Prosjektet vektlegger optimal utnyttelse av hele egget som råvare i matindustrien, og hvilken betydning egg og eggeprodukter kan ha for folkehelsa.

Et egg, bestående av eggeplomme, eggehvite, eggeskall og eggeskallmembran er et produkt med stort potensial for innovasjon. Det er mulig å påvirke og optimalisere næringsverdien til eggeplommen ved å forandre miljøet eller fôringen av verpehønsene. Både eggehviten og bi-produktene eggeskall og eggeskallmembran har gunstige egenskaper, med potensial som bioaktive ingredienser i matprodukter.

I OPTIEgg vil vi utnytte det betydelige potensialet av «hele egget» til å utvikle nye innovative matprodukter.

Mål

Prosjektets hovedmål er å benytte ingredienser fra hele egget til å utvikle nye produkter med gunstige funksjonelle og sunne egenskaper i løpet av prosjektperioden på tre år. Dette skal oppnås ved:

  • Funksjonelle, sensoriske og bioaktive vurdering av eggehvite, eggeskall og eggeskallmembran som ingredienser
  • Dokumentasjon av eggehvite og eggeskallmembran som en bioaktiv ingrediens i matprodukter gjennom in vitro modeller, prekliniske og kliniske intervensjonsstudier
  • Øke D-vitamin-innhold i eggeplommen gjennom å behandle verpehøns med UV-lys.

Prosjektet vil bidra til økt konkurransekraft for norsk matindustri gjennom utvikling av nye ingredienser og produkter, i tillegg økt konkurransekraft til norske bønder ved nytt UV-belysningssystem som forbedrer næringsverdien til egg.  

Prosjektet vil også bidra til det grønne skiftet i norsk økonomi gjennom økt utnyttelse av bi-produkter til mat, i tillegg til reduksjon av samfunnskostnader koblet til aldersrelaterte plager gjennom utvikling av mat med helsefortrinn.

Publikasjoner