Re3-Plast skal utvikle nye bærekraftige løsninger for matemballasje som reduserer plastforbruket, øker gjenbruk og gjenvinning, og muliggjør bruk av resirkulert plast i ny matemballasje. Prosjektet vil bidra til grønn omstilling i emballasjeindustrien og møte kommende EU-krav.

Sist oppdatert

Start

01. jan 2024

Slutt

31. des 2026

Finansiert av

Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, SIVA og egenfinansiering fra industripartnerne. Prosjektets totale budsjett er 89 millioner hvorav 67 millioner er finansiert av det offentlige.

Samarbeid

Nortura (prosjekteier), Nofima (prosjektleder), TINE, SalMar, Orkla CSN, BEWI Norway, Südpack, MCC Norway, Multivac, Tomra Systems, Den Norske Emballasjeforening, Romerike Avfallsforedling (ROAF), Grønt Punkt Norge, Plastretur, NORSUS, Norner Research, SINTEF og Future Materials

Bakgrunn

Matemballasje utgjør den største andelen av plastavfall fra husholdninger. Dagens emballasjeløsninger vil ikke oppfylle EUs nye krav om redusert plastforbruk, økt gjenbruk og gjenvinning. Det er behov for ny teknologi og nye systemer for å møte disse utfordringene.

Mål

Hovedmålet er å utvikle og demonstrere sirkulære løsninger for plastemballasje til mat innen gjenbruksløsninger og mekanisk gjenvinning, samt materialreduksjon for å redusere forbruket av jomfruelig plast.

Delmål

  1. Utvikle emballeringskonsepter for redusert bruk av jomfruelig plast gjennom design for gjenvinning, redusert volum og tynnere materialer
  2. Identifisere muligheter og utvikle løsninger for gjenbrukbar matemballasje
  3. Utvikle matemballasjekonsepter med minimum 50% gjenvunnet plast som er designet for gjenvinning, lar seg effektivt sortere og som kan gjenvinnes til en tilstrekkelig god kvalitet slik at jomfruelig plastråstoff kan erstattes
  4. Sikre en sirkulær plastøkonomi ved å analysere klima- og miljøeffekter samt kritiske faktorer ved relevante strategier

Dette gjør vi

Prosjektet er organisert i tre hovedpilarer: Reduce, Reuse og Recycle.

Under Reduce utvikles nye emballeringsløsninger for å redusere plastforbruket, blant annet gjennom tynnere materialer og redusert pakningsvolum.

I Reuse-pilaren utvikles konsepter for gjenbrukbar emballasje, spesielt for take-away mat og drikke. Dette inkluderer testing av materialer, sporingsløsninger og forbrukerundersøkelser.

Recycle-pilaren fokuserer på å utvikle matemballasje som er designet for gjenvinning, kan sorteres effektivt, og inneholder høy andel gjenvunnet plast. Her inngår også utvikling av teknologi for dekontaminering av gjenvunnet plast. I tillegg gjennomføres det analyser av klima- og miljøeffekter for å sikre at de nye løsningene gir reelle miljøgevinster.

Virkninger og effekter 

  • Prosjektet vil bidra til å akselerere grønn omstilling for norsk næringsliv i emballasjeverdikjeden og gjøre norsk industri i stand til å møte de kommende kravene til plastemballasje
  • Prosjektet skal utvikle nye teknologier som vil gi nye markedsmuligheter for norske bedrifter innen mat, emballasje, etiketter og gjenvinning
  • Sysselsettingen vil kunne opprettholdes i norsk matindustri, og skape nye arbeidsplasser innen emballasjeutvikling og gjenvinning
  • Prosjektet vil bidra til betydelig reduksjon i CO2-utslipp

