Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss
  • English
Hjem Resultater Tema A-Å Spektroskopi

Tema: Spektroskopi

Resultater

24. apr 2025

Ny målemetode kan måle kjernetemperatur i fiskekaker

07. apr 2025

Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er 

13. mar 2025

Hyperspektralt kamera kan måle leververdier hos oppdrettsfisk

30. des 2024

Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose for hjernesvulstpasienter

20. nov 2024

Riktig fôrmengde og -kvalitet til kua

28. jun 2024

Kan mat være medisin? Dette instrumentet finner svaret raskere

29. feb 2024

Smart sensor kan måle sødme i tomater

15. jan 2024

Nyutviklet vannmåler kan sikre riktig kvalitet på klippfisk

16. nov 2023

Kylling som spiser larver smaker akkurat som andre kyllinger

11. mai 2023

Optiske sensorer kan måle innholdsstoffer i mat

10. mai 2023

Kartlegger egenskaper til ulike enzymer for å utvikle proteinpulver med toppkvalitet

06. mar 2023

Målet er at Norvegia alltid skal smake likt

21. feb 2023

Nøyaktige målinger gir konkurransedyktige produkter

02. jan 2023

Nå kan fettsyresammensetning i laksefilet måles på sekundet

21. aug 2022

Kveis i fisk kan oppdages med ny teknologi

07. jul 2022

Kjemien i perfekte jordbær er nøkkelen når roboter skal lære seg å plukke dem

07. apr 2022

Molekylvekt er en nøkkel til god proteinkvalitet

17. feb 2022

Lovende resultater på nye områder innen spektroskopi

04. okt 2021

Kyllinginnvoller og ukurante poteter blir til verdifull olje

22. mar 2021

Nye metoder kan sikre mer sunn og god mat

12. des 2019

Nye teknikker sikrer bedre ressursutnyttelse

01. mar 2018

Lysteknologi kan sikre saftig svinekjøtt

02. aug 2017

Norsk teknologi kan løse internasjonalt fjørfeproblem

11. apr 2016

Spektroskopi i lommeformat

22. jan 2016

Slik kan de se inn i fisken

Prosjekter

Miniatyrbilde for Bedret resistens mot francisellose hos atlantisk oppdrettstorsk

FRANTIC

Bedret resistens mot francisellose hos atlantisk oppdrettstorsk

2023 - 2028

Miniatyrbilde for Tilpasning av spektrale og molekylære verktøy for bedre fiskevelferdsvurderinger

DeepVision

Tilpasning av spektrale og molekylære verktøy for bedre fiskevelferdsvurderinger

2022 - 2024

Miniatyrbilde for Bruk av levende insektlarver for å forbedre bærekraft og dyrevelferd i organisk kyllingproduksjon

Poultrynsect

Bruk av levende insektlarver for å forbedre bærekraft og dyrevelferd i organisk kyllingproduksjon

2020 - 2023

Miniatyrbilde for Håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk

HandyNIRklippfisk

Håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk

2022 - 2022

Miniatyrbilde for Presisjonsteknologi: Bioteknologi, smarte sensorer og avansert dataanalyse

Precision

Presisjonsteknologi: Bioteknologi, smarte sensorer og avansert dataanalyse

2021 - 2025

Miniatyrbilde for Smarte optiske sensorer for måling og digitalisering av matkvalitet

DigiFoods

Smarte optiske sensorer for måling og digitalisering av matkvalitet

2020 - 2028

Miniatyrbilde for Kvalitetsmåling på hvitfisk gjennom analyse av spektrale bilder i sanntid

KVASS

Kvalitetsmåling på hvitfisk gjennom analyse av spektrale bilder i sanntid

2018 - 2019

Miniatyrbilde for Ny kaskadeteknologi for optimal utnyttelse av restråstoff

Notably

Ny kaskadeteknologi for optimal utnyttelse av restråstoff

2018 - 2022

Miniatyrbilde for Bedre prosesser og kvalitetsmålinger med spektroskopi

Spectec

Bedre prosesser og kvalitetsmålinger med spektroskopi

2017 - 2022

Miniatyrbilde for Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

FoodSMaCK

Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Utvikling av skanner- og sensorteknologi for kvalitetsmålinger

iProcess

Utvikling av skanner- og sensorteknologi for kvalitetsmålinger

2016 - 2019

Miniatyrbilde for Smart sensor for bedre prosesskontroll i matindustri

SmartSensor

Smart sensor for bedre prosesskontroll i matindustri

2016 - 2019

Miniatyrbilde for Best mulig kvalitet på porsjonsfisk gjennom frysing, tining og varmebehandling

