Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Gode produksjonsdata kan avsløre risiko

Stipendiat René Alvestad i Nofima har undersøkt produksjonsdata fra kommersielle oppdrettsanlegg. I juni 2021 forsvarte han doktorgraden ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Mataktørene lykkes bedre med innovasjon ved åpenhet og samhandling

Sveinung Grimsby disputerte for doktorgraden 16. juni 2021. Tema for avhandlingen er radikale innovasjoner i matnæringene.

Samme smak på grillpølser med mer innmat

Lungemos virker å være en utdøende rett på norske middagsbord. Men hva med å legge saftige, velsmakende pølser med innslag av storfelunger på grillen?

Dagens matemballasje er trygg

Mange er skeptiske til om kjemikaler fra emballasjen kan komme over i og forurense maten. Fagfolk i Nofima og Norner har sammen med industripartnere gjennomført omfattende undersøkelser ved mye strengere testbetingelser enn normalt. Disse viser at matemballasjen som ble testet helt trygg.

Omega-3 er viktig for laksens velferd og robusthet

Spesielt i sjøvannsfasen ser det ut til at laksen har større tilvekst og takler utfordringer som smitte og stress bedre med dietter høye på marint omega-3 viser nye studier.

Kyllingfilet holder seg like godt i mer miljøvennlig plastemballasje

Fersk kyllingfilet er et ømfintlig produkt, og for å opprettholde god kvalitet og holdbarhet må den tas godt vare på. Her spiller emballasjeløsningen en avgjørende rolle.

Fiskeriene har utfordrende målkonflikter

Effektivitet, lavt drivstofforbruk og høy fiskekvalitet er viktige mål i fiskeriene. Men å oppnå det ene målet, kommer ofte i konflikt med et annet. Feil prioriteringer kan føre til sløsing i norske fiskerier.

Ny kunnskap om persontilpasset mat til eldre

Fra 65-70 års alderen skjer det fysiologiske endringer hos eldre som gjør at måltidsdøgnet endrer seg. Fordøyelsen av maten er langsommere og dårligere enn tidligere, appetitten reduseres og mange får problemer med tygge og svelgefunksjonen. Det fører til dårlig opptak av næringsstoffer – og økt behov for tilpasset mat.

Lite lus, men fortsatt stort FoU-behov for lukkede sjøanlegg

Cermaq er nå i gang med tredje runde med lakseproduksjon i lukket merd, uten behov for avlusing.

Stadig nærmere å fjerne smak fra fiskeavskjær

Stipendiat Silje Steinsholm i Nofima har brukt magnetisk tunge til å avdekke smaker som kan gjøre fiskeavskjær egnet for vårt matbord. Disputasen inneholder nyttige funn for industrien som ønsker å skape mat av fiskeavskjær.

Forrige 1 … 17 18 19 20 21 22 23 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie