samarbeid

Havforskningsinstituttet, Akvaplan-Niva, MOWI Feed AS, Huvepharma NV, NIVA

Bakgrunn

Sink er avgjørende for å opprettholde god barrierefunksjon i hud, tarm og gjeller, osmoregulatoriske funksjoner, sårheling, beinhelse og funksjonen til flere proteiner på molekylært nivå. Økende bruk av plantebaserte ingredienser i fôr til atlantisk laks har redusert nivået og tilgjengeligheten av sink fra fiskefôr, og dermed økt de nødvendige nivåene for å dekke behovet.

Laksens behov

Zn-behovet for atlantisk laksepær ble estimert til å variere mellom 37–60 mg/kg. I kommersielt laksefôr med høyt innhold av planteingredienser kreves imidlertid totale Zn-nivåer i fôret på 140–160 mg/kg for ferskvannspær og 200–240 mg/kg for sjøvanns-postsmolt. Videre er forbedrede helse- og velferdseffekter på grå stær, sårheling og barrierefunksjoner vist ved økte totale Zn-nivåer på opptil 300 mg/kg.

Økende totale Zn-nivåer for helsefordeler i fôr reduserer tilgjengelighet og retensjon, på grunn av redusert marginal effektivitet ved høye innholdsnivåer, og til slutt økende Zn-utslipp til miljø. Estimater fra nylige data om produksjon av atlantisk laks viser at bare 15 % av Zn som gis gjennom kosten, beholdes i fisken, mens resten går tapt til miljøet. Økte Zn-utslipp kan føre til risiko for toksisitet for marine organismer og utvikling av multiresistente bakterier i det marine miljøet.

Lovgivning

For å forhindre negativ miljøpåvirkning har EU-kommisjonens (EF) lovgivning om dyrefôr satt en maksimalgrense på 180 mg Zn/kg i laksefôr. Dette ble implementert i 2016 etter at EFSAs panel for tilsetningsstoffer anbefalte at grensen ble redusert fra den tidligere grensen på 200 mg/kg fôr. EFSA har foreslått ytterligere reduksjon til 150 mg/kg, og en evaluering av miljøpåvirkningen er for tiden i gang. Resultatet av dette kan føre til ytterligere reduksjon av Zn-grensen i laksefôr.

Mål

Endret fôrsammensetning, økende fôrbehov, synkende fiskehelse og -velferd, begrensninger i fôrlovgivningen og potensielle negative miljøpåvirkninger har økt behovet for forbedret utnyttelse av sink i fôret. Derfor bør strategier for å øke sinkstatusen til laks uten å øke det totale Zn-nivået i fôret prioriteres, dvs. å forbedre Zn-tilgjengeligheten i kosten.

Målet med prosjektet er å forbedre sinktilgjengeligheten i laksefôr slik at mer sink fra fôr beholdes i fisken for bedre helsefordeler, og til slutt reduserer utslippene til miljøet.

Dette gjør vi

I TOP-Sink foreslår vi å optimalisere nye toppbeleggteknologier for sink (WP1), og bruk av et nytt fytaseenzym, og sammenligne konvensjonelle metoder (gjennom premix) for å forbedre Zn-tilgjengeligheten og -statusen i fôret hos laksepostsmolt (WP2). Videre vil effekten på fiskehelse (WP3) og potensielle miljørisikoer knyttet til dette (WP4) bli vurdert, som kulminerer i en langsiktig valideringsstudie i sjømerder (WP5).

Kontaktperson

Secret Link