Utnyttelse av omega-3-fettsyrer fra lakseolje i mus

Industrien ønsker en dreining fra dagens produksjon av uraffinerte råoljer til husdyr- og kjæledyrfôr, mot mer produksjon av lønnsomme lakseoljer av høy kvalitet for humant konsum.
Start
01. jun 2024
Slutt
30. jun 2026
Finansiert av
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Samarbeid
Oslo universitetssykehus HF - Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon Universitetet i Oslo (UiO) - Institutt for informatikk
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Dette prosjektet vil bringe ny kunnskap om hvorvidt flerumettede fettsyrer fra lakseolje er like tilgjengelig i tarmen og tas opp i blod og ulike vev i like stor grad som tilsvarende fettsyrer fra tradisjonelle fiskeoljer.
Bakgrunn
Under slakting og bearbeiding av oppdrettslaks oppstår betydelige mengder restråstoff. Fra dette trekkes det ut lakseolje, og i Norge er produksjonen anslått å være 50 000–70 000 tonn per år. Per dags dato selges mesteparten av lakseoljen som råolje og ingrediens til husdyrfôr og fôr til kjæledyr, og i relativt liten grad til humant konsum.
Oljen har dermed lavere økonomisk verdi enn tradisjonelle fiskeoljer, som i større grad benyttes til humant konsum. Dersom lakseoljen i større grad skal kunne nyttes i kosttilskudd til menneske, er det viktig med ny kunnskap om hvorvidt LC-n-3PUFA (lange flerumettede omega-3-fettsyrer) fra lakseolje er like tilgjengelig i tarmen og tas opp i blod og ulike vev i like stor grad som LC-n-3PUFA fra tradisjonelle fiskeoljer.
I neste trinn er det viktig å kartlegge om det er tilstrekkelig mengde EPA og DHA (sunne marine omega-3-fettsyrer) i lakseolje i egnede dagsdoser til å oppnå ønsket gunstig effekt på human helse.
Mål
Hovedmålet med prosjektet er å undersøke, ved hjelp av in vivo- og in vitro-modellsystemer, eventuelle forskjeller i opptak og utnyttelse av EPA og DHA fra lakseolje sammenlignet med en tradisjonell 18:12 fiskeolje.
Delmål
- Å undersøke om egensyntesen av EPA og DHA fra ALA i dietten med lakseolje kan økes ved å gi en diettoljeblanding av lakseolje og ketolinsyrekonsentrat.
- Å karakterisere oljekvalitet og videre undersøke om det er forskjell i fordøyelsen av en lakseolje og en 18:12 fiskeolje i en in vitro human fordøyelsesmodell.
- Å sammenligne opptak av EPA og DHA fra lakseolje med opptaket fra en 18:12 fiskeolje i forsøksmus.
- Å undersøke om det er forskjell i deponering av EPA og DHA i vev og organer i mus, inkludert røde blodceller (omega-3 index), og i uttrykk av utvalgte helsemarkører.
Slik jobber vi
Prosjektleder er Bente Ruyter fra Nofima. Prosjektet består av to faglige deler, hvor Nofima er mest involvert i den første:
Del 1: Anskaffelse og karakterisering av marine oljer til bruk i diettforsøk med mus
Ansvarlig: Dr. Astrid Nilsson (Nofima)
- Valg av marine oljer til bruk i forsøk
Ekstrahert og raffinert lakseolje (human kvalitet) til forsøket leveres av Noble Harvest AS.
Lakseoljen er basert på råstoff fra Nordlaks, og produsert fra avskjær og innvoller kort tid etter at fisken ble slaktet, og er dermed en høykvalitetsraffinert lakseolje egnet som human diettolje. Som referanseolje benyttes 18:12 fiskeolje som også vil bli levert av Noble Harvest AS.
For å studere effekten av ketolinsyre på utnyttelsen av ALA til EPA og DHA i lakseolje, benyttes et ketolinsyrekonsentrat levert av Epax Norge. De marine oljene som hentes inn og karakteriseres vil benyttes både i in vitro fordøyelsesmodell og til in vivo museforsøk. - Karakterisering av forsøksoljer og fôr
Fettsyresammensetning og oksidativ stabilitet av oljer og fôr vil bli analysert ved hjelp av henholdsvis GC-FID og headspace-GC-MS.
Det vil benyttes en statisk in vitro human fordøyelsesmodell, INFOGEST, som simulerer det som foregår i munn, mage. Ved å benytte INFOGEST-modellen på lakseolje og 18:12 fiskeolje vil man øke kunnskapen om hvordan EPA og DHA spaltes fra de ulike oljenes triglyserider og gjennom dette gjøres tilgjengelig for opptak i kroppen. Studiene vil gjøre en i stand til å predikere opptak og bio-tilgjengelighet av lakseolje sammenliknet med 18:12 fiskeoljen i menneske. - Designe fire ulike forsøksfôr til museforsøk
Et standard basis kommersielt musefôr (58Y2), tilsatt ulike oljer, vil benyttes i forsøket.
Oversikt over diettgrupper:
- Planteolje-diett (kontroll)
- Lakseolje-diett
- 18:12 fiskeolje-diett
- Lakseolje + ketolinsyrekonsentrat-diett
Del 2: Diettforsøk med mus
Del 2 av prosjektet er diettforsøk med mus, hvor ansvarlig er Professor Bente Halvorsen ved Oslo Universitetssykehus (OuS). Dr. Bente Ruyter ved Nofima har i denne delen ansvar for fettsyreanalyser av vev og organer
Forskningsområder
Fôrutvikling og ernæring
Filer og Lenker