Fiskeri på 78°
Småskala fiskeri for lokal verdiskaping på Svalbard

Prosjektet har som mål å forberede Longyearbyen på Svalbard, som verdens nordligste by, til også å bli et kulinarisk reisemål med kortreist og bearbeidet konge- og snøkrabbe på menyen.
Start
01. apr 2021
Slutt
31. des 2023
Finansiert av
Norges forskningsråd
Samarbeid
MATIS, Pole Position AS, Basecamp Explorer, Svalbard Explorer, Svalbard Hotell, Coop Svalbard SA, Rantind AS, Direkte Markedsføringsbyrå AS
Prosjektleder(e):
Kullgruveindustrien på Svalbard har gjennomgått omfattende reduksjoner i løpet av de senere år. Alternative inntektskilder for å sikre et vitalt samfunn med en norsk tilstedeværelse på Svalbard er derfor viktig. Dette har blant annet omfattet etablering av et forskningsmiljø i tillegg har turistindustrien økt vesentlig.
Verdifulle marine ressurser
Målet for norske myndigheter er å sikre at Longyearbyen også i fremtiden forblir et levedyktig lokalsamfunn som er attraktivt for dagligliv, sysselsetting og bosetting. Prosjektet “Fishery at 78°” er unnfanget som følge av endringene og utfordringene som svalbardsamfunnet står overfor, og fordi Svalbard har nær tilgang til de verdifulle marine ressursene som konge- og snøkrabbe er.
For å skape lønnsomhet av konge- og snøkrabbe på Svalbard, må det utvikles forskningsbasert kunnskap som omfatter fangst, levendelagring, bearbeiding og utvikling av kulinariske matopplevelser.
Snøkrabbe og rød kongekrabbe
Dette vi vil oppnå gjennom fire arbeidspakker (AP):
- AP1: Regulatoriske og økonomiske betingelser
- AP2: Fangst og levendelagring, prosessering og utvikling av kulinariske matopplevelser
- AP3: Sammenfatning av resultatene oppnådd i AP1 og 2
- AP4: Prosjektledelse, koordinering og formidling.
Å levendelagre snø- og kongekrabbe på Svalbard er ikke så enkelt som å kopiere det eksisterende fiskeriet langs kysten av Finnmark. Faktorer som klimaendringer, tilbaketrekking av is, tilgang til ressursene, vannkvalitet og vanntemperaturer er forskjellige.
For å sikre god velferd og lav dødelighet hos krabber, må det derfor utføres eksperimentelt arbeid for å evaluere, teste, justere og optimalisere betingelser for levendelagring.
Verdiskapingen knyttet til utnyttelse av snøkrabbe og kongekrabbe vil gi store muligheter for Svalbardsamfunnet ved å skape direkte sysselsetting som kommer så vel turister og besøkende som lokalbefolkningen til gode.
Basert på de oppnådde resultatene i prosjektet, vil det utvikles en detaljert Svalbardplan for fangst, levendelagring, og prosessering i tillegg til konsepter for kulinariske matopplevelser av begge krabbeartene. Disse vil kunne bli utviklet og skreddersydd for turistnæringen og Svalbardsamfunnet.
Forskningsanlegg