Markedsadgang
Markedsforskning Næringsøkonomi
Hovedmålet med dette prosjektet er å undersøke ikke-tariffære handelshindringer norske sjømateksportører som står overfor ved eksport til ulike markeder.
Tidspunkt: | 1. januar 2018 – 31. desember 2020 |
Finansiør: | Nærings- og fiskeridepartementet |
Mål
Det primære forskningsspørsmålet i prosjektet er:
Hvilke uformelle handelshindringer opplever norske sjømateksportører som begrensninger for markedsadgang i forskjellige markeder?
Bakgrunn
I dag opererer norske sjømatvirksomheter i stadig mer komplekse globale miljøer. Det er dermed viktig å studere næringen fra ett nettverksperspektiv hvor aktører er gjensidig avhengig av hverandre.
Etter å ha studert aktører i sjømatnæringen, ser vi en gjengs oppfatning om av at «markedsadgang» er noe utenfor ens kontroll og ansvar, og noe som har å gjøre med formelle handelsavtaler, knyttet til toll- og tollreguleringer. Fra Nofima sine studier på tvers av ulike fagområder foreslår vi imidlertid hvordan «markedsadgang» kan sees på i et mye bredere perspektiv.
Tredelt prosjekt
Prosjektet består av tre deler:
1
Den første delen innebar å etablere en forståelse av hvordan begrepet “markedsadgang” brukes og forstås i akademia og i sjømatnæringen. Å etablere en forståelse av hvordan begrepet brukes, eller om det i det hele tatt brukes, vil bidra til å identifisere kunnskapshull i akademia og i næringa.
Studien sammenlignet bruken av begrepet «markedsadgang» på tvers av ulike fagområder og bransjesektorer. Funnene indikerte at noen bransjer, som farmasøytisk industri og helsevesenet generelt, jobber med og anvender mer modne modeller og tilnærminger for «markedsadgang». Selv om det kan erkjennes at sjømatnæringen er forskjellig fra legemiddelindustrien og helsevesenet, tyder funnene på at «markedsadgang» er et konsept som fortsatt er for lite undersøkt vitenskapelig i norsk forretningssammenheng.
Norsk sjømatnæring vil kunne dra nytte av at «markedsadgang» utvikles mot en mer moden anvendelse og bevisst ledelse.
2
Kulturell sensitivitet er viktig når man driver internasjonal handel. Den andre delen av prosjektet har vært å etablere relevant forskningsbasert kunnskap relatert til utviklingen av netthandel for norsk sjømat som ett case. Her har vi forsket på muligheter og utfordringer for norske sjømatprodusenter og eksportører relatert til den stadig voksende nett-handelen i Kina.
Tilbyr denne markedskanalen andre betingelser for markedsadgang enn de tradisjonelle kanalene, slik som andre preferanser, krav, logistikkløsninger og mulige endringer i maktdynamikk i verdikjeden som påvirker adgangen til markeder?
3
Norsk sjømatnæring jobber kontinuerlig for å bedre tilgangen til markeder og for å sikre en bærekraftig produksjon. Basert på funn fra studier utført i del 1 og 2 av prosjektet, er målet med den tredje delen å forstå hvordan norsk sjømatkvalitet og bærekraft formidles i til kundene (både bedrift til bedrift (B2B) og bedrift til forbruker (B2C)).
Kommuniserer ulike bransjer innen norsk sjømatnæring bærekraft på ulike måter? Er det forskjeller mellom bedrifter av ulik størrelse? Hvilken type kommunikasjon synes å være mest effektiv?
Publikasjoner og presentasjoner
Vitenskapelige
- Voldnes, Gøril; Elde, Silje (2020) Markedstilgang til det kinesiske markedet – En studie av muligheter og utfordringer for handel med Kina og inngang til kinesisk netthandel. Nofimas rapportserie 4/2020
- Cordeiro, C. M. (2019) A corpus-based approach to understanding market access in fisheries and aquaculture international business research: A systematic literature review, Aquaculture and Fisheries.
- Cordeiro, C. M. (2019). “Market Access”: A keyword in context study, 49th West European Fish Technologists Association (WEFTA) Conference, 15-17 Oct. Tórshavn, Faroe Islands. Internet resource at http://www.cherylmariecordeiro.com/?page_id=37033
- Cordeiro, C. M. (2019). A corpus-based approach to understanding market access in fisheries and aquaculture international business research: A systematic literature review. ICFAS 2019: International Conference on Fisheries and Aquaculture Sciences, 11-12 Nov. 2019, Tokyo, Japan.
- Voldnes, G. & Kvalvik, I. (2017). Interfirm relationships in Emerging Markets: The importance of relationships and cultural sensitivity. Journal of East-West Business, 23:2, 194-214
Populærvitenskapelige
- Blogg: Kina – et gløtt inn i fremtiden?. Gøril Voldnes
- Kronikk: Ingen skrupler for matsvindel i Kina. Gøril Voldnes og Silje Elde
- Blogg: Liability of outsidership: The example of Norwegian produced fish for Norway. Cheryl Marie Cordeiro
- Blogg: Kan fisk bli den nye Grandisen? Cheryl Marie Cordeiro
- Blogg: Kulinarisk innovasjon med tang. Cheryl Marie Cordeiro