ProFekt

Best mulig kvalitet på porsjonsfisk gjennom frysing, tining og varmebehandling

2013 - 2016

Miniatyrbilde for Kvalitet i verdikjeden til makrell og laks

Sjømatkvalitet

Kvalitet i verdikjeden til makrell og laks

2015 - 2019

Miniatyrbilde for Kvalitetsmåling på fersk fisk

Kvalitetsmåling på fersk fisk

2014 - 2016

Miniatyrbilde for Spektral avbildning av matkvalitet

Spektral avbildning av matkvalitet

2013 - 2016

Miniatyrbilde for Overvåking av mekanismer som styrer vannbindingsevne i kjøtt

H2O Monitor

Overvåking av mekanismer som styrer vannbindingsevne i kjøtt

2014 - 2017

Pressemeldinger

⬤

Tester automatisk fjerning av kveis med vannskjæring og robotteknologi (02. jan 2025)

⬤

DigiFoods årsrapport 2023 (02. apr 2024)

⬤

Teknologi for automatisk sortering av tørrfisk (13. jan 2023)

⬤

Reell innovasjon er målet (01. jun 2022)

⬤

Automatiske detaljmålinger av råstoff (14. apr 2021)

⬤

Vil løse plastproblemet med nanoteknologi (11. jan 2021)

⬤

Vil revolusjonere kvalitetskontrollen av hvitfisk (23. nov 2020)

⬤

Storsatsing på digitalisering i matproduksjon (12. jun 2020)

⬤

Fra lab- til industriskala (10. feb 2020)

⬤

Revolusjonerende ny teknologi blir «hyllevare» (02. okt 2019)

⬤

Digital utvikling «med lysets hastighet» (20. sep 2019)

Publikasjoner

High throughput shelf life determination of Atlantic cod (Gadus morhua L.) by use of hyperspectral imaging

IEEE transactions on multimedia, 2025
Vitenskapelig artikkel

Dry film FTIR spectroscopy for in-process food quality measurements

2024
Doktorgradsavhandling

Robust and Unified Semi-Supervised Unmixing of Hyperspectral Imaging for Linear and Multilinear Models

IEEE Access, 2025
Vitenskapelig artikkel

Detection and quantification of pork adulteration in beef meatballs with Raman spectroscopy and near infrared spectroscopy

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2025
Vitenskapelig artikkel

Rapid protein quantification in chicken breast: A comparison of near infrared spectroscopy and the Kjeldahl method

Acta IMEKO, 2025
Vitenskapelig artikkel

First-principles methodology for developing robust NIR spectroscopic solutions for real-world applications

Proceedings of SPIE, the International Society for Optical Engineering, 2025
Vitenskapelig artikkel

An interdisciplinary approach to detect and grade ‘Mushy Halibut Syndrome’ in fillets of Greenland halibut (Reinhardtius hippoglossoides)

Journal of Food Measurement and Characterization, 2025
Vitenskapelig artikkel

Unifying heterogeneous hyperspectral databases for in vivo human brain cancer classification: Towards robust algorithm development

Computer Methods and Programs in Biomedicine Update, 2025
Vitenskapelig artikkel

Regulated Power Supply with High Power Factor for Hyperspectral Imaging Applications

Applied Sciences, 2025
Vitenskapelig artikkel

Non-contact interactance NIR spectroscopy for estimating TSS and sensory sweetness in conveyor-belt transported cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum ’Piccolo’)

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2025
Vitenskapelig artikkel

Visible near-infrared hyperspectral imaging as a tool to characterise chicken breasts with myopathies and their durability

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2025
Vitenskapelig artikkel

Hyperspectral detection of blood and melanin defects in salmon fillets

Aquaculture, 2025
Vitenskapelig artikkel

Genetic and phenotypic validation of whole body fat content measured across production phases of Atlantic salmon using dielectric and near infrared Interactance spectroscopy

Aquaculture, 2025
Vitenskapelig artikkel

Exploring Near-Infrared and Raman Spectroscopies for the Non-Destructive In-Situ Estimation of Sweetness in Half Watermelons

Foods, 2024
Vitenskapelig artikkel

Quantification of fat content in the liver of different aquaculture fish species using hyperspectral image analysis

Aquaculture, 2025
Vitenskapelig artikkel

Hyperspectral imaging and deep learning for parasite detection in white fish under industrial conditions

Scientific Reports, 2024
Vitenskapelig artikkel

Data fusion strategies for the integration of diverse non-destructive spectral sensors (NDSS) in food analysis

TrAC. Trends in analytical chemistry, 2024
Vitenskapelig artikkel

Histological Hyperspectral Glioblastoma Dataset (HistologyHSI-GB)

