Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Oppdrett kan redde havbunnen

Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.

Ny oljekilde er bra for laksen

Når fisk spiser planteolje med marint omega-3, får den mer omega-3 i kjøttet, bedre pigmentering og færre mørke flekker.

Hver ansatt skaper verdier for 4,6 millioner 

Hver ansatt i havbruksnæringen skaper verdier for 2,4 millioner kroner. Aller mest kommer fra de ansatte på merdkanten. I matfiskoppdrett gir hvert årsverk 4,6 millioner i verdiskaping, noe som er om lag fire ganger mer enn gjennomsnittet for norsk industri.

Forskere har laget en veiledning til genredigering

Når er det fornuftig å redigere gener, og når blir det for risikabelt? Nick Robinson på Nofima står bak en ny guide til genredigering.

Ekstra langkjedede omega-3 fettsyrer gir flere helsegevinster

Nye forskningsfunn indikerer at kroppen kan ha nytte av de ekstra langkjedede marine fettsyrene også når de blir tilført via kosten. Tidligere har man trodd at disse fettsyrene bare har effekt hvis kroppen selv har dannet dem.

Enormt avlspotensial i mikroalger

Forskere har nå vist at mikroalger kan vokse fortere og danne mer omega-3 om de avles på. Det gjør dem enda mer interessant som fôringrediens.

Solid smakskunnskap om sider og vin er nøkkel til suksess

For å lykkes med å etablere et velfungerende panel med smaksdommer må en rekke faktorer være på plass. Kompetansen til Nofima har vært sentral i etablering av smakspanel i Hardanger og Kroatia.

Laks kan vaksineres bedre mot sår

Vinteren 2022 døde mange oppdrettslaks av vintersår. Nå sitter forskere på ny kunnskap om skinnet til laksen og vaksiner.

Parisavtalen forsterker fiskeflåtens fangstmønster 

Norske fiskere har alltid valgt å fange de viktigste artene i intense sesonger. Vil krav om redusert klimagassutslipp påvirke sesongmønsteret?

Fem fylker står for 90 prosent av verdiskapingen i sjømatnæringen 

Størst av alle er Nordland som har over 20 milliarder i verdiskaping og ringvirkninger. De andre fylkene er Vestland, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Trøndelag.  

Forrige 1 … 5 6 7 8 9 10 11 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie