Publisert 2023

Les på engelsk

Publikasjonsdetaljer

Tidsskrift : International Journal on Food System Dynamics , vol. 14 , p. 212–225 , 2023

Internasjonale standardnummer :
Elektronisk : 1869-6945

Publikasjonstype : Vitenskapelig artikkel

Bidragsytere : Ueland, Øydis; Langsrud, Solveig; Veflen, Nina

Sak : 2

Forskningsområder

Forbrukerinnsikt

Samfunnspåvirkning

Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.

Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no

Sammendrag

In 2014 a food scare following a report on antibiotic resistant bacteria in chicken fillets led to a dramatic drop in sales of chicken. Actors in the food chain as well as the authorities were unprepared for the consequences of the case. The study investigated how risk communicators coped with the crisis through in-depth interviews with 14 relevant actors. The case study illustrated how delayed risk communication from authorities opened for stakeholders with contradictory views and other agendas. Further, although the risk communicators were aware of the concept of risk perception, they may not truly acknowledge the power triggering emotions.

Kontaktpersoner:

Temasider tilknyttet publikasjonen

Secret Link