Prosjektet vil sikre mattrygghet på en bærekraftig, effektig og naturlig måte via bakteriofager ("fager"), som er de naturlige biologiske bekjempelsesmidlene mot bakterier.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. aug 2020

Slutt

30. sep 2024

Finansiert av

EU - Eurostars-programmet

Eksisterende prosesseringshjelpemidler for mattrygghet, selv om de for det meste er effektive, kan fortsatt ikke forhindre antimikrobiell resistens og sykdomsutbrudd. Dette medfører en enorm sosioøkonomisk belastning på grunn av sykelighet, dødelighet og tilbakekallinger av produkter.

Vi tar sikte på å sikre mattrygghet via bakteriofager («fager»); som er de naturlige biologiske bekjempelsesmidlene mot bakterier. Fager smitter og replikerer i spesifikke bakterier, og dreper dem til slutt. Ved å velge fager som spesifikt retter seg mot patogener, men som er trygge for gunstige bakterier, kan målrettede produkter utvikles for å eliminere skadelige bakterier, og forhindre matbårne sykdommer.

Hovedresultatene av prosjektet vil være en ferdig teknologiplattform for neste generasjons fager i forbedrede fagformuleringer, og demonstrasjon av tre prototypeprodukter som hjelpemidler ved prosessering av matvarer. For å oppnå dette vil vi velge spesifikke fager og utvikle prototypeprodukter som vil bli validert for effektivitet.

Prototype-fagformuleringer vil bli validert i krydderblandinger/marinader og tørrsaltet kaldrøkt laks.

Publikasjoner