Nå har rogn- og stamfiskproduksjonen i Nofima blitt sertifisert. – Med det er hele verdikjeden for torskeoppdrett sertifisert, og det gjør næringen mer konkurransedyktig, sier Hilde Toften i Nofima.

Sist oppdatert

Publisert

Reidun Lilleholt Kraugerud  

Les på engelsk

Hun er administrativ leder for det nasjonale avlsprogrammet for torsk, som selger torskerogn til oppdrettere gjennom en årlig auksjon på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Inspeksjon på Torskeavlsprogrammets sjøanlegg. Foto: Hilde Toften/Nofima

Tidligere har sertifiseringen kun inkludert produksjon fra settefiskstadiet. I år kom versjon 6 av Global GAP (Good Agricultural Practices) IFA Akvakultur-standarden, som betyr at også rognproduksjonen trenger egen sertifisering. Den prosessen er nå gjennomført hos Nofima, som samtidig har sertifisert stamfiskproduksjonen av torsk.

For en oppdretter som har sertifisert sin egen produksjon, betyr Nofimas sertifisering at hele verdikjeden nå er sertifisert.

Global GAP er en internasjonal standard for produksjon av oppdrettsfisk. Den har særskilt søkelys mot mattrygghet, miljøbeskyttelse, arbeidsmiljø og dyrevelferd, og er verdensomspennende. Den nye 6-versjonen av standarden har skjerpet kravene til dokumentasjon og har større søkelys på helse og velferd enn tidligere versjoner. Det er også blitt strengere krav til underleverandørene som benyttes i driften. Det er selskapet Kiwa som har sertifisert produksjonen av torskerogn og stamfisk. Denne produksjonen foregår ved Havbruksstasjonen i Tromsø sitt Senter for marin akvakultur.

− Jeg må berømme Senter for marin akvakultur ved Havbruksstasjonen i Tromsø for den gode jobben de har gjort med å få dette på plass, sier Toften.

Det har ikke skjedd vesentlige endringer i produksjonen som følge av sertifiseringen.

Kristin Sommerseth Johansen from Tromsø Aquaculture Research Station, Roy-Helge Andreassen from Kiwa, Richard Johansen from Tromsø Aquaculture Research Station and Morten Berntsen from Kiwa at the National Breeding Programme for Cod’s sea facility on the outskirts of Tromsø. Photo: Hilde Toften/Nofima.

− Det vi har løftet oss på er dokumentasjon og enda bedre rutiner som sikrer torskens helse og velferd. Vi har kvalitetssikringssystem som viser hvordan vi jobber og at vi dokumenterer det underveis, sier Toften.

Sertifiseringen får også tilbakevirkende kraft for all rogn som er solgt fram til nå.

Relatert prosjekt

Om fasilitetene

Kontaktperson