Scientific Data, 2024
Vitenskapelig artikkel

A portable dry film FTIR instrument for industrial food and bioprocess applications

Analytical Methods, 2024
Vitenskapelig artikkel

Rapid and non-destructive quantification of meat content in the legs of live red king crab (Camtschaticus paralithodes) by near-infrared spectroscopy

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2024
Vitenskapelig artikkel

Evaluering av fangstskader ved bruk av hyperspektral avbildning

2024
Nofimas rapportserie

Calibration transfer between different spectrometers by wavelength correspondence

Vibrational Spectroscopy, 2024
Vitenskapelig artikkel

Quantitative at-line monitoring of enzymatic hydrolysis using benchtop diffusion nuclear magnetic resonance spectroscopy

Magnetic Resonance in Chemistry, 2024
Vitenskapelig artikkel

Biofluorescent response in lumpfish Cyclopterus lumpus to a therapeutic stressor as assessed by hyperspectral imaging

Scientific Reports, 2024
Vitenskapelig artikkel

Diagnosing the cage of covariance to increase understanding and robustness of spectroscopic calibration models

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2024
Vitenskapelig artikkel

Inter seasonal validation of non-contact NIR spectroscopy for measurement of total soluble solids in high tunnel strawberries

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2024
Vitenskapelig artikkel

Utvikling, kalibrering og verifisering av håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk. Faglig sluttrapport

2023
Nofimas rapportserie

D3.4_1 Report on meat proteomics of slow growing poultry breed

2022
Rapport

Digital scoring of welfare traits in Atlantic salmon (Salmo salar L.) – a proof of concept study quantifying dorsal fin haemorrhaging via hyperspectral imaging

Frontiers in Animal Science, 2023
Vitenskapelig artikkel

Hyperspectral imaging benchmark based on machine learning for intraoperative brain tumour detection

NPJ precision oncology, 2023
Vitenskapelig artikkel

The role of biospectroscopy and chemometrics as enabling technologies for upcycling of raw materials from the food industry

Analytica Chimica Acta, 2023
Vitenskapelig artikkel

Characterization of wooden breast myopathy: a focus on syndecans and ECM remodeling

Frontiers in Physiology, 2023
Vitenskapelig artikkel

Genetic analyses of nutrient digestibility measured by fecal near-infrared spectroscopy in pigs

Journal of Animal Science, 2023
Vitenskapelig artikkel

Near infrared light penetration in watermelon related to internal quality evaluation

Postharvest Biology and Technology, 2023
Vitenskapelig artikkel

In-line Raman spectroscopy for characterization of an industrial poultry raw material stream

Talanta: The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry, 2023
Vitenskapelig artikkel

Raman spectroscopy for in-line food quality characterization

2023
Doktorgradsavhandling

FTIR-based prediction of collagen content in hydrolyzed protein samples

Spectrochimica Acta Part A - Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2023
Vitenskapelig artikkel

Digital scoring of welfare traits in Atlantic salmon (Salmo salar L.) – a proof of concept study quantifying dorsal fin haemorrhaging via hyperspectral imaging

Frontiers in Animal Science, 2023
Vitenskapelig artikkel

Digital phenotyping of individual feed intake in Atlantic salmon (Salmo salar) with the X-ray method and image analysis

Frontiers in Animal Science, 2023
Vitenskapelig artikkel

Perspective Chapter: Hyperspectral Imaging for the Analysis of Seafood

2023
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Blur-specific image quality assessment of microscopic hyperspectral images

Optics Express, 2023
Vitenskapelig artikkel

In-Line Near-Infrared Spectroscopy Gives Rapid and Precise Assessment of Product Quality and Reveals Unknown Sources of Variation—A Case Study from Commercial Cheese Production

Foods, 2023
Vitenskapelig artikkel

Low-cost, mass-producible nanostructured surface on flexible substrate with ultra-thin gold or silver film for SERS applications

Nano-Structures & Nano-Objects, 2023
Vitenskapelig artikkel

Early identification of mushy Halibut syndrome with hyperspectral image analysis

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2023
Vitenskapelig artikkel

Perspective Chapter: Hyperspectral Imaging for the Analysis of Seafood

Intech Open, 2022
Vitenskapelig artikkel

Magnetic resonance imaging for non-invasive measurement of plastic ingestion in marine wildlife

Marine Pollution Bulletin, 2022
Vitenskapelig artikkel

Raman spectroscopy and NIR hyperspectral imaging for in-line estimation of fatty acid features in salmon fillets

Talanta: The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry, 2022
Vitenskapelig artikkel

Raman and near Infrared Spectroscopy for Quantification of Fatty Acids in Muscle Tissue—A Salmon Case Study

