OSL
Bedre kvalitet og holdbarhet på norsk lakseolje

Ved å forebygge harskning vil vi bedre og sikre kvaliteten og holdbarheten til norsk lakseolje. Prosjektet "Oksidativ stabil lakseolje vil dermed bidra til økt verdiskaping og bedre utnyttelse av for restråstoff fra lakseindustrien.
Start
01. sep 2024
Slutt
30. sep 2026
Finansiert av
FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Samarbeid
SINTEF, Biomega, Hofseth Biocare, Noble Harvest, Nordlaks, Pelagia og Vital Seafood
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Bakgrunn
Norsk lakseoppdrett generer årlig omkring 409.000 tonn restråstoff, i form av hode, innvoller, skinn og annet avkapp. Restråstoffet har et høyt innhold av mineraler, proteiner og omega-3 fettsyrer. En god utnyttelse av disse marine omega-3 fettsyrene er viktig da de har mange positive helseeffekter i tillegg til at de er en begrenset ressurs.
Lakseolje produsert fra restråstoff utgjør per i dag ca 50.000 tonn. I dag går mesteparten av denne oljen til dyrefôr og fôr til kjæledyr, segmenter med lavere økonomisk og helsemessig verdi enn om oljen hadde blitt anvendt til humant konsum.
Marine oljer er spesielt utsatt for oksidasjon (harskning), på grunn av et høyt innhold av umettede fettsyrer. Fettoksidasjon reduserer både næringsverdi og økonomisk verdi. For å kunne utnytte lakseolje til humant konsum må visse kvalitetsparametere være oppfylt, spesielt med tanke på oksidasjonsstatus.
Mål
I dette prosjektet skal vi undersøke hvilke faktorer som påvirker kvaliteten og holdbarheten til lakseolje produsert fra restråstoff i lakseproduksjon med tanke på harskning.
Hovedmålet er å oppnå en mest mulig stabil lakseolje med lang holdbarhet.
Delmål:
- Å vise hvordan oksidasjonsutviklingen og holdbarheten til lakseolje påvirkes over tid ved bruk av ulike antioksidanter og ulikt oksidasjonspress.
- Å kartlegge om det er en sammenheng mellom ulikt fôr til laks og lakseoljens holdbarhet.
Prosjektet vil bidra til økt verdiskaping og bedre utnyttelse av for restråstoff fra lakseindustrien. Dette gjøres ved å skape nye muligheter for høyverdiprodukter til humant konsum. Videre vil prosjektet være med å oppfylle flere av FNs bærekraftsmål innen helse, ansvarlig forbruk og bevaring av livet i havet.
Slik jobber vi
Arbeidet er delt inn i følgende arbeidspakker:
- Kvalitetsanalyse: Innhenting av lakseolje fra deltagerbedriftene/produsentene og måling av fysikalske og kjemiske egenskaper med tanke på oljekvalitet
- Raffineringsprosesser: Undersøke raffineringens effekt på lakseoljekvaliteten
- Holdbarhetsstudier: Undersøke holdbarheten på lakseolje med tanke på harskning ved bruk av antioksidanter gjennom ulike stressmetoder og lagringsforsøk
- Fôrkvalitet: Analyse av sammenheng mellom fôr- og oljekvalitet
- Kommunikasjon, formidling av resultater og administrasjon
Filer og Lenker