I prosjektet vil det utvikles en teknologiplattform for neste generasjons bakteriofager.

Phagepowder

Bærekraftig, effektiv og naturlig hemming av matforgiftningsbakterier med avansert bakteriofag-teknologi

 Trygg og holdbar mat  

Prosjektet tar sikte på å sikre mattrygghet via bakteriofager ("fager"); som er de naturlige biologiske bekjempelsesmidlene mot bakterier.

Tidspunkt:1. oktober 2020 – 30. september 2023
Finansiering: EU, Eurostar prosjekt
Kontaktperson
Portrettbilde av Askild Lorentz Holck
Askild Lorentz Holck

Seniorforsker
Tlf.: +47 416 89 102
askild.holck@nofima.no

Eksisterende prosesseringshjelpemidler for mattrygghet, selv om de for det meste er effektive, kan fortsatt ikke forhindre antimikrobiell resistens og sykdomsutbrudd. Dette medfører en enorm sosioøkonomisk belastning på grunn av sykelighet, dødelighet og tilbakekallinger av produkter.

Vi tar sikte på å sikre mattrygghet via bakteriofager («fager»); som er de naturlige biologiske bekjempelsesmidlene mot bakterier. Fager smitter og replikerer i spesifikke bakterier, og dreper dem til slutt. Ved å velge fager som spesifikt retter seg mot patogener, men som er trygge for gunstige bakterier, kan målrettede produkter utvikles for å eliminere skadelige bakterier, og forhindre matbårne sykdommer.

Hovedresultatene av prosjektet vil være en ferdig teknologiplattform for neste generasjons fager i forbedrede fagformuleringer, og demonstrasjon av tre prototypeprodukter som hjelpemidler ved prosessering av matvarer. For å oppnå dette vil vi velge spesifikke fager og utvikle prototypeprodukter som vil bli validert for effektivitet. Prototype-fagformuleringer vil bli validert i krydderblandinger/marinader og tørrsaltet kaldrøkt laks

Les mer om:

Relatert innhold