Nofima har lansert «Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd». Dette er en moderne, digital nettside med innhold som kan bidra til økt velferd, økt kvalitet og dermed også økt overskudd fra villfanget, levendelagret torsk.

Sist oppdatert

Publisert

Anne-May Johansen  

Fiske og fangst har en lang historie i Norge. Konservering av fisk har foregått med tørking, salting eller kombinasjoner av disse. For flere arter som torsk, sei, flyndre, sild, brisling og ål har også lagring levende i kortere eller lengre perioder vært viktig.

Denne håndboken handler i hovedsak om levendelagring av snurrevadfanget torsk.

Årsaken til at levendefangst vakte interesse i fiskerinæringen på slutten av 1980-tallet, var muligheten til å fangste når fisken var nær kysten – og lagre den levende i merd. Slik kan markedet forsynes jevnlig med fersk fisk. Dette ga anledning til å flytte levering av torsk fra fangsttoppen i mars til sommeren og ut over høsten, når tilgangen i industrien og i markedene vanligvis er lavere. 

Leveringssikkerhet

Levendefangst kan også gi leveringssikkerhet, som i skreisesongen, på dager hvor vær og andre forhold hindrer flåten å gå ut på feltet. Gevinsten kan være flere helårlige arbeidsplasser og langsiktige markedsavtaler. Grunntanken med levendelagring er å ha helårlig tilgang til fisk av topp kvalitet, som samlet skal gi en bedre pris på en begrenset ressurs. 

– Gjennom forskning og utvikling er metoder og utstyr for både fangst, transport, levendelagring, fôring og håndtering forbedret i løpet av de siste 30-40-årene. I denne håndboken er kunnskap og erfaring på området samlet og presentert i et lett tilgjengelig format. Vi håper næringen finner innholdet interessant og nyttig, sier Sjurdur Joensen, hovedredaktør for boken og seniorforsker i Nofima.

Håndboken er skrevet av forskere fra Nofima, Havforskningsinstituttet og SINTEF Ocean og er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnærings forskningsfinansiering og midler fra «Nasjonalt senter for fangstbasert akvakultur» ved Nofima. Erfaringene fra næringsaktørene er det CodCluster som har innhentet. 

Les boken på nettsiden https://handboklevendelagring.nofima.no.

Kontaktperson