«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet?

Sist oppdatert

Publisert

Anne-May Johansen  

Ikke så veldig mange timer, viser det seg. Og nå er det dokumentert med forskning.  

Forskere i Nofima har undersøkt torsk som sto i garnet fra få minutter, til et helt døgn, og resultatene er tydelige: Jo lenger torsken blir værende i garnet, jo større er risikoen for at den dør og for at fiskekjøttet får lavere kvalitet.

Hovedfunn

  • Forskerne testet overlevelse og velferd for garnfisket torsk ved å la 131 villtorsk stå i garnet: 0, 2, 12 og 24 timer.
  • Ved 0 og 2 timer, overlevde nesten alle torskene
  • Etter 12 timer var en av fem døde, og etter 24 timer en av fire.
  • Dette er kjent kunnskap for dem som driver fiskeri, men det er for første gang dokumentert vitenskapelig hvor mye ståtiden i garn påvirker fisken velferd og kvalitet.

Fisk har også krav på skånsom behandling og dyrevelferd 

Forskerne testet fire ulike tidsperioder med fisk i garnet: 0, 2, 12 og 24 timer. Totalt 131 villfangede torsk ble testet i et stort tankanlegg i Tromsø.  

– Nesten all torsk som ble hentet ut rett etter at de gikk i garnet, var levende. Men når de ble stående i garnet i 24 timer, var én av fire døde. Etter bare 12 timer var nesten én av fem torsk døde, sier Nofima-forsker Ragnhild Aven Svalheim. 

– Denne kunnskapen er viktig både for fiskere, industrien, forbrukere og alle som er opptatt av at fisken skal ha det bra før den blir mat. Jo raskere fisken hentes ut av garnet, jo bedre er det både for torsken og fiskeproduktet som skal lages av denne, legger hun til. 

Sammen med kollegene Tonje Kristin Jensen og Anette Hustad har Ragnhild Aven Svalheim nylig publisert resultatene fra forskningen i den vitenskapelige artikkelen «Impact of gillnet soaking time on survival, stress, physiology, and muscle quality in Atlantic Cod (Gadus morhua)».  

Artikkelen er publisert i det fagfellevurderte, internasjonale tidsskriftet Animal Welfare, utgitt av Cambridge University Press på vegne av The Universities Federation for Animal Welfare (UFAW), en uavhengig veldedighetsorganisasjon som fremmer forskning og kunnskap for bedre dyrevelferd verden over.

Den norske garntorsken, er i så måte et dyr på lik linje med andre levende skapninger, og har krav på å behandles så skånsomt som mulig. 

Stresset hele tiden 

Mange vil kanskje mene at den kunnskapen dere nå dokumenterer er noe «alle vet» og at det ikke trengs forskning for å forstå at garnfisk som blir stående får dårlig kvalitet. Hvorfor er den studien dere har gjort viktig?
 
 

– Selv om mange fiskere og fagfolk har observert at fisk som står lenge i garn får dårligere kvalitet, har ingen tidligere dokumentert det vitenskapelig. Vi har målt hva som faktisk skjer med fisken, hvor mye den stresses, hvor mange som overlever og hvordan kvaliteten påvirkes. Vi håper kunnskapen kan brukes til å forbedre både fiskevelferd og produktkvalitet i praksis, sier Ragnhild Aven Svalheim. 

Den aktuelle forskningen handler imidlertid ikke bare om liv og død. Forskerne målte også stress, eller belastning, i fisken gjennom blodprøver. De fant høyere nivåer av stresshormoner og biokjemiske indikatorer som laktat og glukose hos de som ble stående lenge i garnet.  

– Dette betyr at torsken blir mer stresset jo lengre den sitter fast, og høyt stressnivå holder seg gjennom hele fangstperioden på opptil et døgn, påpeker Ragnhild Aven Svalheim. 

Når stress gir dårligere fisk 

Stresset den utsettes for påvirker ikke bare torskenes fysiologi, men også kjøttkvaliteten. Forskere fant at jo lengre torsken sto i garnet, jo mer blod blir pumpet ut i, og samles i fiskekjøttet.  

– Dette gir synlige rødfarge, og enkelte blodflekker i ferdige fileter – noe som gjør fisken mindre appetittlig og kan føre til at den blir avvist av forbruker og må kastes. Det var spesielt tydelig etter 24 timer, da mengden blod var klart høyere i filetens ryggstykke – også kalt loinen, sier forskeren. 

Når torsken blir fanget i garn, arbeider den hardt for å forsøke å komme seg løs. Den svømmer intenst, får høy puls og stressnivået øker.  

– De første minuttene etter fangst er mest hektiske. Etter noen minutter virker torsken rolig og ser ut til å spare på energien.  Men selv om fisken virker rolig, betyr det ikke at den har roet seg. Den er tvert imot utmattet og stressnivået i kroppen er fortsatt svært høyt, forklarer Svalheim.  

Blodprøver viste at stresshormonet kortisol økte kraftig, og at fisken ikke klarte å «komme ned» igjen til ustresset nivå, selv etter et døgn i garnet. Dette betyr altså at tiden i garnet forblir en vedvarende påkjenning for fisken. 

Forbedring for både velferd og kvalitet 

Torsk og annen fisk er viktig for norsk økonomi og matforsyning. I den vitenskapelige artikkelen viser Nofima-forskerne til at rapporter fra fiskeindustrien lenge har pekt på at fisk som dør i garnet er vanskeligere å bløgge ordentlig og har oftere synlige blodflekker i fileten. Det er også viktig å være oppmerksom på at forråtnelsesprosessen starter straks fisken er død og mer blod i fileten gjør at fisken brytes raskere ned, fordi blodet setter fart på de kjemiske og bakterielle prosessene som forringer kvaliteten. 

Forskerne bak studien på torsk i garn håper at denne kunnskapen kan bidra til endringer som forbedrer både fiskens velferd og kvaliteten på den torsken som havner på middagsbordet. 

Fakta om forskningen 

Studien på effekten av ståtid for garnfisket torsk, er utført som en del av forskningsprosjektet «EthiCatch», finansiert av Norges forskningsråd og Nofimas strategiske satsing «Dyrevelferd i fiskeri».  

Kontaktpersoner

Secret Link