Foods, 2022
Vitenskapelig artikkel

Nonlinear extended blind end-member and abundance extraction for hyperspectral images

Signal Processing, 2022
Vitenskapelig artikkel

Encoder–decoder neural networks for predicting future FTIR spectra – application to enzymatic protein hydrolysis

Journal of Biophotonics, 2022
Vitenskapelig artikkel

In-Line Estimation of Fat Marbling in Whole Beef Striploins (Longissimus lumborum) by NIR Hyperspectral Imaging. A Closer Look at the Role of Myoglobin

Foods, 2022
Vitenskapelig artikkel

Feasibility of In-Line Raman Spectroscopy for Quality Assessment in Food Industry: How Fast Can We Go?

Applied Spectroscopy, 2022
Vitenskapelig artikkel

SWIR Hyperspectral Imaging to Assess Neurocognitive Disorders Using Blood Plasma Samples

2022
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Genomic and Phenotypic Agreement Defines the Use of Microwave Dielectric Spectroscopy for Recording Muscle Lipid Content in European Seabass (Dicentrarchus labrax)

Frontiers in Genetics, 2021
Vitenskapelig artikkel

VNIR–NIR hyperspectral imaging fusion targeting intraoperative brain cancer detection

Scientific Reports, 2021
Vitenskapelig artikkel

Quantification of soluble solids and individual sugars in apples by Raman spectroscopy: A feasibility study

Postharvest Biology and Technology, 2021
Vitenskapelig artikkel

Exploring Dry-Film FTIR Spectroscopy to Characterize Milk Composition and Subclinical Ketosis throughout a Cow’s Lactation

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

The heritable landscape of Near Infrared and Raman spectroscopic measurements to improve lipid content in Atlantic salmon fillets

Genetics Selection Evolution, 2021
Vitenskapelig artikkel

Metabolomics workflow for quality control of differently-processed pre-cooked chicken fillets

Food Chemistry, 2022
Vitenskapelig artikkel

Cage of covariance in calibration modeling: Regressing multiple and strongly correlated response variables onto a low rank subspace of explanatory variables

Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 2021
Vitenskapelig artikkel

Assessment of bulk composition of heterogeneous food matrices using Raman spectroscopy

Applied Spectroscopy, 2021
Vitenskapelig artikkel

Utvikling, kalibrering og verifisering av håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk. Fase 1: Evaluering av ulike teknologialternativer og anbefalinger for videre arbeid

2021
Nofimas rapportserie

Suitability of FTIR to distinguish pure cultures of problematic mould species from closely related species in the meat industry

Journal of Applied Microbiology, 2021
Vitenskapelig artikkel

Optimization of instrument design for in-line monitoring of dry matter content in single potatoes by NIR interaction spectroscopy

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Characterization of Collagen Structure in Normal, Wooden Breast and Spaghetti Meat Chicken Fillets by FTIR Microspectroscopy and Histology

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Raman, near-infrared and fluorescence spectroscopy for determination of collagen content in ground meat and poultry by-products.

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2021
Vitenskapelig artikkel

Comparability of Raman Spectroscopic Configurations: A Large Scale Cross-Laboratory Study

Analytical Chemistry, 2020
Vitenskapelig artikkel

Prediction of water holding capacity and pH in porcine longissimus lumborum using Raman spectroscopy

Meat Science, 2021
Vitenskapelig artikkel

Quantification and mapping of tissue damage from freezing in cod by magnetic resonance imaging

Food Control, 2021
Vitenskapelig artikkel

Fourier transform infrared spectral data as a tool to predict energy balance, energy- and dry matter intake in lactating dairy cows

Journal of Dairy Research, 2020
Vitenskapelig artikkel

Feasibility of on/at Line Methods to Determine BoarTaint and Boar Taint Compounds: An Overview

Animals, 2020
Vitenskapelig artikkel

Characterizing changes of dissolved organic matter composition with the use of distinct feeds in recirculating aquaculture systems via high-resolution mass spectrometry

Science of the Total Environment, 2020
Vitenskapelig artikkel

Monitoring Thermal and Non-Thermal Treatments during Processing of Muscle Foods: A Comprehensive Review of Recent Technological Advances

Applied Sciences, 2020
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Fraud in Animal Origin Food Products: Advances in Emerging Spectroscopic Detection Methods over the Past Five Years

Foods, 2020
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Rapid on-line detection and grading of wooden breast myopathy in chicken fillets by near-infrared spectroscopy

PLOS ONE, 2017
Vitenskapelig artikkel

Tilknyttede forskningsområder

Digitalisering

Kvalitet og målemetoder

Hjem Resultater Tema A-Å Spektroskopi

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie