Nofima har i flere år forsket for å utvikle produkter og løsninger som skal forbedre mathverdagen til eldre. Nå tar forskerne med seg kunnskapen inn i EU-prosjekter.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Les på engelsk

Nofima er sentral i to prosjekter som nylig ble innvilget fra JPI-utlysningen «Development of targeted nutrition for prevention of undernutrition for older adults».

Velsmakende, næringsrik og lettfordøyelig

I prosjektet med kortnavnet EAT4AGE skal forskerne utvikle velsmakende, næringsrike og lettfordøyelig matvarer som skal bidra å forhindre underernæring og tap av muskelmasse hos eldre. Dette prosjektet ledes av Nofima ved seniorforsker Paula Varela. Fra Norge deltar også Norges Idrettshøyskole, og Nortura som industripartner.

– I tillegg til at vi skal utvikle nærings- og proteinrike prototyper av matvarer som passer til eldre, skal vi undersøke fordøyeligheten av ulike typer protein, opptak i kroppen, metthetsopplevelse og påvirkning på muskelmassen. Naturligvis er det avgjørende at produktene faller i smak hos de eldre. Derfor kommer vi også til å gjøre flere smaks- og forbrukertester, forteller Paula.

Hva skjer i kroppen?

I arbeidet med å undersøke fordøyeligheten vil forskere bruke og videreutvikle en fordøyelsesmodell, en kunstig mage-tarm modell, for eldre. Modellen, som brukes flittig også i annen forskning ved Nofima, ble påbegynt utviklet i EU Cost action INFOGEST. I den kunstige tarmen kan forskerne studere hvordan maten fordøyes og hvilken betydning matens sammensetning og prosessering har på fordøyeligheten.

Foruten å undersøke hvordan tarmen reagerer på prototypene, skal forskere ved blant annet Norges Idrettshøyskole teste om utvalgte prototyper kan bidra til å redusere muskelsvinn.

Fysisk aktivitet og berikede måltider skal forebygge underernæring

I prosjektet med kortnavnet FORTIPHY skal forskerne utvikle nye løsninger som gjøre det mulig for eldre å tilsette nærings- og proteinrike ingredienser i sine egne måltider. Betydningen av fysisk aktivitet, og hvordan man kan stimulere til dette vil også vektlegges. Metthetseffekten og biotilgjengeligheten (altså hvordan næringsstoffer tas opp i kroppen) av løsningene vil evalueres, og betydningen av fysisk aktivitet, og hvordan man kan stimulere til dette vil også vektlegges.

Løsningene som skal utvikles retter seg spesielt til eldre som er over 70 år og har liten matlyst. Representanter fra denne gruppen vil delta i utviklingen, for at forskerne skal være sikre på at løsningene lett kan tas i bruk i vanlige måltidsvaner, og faller i smak.

Fristende, berikede oppskrifter

Å engasjere de eldre i utviklingen vil være viktig i arbeidet som ledes av seniorforsker Valerie Almli i Nofima. Hun skal lede den første arbeidspakken i prosjektet.

– Vi skal utvikle enkle og fristende oppskrifter på næringsrike, hverdagslige retter som det egner seg å berike med proteintilskudd som allerede finnes tilgjengelig. Løsningene skal omfatte både matlaging fra bunnen av og berikning av ferdiglaget mat slik at alle profiler av aktuelle forbrukere blir nådd, forteller hun.

Begge søknadene fra Nofima bygger på resultater fra prosjektet Matlyst og faller inn under Nofima-satsningen VårMat.

Fakta om prosjektene

Begge prosjektet varer i tre år, og totalt budsjett er drøyt 30 millioner kroner, av disse går rundt 6 millioner kroner til Nofima.

EAT4AGE ledes av Nofima, og Nortura er industripartner. Øvrige deltakere er: Norges Idrettshøyskole, INRAE i Frankrike, Technion i Israel, University of Leeds i Storbritannia, Teagasc Food Research Centre fra Irland og International Beer Breweries LTD I Israel.

FORTIPHY ledes av INRAE i Dijon i Frankrike, og øvrige deltakere, i tillegg til Nofima, er: CHU i Frankrike, Centre Geriatrique Champmaillot i Frankrike, University of Reading i Storbritannia og Vrije Universiteit Brussel i Belgia.

Fakta om JPI – Healthy Diet for a Healthy Life og utlysningen

26 land i og utenfor Europa deltar i dette europeiske fellesprogrammet, som finansierer forskning som ser på sammenhengene mellom matproduksjon, kosthold og livsstilsrelaterte lidelser.

Til utlysningen “PREVNUT – Development of targeted nutrition for prevention of undernutrition for older adults” kom det inn 17 søknader med deltakere fra hele Europa. Seks søknader ble innvilget, deriblant de to søknadene der Nofima er sentral.

 

Kontaktpersoner