Kontaktpersoner






Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje | Nofima
























Kompetanse: Min hovedkompetanse er innen emballasjematerialer og polymerkjemi. Jeg er medlem av forskergruppen for emballasje ved Nofima. Jeg er interessert i å undersøke egenskapene til emballasjematerialer, særlig polymermaterialer. Hovedfokuset mitt er på gass- og lysbarrièrer og andre egenskaper eller funksjoner ved emballasjematerialer som er viktig for kvaliteten på maten, samspillet mellom emballasjematerialet og matvarene samt effekten emballasjen har på kvaliteten og holdbarheten på matvarer. Jeg har også noe erfaring med termoforming av polymere materialer og effekten på egenskaper ved emballasjematerialet. De siste årene har jeg vært involvert i nanoteknologi til bruk i emballasjematerialer, og jeg har også noe kunnskap om polymere nanokompositter.

Jeg har også kunnskap om regelverk for godkjente materialer for kontakt med næringsmidler, og bistår norsk industri med å sikre at emballasjen som brukes til næringsmidler, er i samsvar med regelverket (Emballasjekonvensjonen). Jeg jobber på oppdragsbasis for både emballasje- og næringsmiddelindustrien og emballasjerelaterte forskningsprosjekter som tar for seg de nevnte temaene, i tillegg til temaer som emballeringsmetoder og holdbarhetsstudier. Utdanning: 1993 – M.Sc.-grad i polymerkjemi fra Norges tekniske høgskole. 2004 – Dr. Scient (ph.d) NOFIMA og Landbrukshøgskolen. Tittel på doktoravhandlingen: «The influence of thermoforming method, drawing depth and stability of selected food products».



















Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje | Nofima
























Jeg er seniorforsker ved Nofima og jobber med emballering av mat. Hovedfokuset i min forskning er effekt av emballasje­materialenes lys- og gassgjennomgang på ulike matvarers kvalitet og holdbarhet, – med spesiell vekt på metoder for måling av oksygengjennomgang i pakninger og effekt av ulik oksygenbarriere på matvarenes holdbarhet. Jeg arbeider også med problemstillinger relatert til effekt av ulike pakkemetoder på matvarenes kvalitet og holdbarhet, spesielt pakking i modifisert atmosfære. I de senere år har jeg fokusert på ulike utfordringer rundt emballering av frukt og grønnsaker. Frukt og grønnsaker puster, og krever andre emballasjetyper med gassgjennomgang og perforering tilpasset produktenes ånding (respirasjon).

Jeg har en mastergrad i næringsmiddelteknologi (Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet, 1985) og en doktorgrad i matemballering (NMBU, 2002). Jeg har vært ansatt ved Nofima siden 1988 i ulike stillingskategorier.










Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje | Nofima
























Jeg er seniorforsker i Nofima, hvor jeg har jobbet siden 2008 og har bygget erfaring som prosjektleder i nasjonale og internasjonale prosjekter. Mine forskningsområder er forbrukeratferd og sensorikk, med hovedvekt på forbrukeren. Spesielle interesser inkluderer forbrukernes produktaksept og matvalg, og adferdsendring mot et bærekraftig samfunn (bl.a. matsvinn og emballasjevalg). Jeg har også jobbet tidligere med individualitet i smakssensitivitet, barns læringsmekanismer mot et sunt og variert kosthold, og metoder for forbrukertesting og forbrukerdrevet innovasjonsprosesser. Jeg har også kompetanse i statistiske metoder, spesielt eksperimentell design og multivariat dataanalyse (sensometri). I tillegg til jobben i Nofima har jeg en bistilling som førsteamanuensis på NMBU og er kursansvarlig for et master kurs i sensorikk og

forbrukerforståelse (MVI340). Jeg har en mastergrad i næringsmiddelfag og sensometri fra ENITIAA, Nantes, Frankrike (1998, nå Oniris) og en PhD fra Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB, nå NMBU), Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, Ås, Norge (2012). Jeg har tidligere yrkeserfaring som Kjemometrikonsulent, Produktsjef, Administrerende direktør og Teknologidirektør i statistisk programvare konsernet CAMO AS (1998-2008).