Her får du matforskerens beste tips for feriekostholdet til gravide.

Sist oppdatert

Oda Bjørnsborg  

Her kan du lese om

    Se for deg at du står foran en delikat frokostbuffé. Du har kommet deg gjennom en lang flytur og skal nå kose deg på ferie. Men hva er egentlig trygt å spise i denne buffeen? Feriefølelsen kan fort bli ødelagt av bekymringer og stress knyttet til utrygg mat. 

    Som gravid er det nok av advarsler. Du skal være forsiktig med alkohol, røyk, medisiner, kaffe og flere typer kjøtt og melkeprodukter. Kanskje er du redd for å innta noe som kan skade babyen i magen, og kanskje begrenser du deg mer enn nødvendig. 

    Likevel er det kjedelig å spise tørt brød hele ferien i frykt for å gjøre noe feil. For å gjøre det enklere for de gravide serverer vi gode råd og nyttige tips fra bakterieekspert og matforsker Solveig Langsrud. 

    – Det er en del matvarer man bør være forsiktig med som gravid, men det er allikevel mye godt man kan spise. Hermetikk er ikke det eneste trygge, sier Langsrud. 

    Hotell og restaurant: Buffé og «All inclusive» 

    Skal du på restaurant, spise av hotellbuffeen eller bo på »all inclusive» klassifiserer Solveig Langsrud disse mattypene som trygge: 

    • Nylaget varmmat som er gjennomstekt/kokt 
    • Bakervarer som brød, rundstykker og kaker 
    • Harde oster av pasteurisert melk, tubeost 
    • Meieriprodukter (melk, yoghurt) av pasteurisert melk 
    • Rå frukt og grønnsaker som er skrelt (men unngå ferdig oppdelt frukt som har ligget i varmen). Et eple som skylles godt vil også anses som trygt. 
    • Godteri og snacks 
    • Alt av hermetikk, for eksempel syltetøy 
    • Vann fra flaske, brus og alkoholfri øl og sider, nylaget te eller kaffe 

    Hytte og ferieleilighet 

    – Forskningen vår viser at de fleste i Norge har meget god kjøkkenhygiene. Men det kan bli et problem hvis man i ferieleiligheten ikke har de verktøyene man er vant til å ha for å oppbevare og lage mat på en trygg måte, poengterer Langsrud. 

    Leier du en ferieleilighet og har tilgang på eget kjøkken er det flere tiltak du kan gjøre for å minske sannsynligheten for å bli dårlig av maten. Du kan for eksempel pakke med deg noen redskaper som gjør det enklere å holde de uheldige bakteriene borte fra maten: 

    1. Kjøleskapstermometer. Sjekk at temperaturen i kjøleskapet holder under 4 grader. Listeria vokser raskere ved høyere temperaturer, og ved 8 grader har man cirka en halvering av holdbarhetstiden sammenliknet med 4 grader. 
    1. Mattermometer. Rått kjøtt kan inneholde toxoplasma og skumle bakterier. Pass på at kjøtt er stekt på alle sider og at kjernetemperaturen kommer opp i minst 70 grader. Vær ekstra nøye med at egg gjennomstekes hvis du lager eggerøre. Egg kan være en kilde til Salmonella, og gravide som går på syrenøytraliserende medisiner er ekstra utsatt for uheldige bakterier i mat. 
    1. Oppvaskbørste. Oppvaskbørster er mer hygieniske enn svamper. Salmonella kan overleve i kjøkkensvamper. En kjøkkensvamp kan inneholde like mange bakterier som det finnes mennesker på jorda! 
    1. Skjærefjøl av plast. Ha med en egen fjøl til brød og grønnsaker og frukt som skal spises rå. Plast er lettere å holde rent enn tre. 

    Husk også å skylle grønnsaker og frukt nøye, også de med skall. 

    Dagligvarebutikker 

    Gravide i Norge advares mot en rekke typer spiseklar mat som myke og halvmyke oster, rå fiskeprodukter med lang holdbarhetstid, som rakfisk og røkt laks, kjøttpålegg uten konserveringsmidler, spekemat og salatkylling. Dette gjelder også på reise i utlandet. 

    I sørlige deler av Europa og andre steder med varmere klima advares gravide mot å spise salat. Dette rådet bør også tilreisende gravide følge. 

    Hvor du reiser har betydning 

    Mattryggheten i andre land er ikke alltid like god som i Norge, både på grunn av varmere klima og dårligere hygiene. Det er en sammenheng mellom økonomi og trygg produksjon av mat. I land med dårligere økonomi bør en være ekstra påpasselig med å følge myndighetenes helseråd. 

    Fakta om farlige bakterier 

    Det er to bakteriegrupper som er spesielt farlig for barnet i magen og som man ønsker å unngå: listeria og toxoplasma. Både listeria og toxoplasma dør ved varmebehandling, og er derfor ikke et problem for mat som kokes eller stekes rett før du spiser dem. 

    Listeria 

    En bakterie som oppstår i kjølelagrede matvarer med lang holdbarhet. Gravide i Norge advares mot en rekke typer spiseklar mat som myke og halvmyke oster, rå fiskeprodukter med lang holdbarhetstid, som rakfisk og røkt laks, kjøttpålegg uten konserveringsmidler og salatkylling. De samme reglene gjelder i utlandet. 

    Toxoplasma 

    Kan finnes i kjøtt, og i Norge anbefales gravide å unngå å spise kjøtt som er rått eller ikke helt gjennomstekt. Med rått kjøtt menes også spekemat. I utlandet må man i tillegg være forsiktig med rå frukt og grønnsaker, særlig de som vokser på bakken, som salat. En vanlig regel er å holde seg til frukt og grønnsaker som kan skrelles, men det vil også gå helt bra å spise et eple du har skylt godt i vann. 

    Råd fra myndighetene 

    Forskning på kjøkkenhygiene 

    Gjennom flere forskningsprosjekter og det Nofima-ledede EU-prosjektet SafeConsume har Langsrud og hennes kolleger laget råd for å gjøre matlaging på kjøkkenet tryggere.  

    Utvalgte resultater: 

    Kontaktperson