MycoSafeBread
Brød trygt for mykotoksiner med nyskapende kornprosessering
Hovedmålet i MycoSafeBread er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et absolutt minimum av soppgiften DON, samtidig som vi oppfyller anbefalingene for fiber og næringssammensetning.
Start
01. jul 2020
Slutt
30. jun 2023
Finansiert av
Norges forskningsråd
Samarbeid
Veterinærinstituttet
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Bakgrunn
Kornbaserte produkter utgjør en stor del av det norske kostholdet, men korn er ofte forurenset med soppgifter (mykotoksiner) som deoxynivalenol (DON).
Det gjennomsnittlige forbruket av kornbasert mat hos småbarn er omtrent fem ganger høyere enn for voksne. Nasjonale helseanbefalinger om å øke inntaket av fullkorn på grunn av det høye innholdet av kostfibre, skaper større utfordringer med soppgifter fordi giftene vanligvis finnes i ytre deler av kornet (kli). Vitenskapskomiteen for mat og miljø har anslått at små barn står i særskilt fare for å overskride de anbefalte grensene for DON.
Dette gjør vi
MycoSafeBread skal utvikle og styrke kompetanse innen kornbearbeidingsteknologier, produktdesign og innovasjon, og utforske kombinasjoner av tradisjonelle og nye prosesseringsteknologier.
Ulike prosesseringsteknologier vil bli brukt til å skille kornkomponenter, behandle DON-forurensede fraksjoner for å redusere innholdet, og rekombinere kornfraksjoner for å produsere brød med enda lavere nivåer av soppgift. Alle trinn vil bli overvåket med en multimetode for kjemisk analyse av DON og andre soppgifter.
Resultatene fra prosjektet vil bidra til å opprettholde matsikkerhet og ernæringsanbefalinger, samt forbrukernes tillit og økt verdi i kornproduksjonskjeden.
Publikasjoner
Temaer
Korn
Forskningsanlegg